May 28 2013

Většině uživatelů nevadí systémd v Debianu

Rubrika: Balíčky, Software 22:03  

Michael Stapelberg na svém blogu píše o výsledcích průzkumu, který minulý týden probíhal mezi vývojáři a uživateli Debianu. Celkem se zúčastnilo 573 respondentů, z toho 45,7 % se podílí na vývoji Debianu a 74,5 % už má se systemd zkušenost. Výsledky jsou následující:

  • 62,4 % v Debianu systemd vítá
  • 14,1 % ještě není rozhodnutých
  • 8 % je to jedno
  • 15,3 % v Debianu systemd nechce

Navíc 43,9 % oslovených by si přálo mít systemd ve výchozí instalaci a 32,2 % ho v systému ve výchozím stavu nechce. Zbylých 23,7 % není v této otázce rozhodnutých.


May 26 2013

Zemřel Ray Dassen (jdassen), člen komunity kolem Debianu

Rubrika: Nezařazené 11:31  

Dne 18. května zemřel Ray Dassen (jdassen), který se aktivně podílel na vývoji Debianu od roku 1994, podílel se na rozvoji Debian Gnome týmu a byl spravoval několik balíčků. Jeho schopnosti, znalosti budou komunitě chybět.


May 26 2013

Obavy naplněny, na notebook s UEFI a Secure boot nelze instalovat Linux

Rubrika: Akce, Hardware, Nasazení 11:13  

O tom, že na notebook s UEFI a Secure boot nelze instalovat Linux se na vlastní kůži přesvědčil Petter Reinholdtsen. V jeho případě se konkrétně jedná o Packard Bell Easynote LV, chtěl na něm provozovat Ubuntu a zatím nenašel jediný způsob, jak toho dosáhnout. Uvažuje tak, že tento model vrátí a vybere si jiný.

Update: Podle všeho je toto důsledek technologie Fast Boot, kdy se kvůli rychlejšímu startu systému neinicializují některé periferie, jako USB či PS/2 klávesnice, díky čemuž nelze Secure boot vypnout bez odsouhlasení Microsoft EULA.


May 26 2013

Vydán Debian GNU/Hurd 2013

Byl vydán Debian GNU/Hurd 2013, jedná se o snapshot unstable, který odpovídá okamžiku vydání aktuálníh stable (wheezy), tedy květen 2013. Tato debianí varianta je z většiny postavená na stejných zdrojových kódech, jako je linuxová varianta, přesto ale nejde o oficiální vydání. Stahovat lze obvyklé instalační obrazy. Debian GNU/Hurd 2013 je k dispozici pro i386 architekturu s více jak deseti tisíci balíčky. Vývoj této varianty neprobíhá sice rychle, což je důsledek, že se na vývoji podílí relativně méně vývojářů.


May 19 2013

Zrychlení aktualizací systému pomocí apt-fast

Apt-fast oproti výchozím balíčkovým utilitám (apt-get nebo aptitude) stahuje vše paralelně místo seḱvenčně, což prý může velmi zkrátit dobu aktualizací. Je to však zatím neoficiální balíčkovací utilita, není proto součástí oficiálních repositářů a pro kritické systémy ji nemůžeme doporučit.


May 19 2013

Jessie už přijímá první novinky

Po vydání Wheezyho se teď i fakticky zrodila Jessie. Je sice velmi brzo očekávat konkrétní plány, zatím se ale očekává její vydání někdy v první polovině roku 2015. Byla uvolněná pravidla pro nahrávání balíků do backportových repositářů, což prý mimo jiné indikuje přechod k novému "testingu". Důležitější je však aktualizace některých základních balíků, jako je například Glibc, jádra a GCC, na které se aktuálně pracuje.


May 18 2013

Debian jako výchozi systém pro virtuální servery od Googlu

Rubrika: Akce, Nasazení 18:03  

Po ISS přechází k Debianu i Google jako výchozímu systému pro jejich službu placených cloud serverů, kterou nazývá Compute Engine. Tato služba je prezentována jako flexibilní a škálovatelná cloudová výpočetní platforma a je postavená na virtualizaci KVM. Kromě Debianu tato služba podporuje též CentOS 6.2.


May 18 2013

Debian je distribuce pro celou rodinu

Po balíčkách pro rodiče se Debian začal rozrůstat o balíčky pro děti a hravé tatínky. Konkrétně o balíčky užitečné pro fanoušky stavebnice lego. Mezi tyto balíčky tak například patří LeoCAD pro tvorbu virtuálních modelů z kostiček Lega nebo nástroje pro programovatelnou robotickou stavebnici Lego Mindstorms.


May 16 2013

Debian Wheezy 7.1 je naplánován na 15. června

Rubrika: Bezpečnost 9:40  

Adam D. Barratt oznámil, že první opravné vydání Debianu Wheezy označené jako 7.1 je naplánováno na sobotu 15. června. Zmražení této verze proběhne o týden dříve.


May 14 2013

Běžíme na novém serveru

Rubrika: Debian-linux.cz 11:14  

Od včerejšího pozdního večera běží web i fórum Debian-linux.cz na novém serveru u VPSFree. Co jsme tím získali proti původnímu hostingu?

  • výkonnou mašinu (osm jader, čtyři giga paměti)
  • rychlou konektivitu (1 Gbps do NIX.CZ)
  • plnou podporu IPv6
  • ochranu domény pomocí DNSSEC
  • šifrování s SSL (na fóru povinné)

To vše samozřejmě běží na novém Debianu Wheezy, jako web server používáme Nginx. Užijte si rychlejší web i fórum a v případě, že narazíte na chybu, budeme rádi za její nahlášení.


Další stránka »