Jan 28 2009

Diagram balíčkovacích utilit v Debianu

Rubrika: Balíčky 11:07  

Daniel Burrows na svém blogu vystavil diagram vztahů mezi balíčkovacími utilitami a jejich soubory. Zahrnul do něj dpkg, apt-get, aptitude, dselect a apt-cache. Pokud chcete proniknout hlouběji do této spleti souborů a vazeb, můžete si diagram prohlédnout nebo třeba vytisknout a vylepit na zeď.


Jan 28 2009

KDE 4.2 pro Debian je v experimental

Rubrika: Balíčky, Software 8:16  

KDE 4.2 je k dispozici pár hodin, ale už během včerejška se ve větvi experimental objevily nové verze většiny důležitých balíčků. Jestliže rádi experimentujete, můžete se pustit do instalace. Pokud nevíte jak na to, přečtěte si návod, který vám vysvětlí, jak instalovat balíky z experimental.


Jan 26 2009

Stav překladu poznámek k vydání Lennyho

Rubrika: Projekt 10:52  

Martin W. Borgert nedávno vyzval překladatele k tvorbě lokalizovaných poznámek k vydání Debianu Lenny. Nyní opět svou výzvu zopakoval a přidal informace o tom, jak aktuálně překlady vypadají. Jen asi osm jazyků je na tom velmi dobře, ostatní zatím podobu poznámek nedodaly, u některých není stav vůbec znám.

Už dříve bylo oznámeno, že Lenny čeká jen na nový instalátor. Totéž nyní potvrzuje i Borgert, podle kterého dojde ke zmražení překladů těsně po vydání nové verze instalátorů, který by měl být k dispozici již velmi brzy. Poté snad bude stačit týden na dokončení překladů a uzavření této akce. Že by byl skutečně Lenny už tak blízko?


Jan 26 2009

Vyšel aptitude 0.5.1

Rubrika: Balíčky, Software 8:22  

Přibližně dva měsíce od vydání Aptitude 0.5.0 je tu nová verze 0.5.1. Ta neobsahuje žádné zásadní novinky, ale přináší hromadu drobných oprav a vylepšení. Mnoho úprav se týká především nového GTK rozhraní, které potřebuje vzhledem ke svému mládí ještě nějaké to ladění. Pokud máte zájem na vlastní nebezpečí vyzkoušet, můžete instalovat z větve experimental pomocí jednoduchého návodu.


Jan 20 2009

Vydání Lennyho se blíží – připravují se poznámky k vydání

Rubrika: Projekt, Vývoj 8:06  

Martin W. Borgert v konferenci prozradil, že se blíží vydání Lennyho a překladatelé začali pracovat na lokalizacích poznámek k vydání. „Ano! Doufáme že Debian 5.0 Lenny vyjde velmi brzy. Prosím zkontrolujte stav vaší oblíbené jazykové verze a opravte chybějící překlady!“ Finální verze dokumentů k vydání bude vydána už tento pátek!


Jan 17 2009

První rok webu Debian-linux.cz

Rubrika: Debian-linux.cz 10:03  

Dnešním dnem uběhl rok od spuštění webu Debian-linux.cz a napsání prvního příspěvku. Za tu dobu bylo napsáno 212 příspěvků, pod kterými je v tuto chvíli 113 reakcí. Poslední velkou událostí je nedávné spuštění velkého Debian fóra, které se také velmi pěkně rozjíždí a už má skoro stovku uživatelů. Jsem rád, že nadšení přetrvalo a především že se našla hromada čtenářů.

Přeji sobě, webu a hlavně vám hezký druhý rok.


Jan 14 2009

Podpora pro národní varianty planet.debian.org

Rubrika: Projekt 9:23  

Jörg Jaspert oznámil, že web planet.debian.org, který shromažďuje informace z blogů vývojářů a příznivců Debianu, nyní získal podporu pro blogy v dalších jazycích. Mohou tak vzniknout nové agregátory, jak bylo demonstrováno například na španělské Planet Debian.


Jan 13 2009

Bezpečnostní podpora pro Debian Squeeze odložena

Bezpečnostní tým oznámil, že bezpečnostní podpora pro nadcházející Debian testing s názvem Squeeze nebude spuštěna ihned po vydání Lennyho. Uživatelé testingu, kteří chtějí bezpečnostní podporu, by měli zůstat u Lennyho, dokud nedojde k oficiálnímu spuštění a oznámení podpory pro Squeeze. Tato časová prodleva bude podle vývojářů trvat několik týdnů.

Důvody jsou dva: jednak bude chvíli trvat, než se vytvoří infrastruktura pro nový testing, ale především je očekáván příchod nové verze libc do unstable. To zablokuje průchod většiny balíčků z unstable do testingu (obě větve budou mít nekompatibilní verze libc) a tým nemá dost lidí, kteří by zajistili nezávislou bezpečnostní podporu pro obě větve.


Jan 08 2009

Anketa: Jakou větev Debianu používáte na desktopu a serveru?

Na našem nově spuštěném Debian fóru jsme pro vás připravili malou anketu, ve které se ptáme, jakou větev Debianu používáte na serveru a na desktopu. Můžete buďto vyplnit anketu (úplně nahoře) nebo přispět svým názorem na jednotlivé větve v diskusi.


Jan 07 2009

Jak budou vypadat média pro Debian Lenny

Rubrika: Vývoj 10:55  

Debian CD tým, který se stará o instalační média, využil prodlevu před vydáním Lennyho pro přidání nových vylepšení do instalace. Všechna vylepšení se dotknou variant na CD, DVD a nově také na Blu-ray.

Lenny bude umět sám nainstalovat čtyři desktopová prostředí: KDE, GNOME, Xfce a LXDE. Všechna čtyři prostředí přitom budou nainstalovatelná už z prvního DVD. Aktuální Xfce CD bude nahrazeno ‘light desktop environments’ CD, které bude kromě Xfce obsahovat také zmíněné LXDE. Pro Lennyho budou k dispozici následující média:

Pro konkrétní architektury:

  • businesscard CD
  • síťové instalační (netinst) CD
  • plné CD (650 MB):
    • standardní sada CD pro instalaci GNOME
    • zvláštní KDE CD
    • CD s lehkými desktopy (LXDE + Xfce)
  • sada DVD
  • obrazy pro Blu-ray (pouze pro i386, amd64 a zdrojové balíčky)

Obrazy pro více architektur:

  • alpha/hppa/ia64 síťové instalační CD
  • i386/amd64/powerpc síťové instalační CD
  • i386/amd64 DVD; včetně zdrojových balíčků

Další stránka »