Jun 18 2013

Prohlížeč Google Chrome už nepodporuje Debian Squeeze

Rubrika: Software 13:18  

Google vydal novou verzi svého prohlížeče Chrome, která přináší zásadní změnu v požadavcích na linuxové distribuce. Oficiálně je nyní podporován Debian nejméně verze 7 Wheezy. Squeeze, který je nyní oldstable a bude ještě udržován zhruba rok, tak už není ze strany Chrome oficiálně podporován.


Jun 15 2013

Vyšel Debian 7.1 Wheezy

Rubrika: Nasazení, Projekt, Vývoj 18:14  

Jak bylo avizováno, dnes 15.6.2013 vyšla první aktualizace současného stabilního vydání Debianu Wheezy s označením 7.1. Aktualizace přináší nové jádro 3.2.46 místo 3.2.41 a standardně také velké množsví oprav nalezených chyb v balíčcích jako například gnome-settings-daemon, php5, xorg, alsa-base, apt, či v samotném instalátoru. Veškeré podrobnosti se nachází v oznámení o vydání. Současně s vydáním Debianu Wheezy bylo změněno číslování opravných vydání, kde byla vypuštěna zbytečná a dlouho nepoužívaná prostřední číslice, proto opravné vydání nese označení 7.1, nikoliv 7.0.1, jak by tomu bylo podle dosavadních zvyklostí.


Jun 14 2013

Upozornění, doména debian-multimedia.org už není bezpečná

Neoficiální repozitář debian-multimedia.org byl před pár měsíci přesunut na novou doménu. Nyní ale původní doména patří někomu, kdo pravděpodobně nemá patřičnou důvěru a komunitě není známý. Je proto lepší tuto doménu nepovažovat za důvěryhodnou.


Jun 12 2013

Přesměrovávač na Debian.net obslouží pět milionů požadavků denně

Rubrika: Balíčky 11:07  

Raphael Geissert na svém blogu zveřejnil statistiky týkající se přesměrovávače na http.debian.net. Ten elegantně řeší problém volby vhodného zrcadla pro aktualizace Debianu. Podle geolokace, vybrané architektury a souborů vás automaticky přesměrovává na nejvhodnější zrcadlo.

Před zveřejněním Wheezyho byl počet dotazů na tento server pod dvěma miliony týdně, naopak těsně po vydání byl denně odbaven zhruba milion požadavků. S postupnou aktualizací na Wheezyho na různých místech roste také počet požadavků na přesměrovávač, protože Wheezy jej ve výchozí instalaci nabízí. Teď už automat odbaví pět milionů požadavků denně a číslo stále stoupá.


Jun 12 2013

Součástí Debianu 7.1 bude i aktualizace jádra

Rubrika: Balíčky 10:58  

V sobotu by měla vyjít první aktualizace Debianu Wheezy označená jako 7.1. Ben Hutchings na svém blogu popisuje novinky týkající se aktualizace linuxového jádra. Ve Wheezym bude nová verze 3.2.46, která opravuje řadu chyb a přidává podporu nových bezdrátových karet do USB a Bluetooth čipů. Budou také aktualizovány DRM ovladače, které nabídnou podporu nových grafických karet AMD Richland.


Jun 09 2013

První odpovědi na závěry z průzkumu ohledně Systemd v Debianu

Rubrika: Projekt, Software 21:06  

Jako reakci na výsledky nedávného průzkumu ohledně Systemd v Debianu chystá Michael Stapelberg sérii zápisků, v prvním z nich se snaží vyvrátit zakořeněné předsudky proti Systemd. Celkově chápe zvýšené nároky systemd jako přijatelnou ceny za benefity tohoto nového systémového démona. Podle něj nemá Systemd moc závislostí, neoznačil by ho též ani jako bloatware a už vůbec ho nepovažuje za příliš komplexní ve srovnání se Sysvinit, kde je většina komplexnějších problému řešena shell skripty.


Jun 04 2013

Debian bude podporovat už jen ESR produkty Mozilla

Rubrika: Balíčky, Software 21:40  

Bezpečnostní tým projektu Debian se rozhodl změnit zásadně přístup k produktům Mozilla: Firefox, Thunderbird a Seamonkey. Doposud byly backportovány všechny opravy z novějších verzí do stable repositářů a vznikaly tak nové produkty s názvem Iceweasel, Icedove a Iceape. Tento způsob je ovšem velmi náročný, takže nově budou podporovány už jen ESR verze, které samotná Mozilla hodlá udržovat jeden rok od vydání. Tím se de facto spojí síly vývojářů a výsledkem bude jednodušší záplatování těchto aplikací. V důsledku se tak ale ve stabilním vydání Debianu jednou za rok objeví nové verze produktů Mozilla, což je velmi neobvyklé. V současné době je tak podporován například Firefox 17 ESR a v budoucnu bude nahrazen verzí 24 ESR.


Jun 02 2013

Studenti a debianí projekty pro GSoC 2013

Rubrika: Projekt, Software, Vývoj 13:24  

Pro letošní ročník Google Summer of Code bylo schváleno 16 studentů s projekty na vylepšení Debinanu. Pro srovnání, v roce 2012 jich bylo 15, a v roce 2011 jen 9.

Seznam studentů a jejich projektů je následující:


Jun 02 2013

Budík poháněný Debianem

Poměrně netradiční užití jako budíku si pro Debian zvolil Trenza. Na hardwaru Openpadora, což je ARM herní konzole s dotykovým displejem, si jeden takový exemplář budíku vyrobil. V požadovaný čas mu tento budík místo zvonění přehraje nějakou skladbu, jako zdroj doporučuje libre.fm.


Jun 02 2013

Galerie výukových aplikací v Debian Edu / Skolelinux

V Debian Edu / Skolelinux distribuci je spousty užitečných aplikací použitelných pro výuku, je to logické, neboť tímto směrem je tato distribuce směřována. Petter Reinholdtsen vytvořil pěknou galerii výukových aplikací, které jsou v této distribuci jako jedny z výchozích,