Sep 16 2009

Míchání různých verzí Firefoxu (IceWeasel)

Rubrika: Balíčky, Software 9:39  

Mike Hommey, jeden ze správců balíčku IceWeasel, se na svém blogu zeptal debianí veřejnosti, jestli má zájem o koexistenci více verzí prohlížeče na jednom počítači. „Pokud bude zájem velký, můžeme to povolit,“ píše Mike. Uživatelé by tak mohli například kvůli zpětné kompatibilitě s některými webovými aplikacemi zůstat dočasně u starší verze, ale zároveň by mohli využívat i verzi novou. Co si o tom myslíte?


Sep 13 2009

Ve Squeeze je konečně X.org 1.6.3

Rubrika: Balíčky, Software 22:46  

Pokud používáte Debian testing na kartách Intel, pravděpodobně jste před pár týdny pozorovali některé problémy, které se podobaly tomu, co zažívali uživatelé Ubuntu 9.04 – velké problémy s akcelerací, téměř nepoužitelně pomalý kompozitor a podobně. Byl to důsledek přechodu na UXA architekturu, která je výrazně výkonnější než starší EXA. Testing bohužel (podobně jako Ubuntu) na čas uvízl na špatných verzích Intel ovladačů, které měly s UXA vážné problémy. Nyní je vše vyřešeno a do Squeeze přijel X.org server verze 1.6.3 a s ním i ovladač 2.8.1, který už si s UXA rozumí podstatně lépe. Brice Goglin na svém blogu vysvětluje, že bylo potřeba vyřešit jeden vážný bug v ovladači, než bylo možno balík přesunout do testingu.


Sep 08 2009

Do Debianu míří ISC DHCP 4.1.0

Rubrika: Balíčky, Software 11:26  

Andrew Pollock na svém blogu oznámil, že dokončil a do větve experimental přidal balíček s DHCP 4.1.0. Teď vyzývá uživatele k testování. Pokud bude vše v pořádku, dostane se nová verze snad brzy do unstable. Pokud budete zkoušet, pak standardní balík dhcp3-client je jen tranzitním balíčkem, který nainstaluje kýžený balíček isc-dhcp-client. Pokud nevíte, jak na balíčky z větve experimental, přečtěte si podrobný návod.


Sep 07 2009

Squeeze už bude používat závislostní systém bootu

Rubrika: Vývoj 8:20  

O tom, že Debian postupně přechází na závislostní systém startu, jsem už psal. V balíčcích byla podpora hotová už v prosinci loňského roku. Petter Reinholdtsen teď shrnul celý stav závislostního bootu. Ten by měl přinést možnost paralelního startu některých služeb a jejich dynamické spouštění na základě závislostí mezi službami. V Debianu unstable je již tento způsob zavádění systému aktivován od poloviny letošních prázdnin a bude i součástí chystaného Debianu Squeeze. Vývoj dále pokračuje a bude pokračovat i ve verzi, která bude následovat po Squeeze.


Sep 06 2009

Vyšla třetí aktualizace Debianu Lenny

Rubrika: Bezpečnost 18:04  

Po více než dvou měsících od posledního update Debianu Lenny je tu nová verze označená jako 5.0r3. Jako vždy u aktualizací stable nejsou k dispozici žádné nové balíčky, ale opravena byla hromada bezpečnostních chyb v důležitých balících jako Apache2, dhcp3, Bind9, MySQL a dalších.