Nov 28 2014

Jessie ve 48 týdnu: rychlost oprav se daří držet

Rubrika: Vývoj 23:40  

Richard Hartmann vydal pravidelný report týkající se opravy chyb pro Debian Jessie. Stejně jako v předchozím týdnu se i tentokrát podařilo snížit počet kritických chyb zhruba o 20 %, tedy z 342 na 274. V klíčových balíčcích došlo k poklesu chyb ze 152 na 131. Celkem 46 chyb už má svůj patch, ostatní ještě na opravu čekají.

Pokud porovnáme rychlost opravy z předchozích vydání, vychází nám vydání Jessie na druhou polovinu března.


Nov 28 2014

Devuan: klon Debianu se svobodným výběrem startovacího démona

Rubrika: Balíčky, Projekt 23:33  

Vznikl projekt Devuan, který je klonem Debianu a snaží se být „klidným místem pro práci“ a „chránit práva a svobodu uživatelů a vývojářů“. Jde pochopitelně o reakci na nedávné hlasování o init systému, které nepřineslo žádný dramatický výsledek. Podle autorů Devuanu je ale třeba se postavit k věci rázně a „odstranit systemd při zachování dědictví Debianu“.

Výsledky by se měly dostavit na jaře 2015, kdy by uživatelé místo aktualizace na Jessie měli být schopni rovnou aktualizovat na Devuan. Cílem projektu je zůstat minimalistický, vytvořit novou otevřenou komunitu, zlepšit vztahy s upstreamem a downstreamem a hlavně trvat na myšlence svobody a nezávislosti.


Nov 21 2014

Jessie ve 47 týdnu: ubylo 20 % kritických bugů

Rubrika: Projekt 22:46  

Richard Hartmann vydal pravidelný report týkající se opravy chyb pro Debian Jessie. Zatímco minulý týden chyb skokově přibylo, ve 47. týdnu se jich podařilo 20 % vyřešit. V tuto chvíli zbývá do vydání opravit 342 problémů, z toho 152 v zásadních balíčcích. Zhruba desetina z nich má už svůj patch, ostatní na opravu čekají.

Pokud porovnáme průběh ladění s předchozími verzemi Squeeze a Wheezy, vychází zatím termín vydání na přelom března a dubna.


Nov 21 2014

Debian rozhodl, že rozhodovat o systemd není třeba

Rubrika: Projekt 8:07  

Vývojáři Debianu jsou už nějakou dobou rozdělováni názorem na přístup k systemd. Jedni ho chtějí do Debianu zadrátovat nastálo, jiní zase chtějí zachovat svobodu uživatelů ve výběru init systému. Proto se rozjelo hlasování o tom, zda může být systemd uveden u některých balíčků jako povinná závislost nebo zda musí zůstat stále možnost volby.

Nakonec bylo rozhodnuto, že žádné takové závazné rozhodnutí není potřeba a bude ponecháno na jednotlivých vývojářích, jak k problému přistoupí. Podrobně problematiku rozebírá článek na Root.cz: Debian rozhodl šalamounsky: o systemd se rozhodovat nemusí.

Podle mého názoru je to rozhodnutí velmi umírněné, které počítá s tím, že Debian je komunitní projekt. V takovém prostředí je velmi těžké prosadit názor „většiny“ (hlasovalo 48 % vývojářů, takže by taky mohla rozhodnout čtvrtina) na úkor ostatních. Ti by se pak mohli cítit dotčeně, protože by jim někdo jiný zakazoval dělat věci tak, jak si myslí, že jsou nejlepší. Jinými slovy nebyla zavedena další regulace, protože to podle vývojářů není potřeba.


Nov 16 2014

Bugů pro Debian Jessie zatím přibývá

Rubrika: Vývoj 19:33  

Debian Jessie je zmražený a šéf projektu doufá, že vyjde na přelomu ledna a února. Podle současných statistik to tak ale nevypadá. V minulém týdnu totiž počet bugů mírně stoupal místo aby padal k nule a blížil se tak vydání. Je to ovšem logické, po zmrazení se vždycky naplno rozjede hledání a hlášení nových chyb, takže se cíl jakoby chvíli vzdaluje.

V tuto chvíli zbývá k vydání vyřešit 427 bugů, dobrou zprávou ale je, že 114 z nich už je opraveno v unstable a čekají na migraci do testingu. Stále je tu ale 313 bugů, které čekají na svou opravu.


Nov 11 2014

Debian 9 a 10 budou mít jména „Stretch“ a „Buster“

Rubrika: Projekt 15:33  

Debian 8.0 s názvem „Jessie“ je zmrazen a pravděpodobně vyjde poměrně brzy, snad na přelomu ledna a února. Při vydání bude potřeba dát testingu nové jméno a Jonathan Wiltshire oznámil, že release tým vybral jména pro následující dvě verze Debianu. Devítka se bude jmenovat „Stretch“ a desítka „Buster“.


Nov 06 2014

Debian 8.0 „Jessie“ je zmrazen

Rubrika: Balíčky, Projekt 9:33  

Vývojáři podle plánu v noci zmrazili vývojovou verzi Debianu 8.0 „Jessie“. Další práce se budou řídit zvláštními pravidly a budou se jen opravovat kritické chyby, vážné technické problémy a bude se doplňovat dokumentace. V tuto chvíli ještě vydání blokují zhruba tři stovky bugů.