Mar 30 2013

Wheezy má už méně než 50 release-critical bugů

Rubrika: Projekt, Software, Vývoj 11:00  

Zdá se, že vydání Debianu Wheezy se každým dnem blíží. Počet bugů, které blokují vydání, se snížil pod 50. Nutno ovšem dodat, že některé z bugů jsou nahlášeny déle než 2 roky a zatím nejsou vyřešeny. Předpoklad tedy je, že se tempo snižování jejich počtu poněkud zpomalí, pokud ovšem nedojde k avizovanému vyřazování postižených balíků z Debianu Wheezy včetně jejich závislostí.


Mar 25 2013

Dostupné bootovatelné obrazy pro arm64

Rubrika: Hardware, Projekt, Vývoj 17:28  

Podle oznámení jsou k dispozici obrazy pro arm64. Jedná se o výsledek tříleté práce s cílem portovat a také nabootovat Debian na 64-bit ARMv8 architektuře. Zatím je však port v alfa stádiu vývoje a je to také velký úspěch. Aktuálná stav je možno slédnout i online, více informací pak na příslušné wiki.


Mar 23 2013

Možnost objednání trička s motivem Debian

Rubrika: Akce, Debian-linux.cz, Fórum 20:51  

Nabízím omezenou  možnost objednat tričko s motivem Debianu. Na výběr jsou dvě barvy a tři motivy. Veškeré další podrobnosti včetně ceny a fotografií naleznete na našem foru.


Mar 23 2013

Novinky v Debian 7.0 “Wheezy”

Rubrika: Projekt, Vývoj 13:33  

Na phoronixu shrnují novinky nadcházejícího vydání Debian 7.0 “Wheezy”. Ext4 je nyní výchozím souborovým systémem, systemd jako volitelná náhrada za sysVinit, Nové verze desktopových prostředí KDE 4.8, Gnome 3.4 a Xfce 4.8, FFmpeg byl nahrazen projektem libav, OpenStack a Xen Cloud Platform zase ocení správci serverů, volitelně lze též používat real-time jádra, instalátor podporuje UEFI na x86_64 platformě stejně jako WPA/WPA2, a samozřejmě mnohé další.


Mar 23 2013

Proč nepřejít na Wheezyho?

Rubrika: Projekt, Software, Vývoj 3:08  

Aktualizováno 26. 3. 2013, v 19:30: Do vydání Debianu 7.0, který ponese název “Wheezy”, zbývá v této chvíli opravit 55 chyb.
Tentokrát je likvidace bugů o něco pomalejší, než jak tomu bylo u Squeezeho, dosud současné stabilní verze, jak ostatně sami můžete vidět v tabulce na blogu Richarda Hartmanna.
Podle grafu z téhož zdroje lze usoudit, že Wheezy bude vydán někdy za 2-6 týdnů. Rozpětí je to hrozné, ale po shlédnutí onoho grafu se není čemu divit. Vlastně nelze ani vyloučit, že vyjde už příští týden, nebo naopak, že se ho dočkáme až na Vánoce, třeba až na ty pravoslavné.

Nicméně ti desktopáři a maloserverovci, co se dosud drží Squeezeho jako klíště, ať už z důvodu, že je přece Squeeze “stable”, nebo že nechtějí GNOME 3, by i tak měli zvážit přechod na novější vydání. Stabilníky totiž asi zklamu, on ten Squeeze má v současnosti 863 chyb, které byly označeny jako serious, grave a critical, zatímco takto označených má Wheezy, jak jsem výše uvedl, pouze 55.
A nakonec, kdo se bojí, že o GNOME 2 nadobro přijde, asi neslyšel o jeho velice povedeném forku, Mate Desktop Environment, který se liší prakticky jen v tom, že jeho komponenty nesou jiné názvy (kvůli možným kolizím s aplikacemi GNOME 3). Kvalitní a srozumitelný návod, jak nainstalovat Squeezeho s Mate, pro vás před časem na zdejším fóru připravil Ota Trkola.

