Apr 28 2013

Zlepšení infrastruktury RTC jako výzva pro studenty v GSoC

Studenti, kteří se chtějí účastnit Summer of Code, mohou například vylepšit infrastrukturu komunikace v reálném čase debian.org určené pro komunitu vývojářů. Problémy, které je potřeba vyřešit, se týkají potřeby přemostění NAT pomocí TURN serverů a jejich integrace do stávající infrastruktury. Dále to jsou různé aplikační proxy a jejich integrace do této infrastruktury.


Apr 28 2013

Vydána první Alfa verze Debian Edu / Skolelinux založená na Wheezy

Společně s nadcházejícím vydáním Debiánu Wheezy se také pracuje na vydání Debian Edu / Skolelinux založené na této verzi Debiánu. Novinky lze stručně jako vše nové, co přinese Wheezy, ale speciálně pro školství asi nejzajímavější je například Educational toolbox GCompris 12.01, Virtual universe Celestia 1.6.1, Virtual stargazer Stellarium 0.11.3, Scratch visual programming environment 1.4.0.6.


Apr 28 2013

Sponzorujte DebConf13, zbývá pár dní

Rubrika: Akce, Projekt 15:02  

Posledních pár dní je je možné využít ke sponzorování DebConf13. Sponzorovat je možné částkou od 5 do 100$ (jako měna možná pouze USD). Sponzorovat lze zde.


Apr 28 2013

Uvolněn debian instalátor RC2

Byl uvolněn instalátor ve verzi RC2 pro Debian Wheezy (7.0). Tato verze zahrnuje řadu oprav a vylepšení, rozšíření podpory pro hardware a také zahrnuje rozšíření lokalizací. Toto je to další důležitý milník na cestě k vydání další stabilní větve, které je naplánované na 5.5. 2013, ke kterému zbývá vyřešit posledních pár kritických chyb.


Apr 24 2013

Oficiální datum: Debian Wheezy vyjde 5. května 2013

Rubrika: Projekt 22:34  

Neil McGovern zveřejnil definitivní datum: Debian Wheezy vyjde v neděli 5. května 2013. Potvrdil se tak původní termín o prvním květnovém víkendu.

Wheezy_release_date


Apr 24 2013

Zanikne sekce Contrib?

Je možné, že sekce contrib zanikne a bude nahrazená sekci remote. Alespoň tak uvažuje Chez Charles. Balíky, které jsou stoprocentně svobodné, by podle něj měly být nadále v sekci main, ty nesvobodné pak non-free, a ty, které jsou svobodné, ale jež mají smysl pouze za použití nějaké vzdálené služby by měly být v sekci remote.


Apr 24 2013

Zpráva o stavu Tanglu

Rubrika: Projekt, Software, Vývoj 11:39  

Poměrně starší zápisek shrnuje dosavadní vývoj nové Debian-based distribuce Tanglu. Byl spuštěn oficiální web a vysoutěženo nové logo (staré bylo moc podobné logu debian). Plánuje se také první vydání 1.1 “Aequorea Victoria“. Zatím je ale tento projekt ve vývoji, například projektová politika se teprve bude utvářet.


Apr 18 2013

Debian Wheezy je naplánován na víkend 4. a 5. května

Rubrika: Projekt, Vývoj 23:54  

Neil McGovern zveřejnil podle svých slov poslední informace release týmu před vydáním Debianu Wheezy. V tuto chvíli je vydání naplánováno na víkend 4. a 5. května 2013, tedy zhruba za čtrnáct dní. Podle Neila už by se datum nemělo posunout, pokud nedojde k nějakým vážným kompkikacím, kvůli kterým by nebylo možné vydání uskutečnit. Jakékoliv další nekritické chyby objevené později se už pak dostanou do následujícího opravného vydání. Zbývá však už jen opravit několik málo chyb blokujících vydání. Držte jim palce!


Apr 14 2013

Novým vedoucím projektu Debian je Lucas Nussbaum

Rubrika: Projekt 19:33  

Dnes skončila volba nového vedoucího projektu. Stal se jím Lucas Nussbaum, který pomyslné křeslo převezme už 17. dubna. Nahradí v něm předchozího vedoucího, kterým byl Stefano Zacchiroli. Ten se rozhodl už pro letošní rok nekandidovat.


Apr 09 2013

Utilita apt-show-versions je po přepsání do C++ stokrát rychlejší

Rubrika: Balíčky, Software 22:34  

Utilita apt-show-versions umožňuje zobrazit všechny dostupné verze konkrétního balíčku, na které je možné ve vašem systému aktualizovat. Původní software píše Christoph Martin v Perlu a někteří uživatelé si stěžují na jeho pomalost.

Julian Andres Klode se rozhodl utilitu přepsat do C++, což vedlo ke stonásobnému zrychlení. Pravděpodobně se nová verze časem dostane i do distribuce a tu starou perlovou nahradí.

Nová rychlá verze není stoprocentně zpětně kompatibilní s tou původní, protože bylo třeba změnit některé parametry příkazové řádky. Myslím ovšem, že ohromný nárůst výkonu vyváží potřebu projít si manuálovou stránku. Novou verzi zatím naleznete v Julianově gitovém repositáři.


Další stránka »