Nov 23 2009

Nový formát zdrojových balíčků

Rubrika: Balíčky 12:38  

Raphaël Hertzog v mailové konferenci oznámil, že Debian servery už akceptují zdrojové balíčky v novém formátu 3.0. Správci balíčků by nyní měli postupně na nový formát přejít a balíčky konvertovat ve větvi unstable. Jakmile se ověří, že je vše funkční, proběhne migrace do dalších větví. Můžete si prohlédnout grafy, na kterých je vidět průběh konverze jednotlivých balíčků, kterých bylo převedeno více než sto. Raphaël také popsal výhody nových balíčků, které se týkají především správců. Julien Valroff se na svém blogu také o konverzi zmiňuje a popisuje, jak postupoval při transformaci svých zdrojových balíků.


Nov 11 2009

Debian Squeeze už startuje podle závislostí

Rubrika: Software, Vývoj 13:35  

Nedávno jsem psal, že Squeeze se připravuje na nový závislostní start. Na tom se pracuje už poměrně dlouho a umožňuje provádět start systému podle závislostí jednotlivých procesů. Dynamický start by tak měl být především rychlejší. Nyní přijela tato úprava do Squeeze (současný testing) a při aktualizaci balíčku sysv-rc se vás systém zeptá, zda chcete přejít na závislostní start. Přechod je nevratný, ale vývojáři jej doporučují. Vše proběhne automaticky za několik sekund.

V případě že aplikace hlásí, že některé balíčky nejsou „purged“, vyčistěte je pomocí aptitude purge jména_balíčků a pak znovu nastartuje přechod pomocí dpkg-reconfigure sysv-rc.


Nov 11 2009

Debian GNU/Hurd s jednodušší instalací

Rubrika: Vývoj 8:38  

Zajímavá zpráva přišla od vývojářského týmu Hurd větve distribuce Debian. K dispozici jsou nové instalační obrazy, na kterých běží instalace přímo nad jádrem Hurd. Už tedy není třeba instalovat pomocí linuxového jádra. K dispozici je také nová verze balíčku crosshurd, která dovoluje sestavit instalační obrazy přímo z unstable větve Debianu. Vývoj systému pokračuje a zajímavou změnou je také schopnost mikrojádra Mach namapovat jednomu procesu až 1 GB paměti.


Nov 04 2009

Navštivte přednášku o distribuci Debian na letošním LinuxAltu

Rubrika: Nezařazené 23:45  

Už tuto sobotu a neděli se v Brně uskuteční konference LinuAlt 2009. Program letošního ročníku je jako obvykle nabitý zajímavými tématy. Kromě jiného si v můžete v sobotu odpoledne vyslechnout mou přednášku na téma Linuxová distribuce Debian. Jedná se o představení distribuce Debian, informace o jejím vztahu k ostatním systémům a další informace. Určitě přijďte!


Nov 04 2009

V unstable je Samba 3.4.3

Rubrika: Balíčky 23:40  

Christian Perrier oznámil, že jen dva dny po vydání nové verze balíku Samba 3.4.3 se tato dostala do Debianu unstable.