Pokud tedy nepatříte mezi malé procento uživatelů, kterého se některý z oněch současných 55 bugů přímo týká, neexistuje jediný relevantní důvod, proč si Wheezyho nenainstalovat, nebo na něj neupgradovat svého Squeezeho, který se už jistě poohlíží po důchodkách, kocourovi a houpacím křesle.

Na závěr chci připomenout, že po Wheezym bude následovat Jessie.


Mar 22 2013

Steam inštalátor pre Debian

Rubrika: Hry, Návody, Software 22:45  

Hranie na Linuxe je dnes už bežná vec, a väčšina z toho je vďaka Steamu. Spočiatku sa Valve zaviazala iba k “najobľúbenejšej” desktop distribúcii Ubuntu a ten, kto si to chcel vyskúšať, bol nútený si dať dual boot s Ubuntu. Nedávno sa ale otvorili dvere aj pre ostatných. Takže čo máte spraviť, keď chcete hrať hry v Linuxe za použití Steam, a používate niečo trochu menej populárne, ako je Debian na vašom Desktope?

Jeden užívateľ, GhostSquad57, sa rozhodol, že nám uľahčí prácu s inštaláciou Steamu v Debiane, a tak spravil svoj inštalačný balíček .deb a nahral svoj “testovací” projekt na Github, odkiaľ si ho môžete aj stiahnuť a následne nainštalovať.

Som si istý, že Gabe a spoločnosť bude potešená, keď Vás bude mohla zaradiť do skupiny (other system) v ich štatistikách používania Steam a hranie hier na Linuxe.


Mar 20 2013

Do vydání Wheezy zbývá opravit posledních sto chyb

Rubrika: Projekt, Vývoj 23:18  

Julien Cristau shrnul aktuální stav přípravy vydání Debianu Wheezy. Zbývá opravit posledních sto bugů, takže se vývoj dostal do finální fáze. Odteď budou přijímány jen opravy, které se přímo týkají těchto problémů brzdících vydání. Informace o zmíněných chybách můžete sledovat na bugs.debian.org.


Mar 18 2013

Backports jsou součástí hlavního stromu

Rubrika: Balíčky 15:36  

Backports tým oznámil, že se strom Backports stal součástí hlavního stromu Wheezy. Pokud tedy budete potřebovat do stable systému doinstalovat nějaké nové verze balíčků, už nebudete muset přidávat speciální repozitář s Backports, ale můžete instalovat rovnou z podvětve v hlavním repozitáři. Stačí si mezi zdroje přidat například:

deb http://ftp.debian.cz/debian/ wheezy-backports main

Hlavní výhodou je, že backportované balíčky budou k dispozici z běžných debianích zrcadel a uživatelé k nim budou mít stejně rychlý přístup jako k ostatním balíčkům.


Mar 16 2013

Nové volby vedoucího projektu Debian, Stefano Zacchiroli už kandidovat nebude

Rubrika: Akce, Projekt 12:36  

Jako loni i letos se konají volby vedoucího vývoje Debianu. Zatím jsou známí jen tři kandidáti: Gergely Nagy, Moray Allan a Lucas Nussbaum. Stefano Zacchiroli už kandidovat nebude a na této pozici proto po volbách skončí.


Mar 16 2013

Tanglu, nová distribuce založená na Debianu

Rubrika: Software 6:09  

Byl oznámena nová distribuce založená na Debianu. Hlavním cílem je vytvořit desktopovou distribuci pro nováčky a průměrné linuxové uživatele. Její instalace by proto měla být co nejjednodušší. Má těsně sledovat vývoj Debian testing větve. Motivací pro vznik této distribuce je i to, že zmrazení testingu poslední cykly uplyne hodně času od zmrazení po vydání a po tuto dobu se nedostávají nové verze balíků k uživatelům testingu. Tvůrci Tanglu ale zdůrazňují, že nejde o experimentální větev Debianu, i zde totiž má platit přísná politika pro zařazení balíků.