Apr 30 2008

V OpenOffice.org je vytříděno 55 % bugů

Rubrika: Software, Vývoj 9:05  

Druhé třídění bugů v OpenOffice.org pokračuje, podařilo se vyřešit více než stovku starých problémů a nahlášených chyb. Lior Kaplan informoval o dalším postupu: už je vyřízeno 155 chyb a dalších 130 ještě čeká. Bohužel se nestihlo vše dořešit před tím, než se OOo 2.4 dostal do Lennyho.


Apr 30 2008

Co přinese debimg 0.1

Rubrika: Balíčky 8:57  

O nástroji debimg jsem psal několikrát. Slouží k rychlému sestavování instalačních obrazů pro Debian. Připravovaná verze 0.1 bude podle autora důležitým vývojovým milníkem a nabídne řadu novinek proti aktuální verzi 0.0.3: inteligentní přerozdělování balíčků mezi více instalačními médii, zjednodušené konfigurační soubory, vylepšenou podporu Jigdo a možná se dočkáme i podpory zásuvných modulů.


Apr 30 2008

V unstable je jádro 2.6.25

Rubrika: Balíčky, Software 6:57  

Do Debianu unstable se dostalo nové jádro 2.6.25. Přináší velké množství novinek a je k dispozici pro všechny podporované platformy.


Apr 24 2008

MySQL Cluster zůstává v Debianu

Rubrika: Balíčky, Software 10:50  

Norbert Tretkowski na svém blogu rozebírá budoucnost nové verze MySQL 5.1.24, která vyšla minulý týden. Balíček je už hotový a bude v experimental během několika dní. Problém je v tom, že MySQL AB v binárních balících nové verze vypíná podporu Clusteru. „Stále přemýšlím nad tím, jak vyřešit novou situaci v Debianu a tak jsem se rozhodl, že zatím podporu Cluster ve verzi 5.1.24 nechám. Možná se brzy v Debianu setkáme s balíčkem mysql-cluster (nebo mysql-cge)…


Apr 24 2008

Google Earth 4.3 v Debianu

Rubrika: Balíčky, Software 10:44  

Google nedávno vydal nový Google Earth verze 4.3, který obsahuje řadu zajímavých a nových funkcí. V Debianu je balíček googleearth-package, který umožňuje jedním příkazem stáhnout instalátor a vytvořit z něj balíček. V Lennym je ale starší verze 0.5.3, která si s novým Earthem neporadí. Ani parametr --force nepomůže a vytvořený balíček je nefunkční.

V unstable je už ale balíček verze 0.5.4, který funguje dle očekávání. Pokud jej chcete vyzkoušet v Lennym, stačí balíček stáhnout z některého zrcadla a do Lennyho nainstalovat ručně. Jedná se o bash skript, který má jen minimum závislostí. Na Lenny normálně funguje a sestaví funkční balíček s novým Google Earth.


Apr 22 2008

Co se bude vylepšovat v Summer of Code

Rubrika: Projekt, Vývoj 15:51  

Na wiki stránce Summer of Code v Debian Wiki jsou k dispozici podrobné informace o třinácti projektech, které se zúčastní letošního Google Summer of Code. Studenti-vývojáři budou pracovat na novém nástroji pro konfiguraci sítí, vylepšení bezpečnosti, podpoře Debianu na NAS zařízeních, konfiguraci PAM už během instalace a dalších projektech.


Apr 17 2008

OpenOffice.org 2.4 jsou v Lenny

Rubrika: Balíčky, Software 18:31  

Balíček openoffice.org verze 2.4.0-3 propadl do Debianu Lenny. Jedná se o nejnovější verzi balíku, která přináší mnohá vylepšení.


Apr 14 2008

Vyšel osmý a poslední update Sarge

Rubrika: Software 18:48  

Vývojáři vydali osmý update Debianu Sarge. Podle jejich slov se jedná zároveň o update poslední a následovat už bude nová stable verze s kódovým jménem Lenny, což způsobí také to, že se z Etch stane nový oldstable. Debian 3.1r8 obsahuje především bezpečnostní záplaty, odstraňuje ale také balíček flashplugin-nonfree, který je proprietární a vývojáři proto nemohou zajistit jeho bezpečnost.


Apr 14 2008

Nový vedoucí projektu: Steve McIntyre

Rubrika: Projekt 12:23  

Ze tří kandidátů na nového vedoucího projektu Debian byl nakonec zvolen Steve McIntyre. Svůj hlas odevzdalo jen asi 37 % vývojářů oprávněných hlasovat. To je nejméně za posledních deset let.


Apr 10 2008

Qt 4.4.0 rc1 v Debian Sid

Rubrika: Balíčky, Software 12:42  

Fathi Boudra oznámil, že vývojová verze očekávané knihovny Qt 4.4.0 je součástí Debianu unstable. Už dříve byly balíčky ve větvi experimental, ty aktuální jsou ale mírně upravené – každý modul má nyní samostatný balík, všechny sql ovladače mají také samostatné balíky, příklady a dema jsou distribuovány v binární podobě a další drobnosti.

Balíčky s Qt4 jsou k dispozici pro platformy alpha, amd64, i386, ia64, powerpc, s390 a sparc. Fathi pracuje na překladu pro další architektury, zatím se mu nepodařilo sestavit funkční balík pro mips/mipsel. Postěžoval si také, že nová větev je při překladu čtyřikrát náročnější na výkon a dvakrát na prostor na disku než její předchůdci.


Další stránka »