Jul 28 2013

Nástroj dpkg-deb používá jako výchozí kompresní algoritmus xz

Rubrika: Balíčky 21:45  

K dispozici je nová verze dpkg označená jako 1.17.0, jejíž součástí je také nová verze nástroje pro manipulaci s balíčky dpkg-deb. Podle changelogu byl změněn výchozí kompresní algoritmus z gzip na xz. Vítaná změna by měla zmenšit archivy s Debianem a měla by také odlehčit linkám na zrcadla.

Switch dpkg-deb default compressor from gzip to xz. Build dpkg.deb using
     gzip to make debootstrap life easier on non-Debian based systems.

Jul 07 2013

Xfce 4.10 je celé v testingu

Rubrika: Balíčky, Software 22:45  

Yves-Alexis Perez popisuje na svém blogu aktuální stav prostředí Xfce 4.10 v Debianu. Už se podařilo všechny balíčky dostat do Debianu testing (Jessie) a přechod na novou verzi prošel hladce. Popisuje také nové chování některých komponent, kterým bývají uživatele nejčastěji zaskočení. Nakonec prosí o pomoc při vývoji některých součástí Xfce, které nejsou dostatečně pružně vyvíjeny a zasloužily by si více pozornosti.


Jul 03 2013

Automatická detekce potřebného firmware v Debianu Jessie/Sid

Rubrika: Balíčky, Hardware, Software 17:40  

Debian je svobodná linuxová distribuce a právě proto je veškerý nesvobodný firmware separovaný z linuxového jádra do sekce non-free. S tímto stavem velmi často bojují zejména začátečníci a proto Petter Reinholdtsen upozorňuje na svém blogu na možnost použít k automatické detekci potřebného firmware aplikaci Isenkram. Jedná se zejména o firmware potřebný pro wifi karty, ale i pro ethernetové karty nebo řadiče RAID. Stačí aplikaci Isenkram nainstalovat a pak jako správce systému spustit následující příkaz:

# isenkram-autoinstall-firmware

Bohužel balíček Isenkram je dostupný zatím jen pro Debian Jessie (testig) a Sid (unstable).


Jul 02 2013

Vyhledávejte zdrojové balíčky na sources.debian.net

Rubrika: Balíčky 23:15  

Stefano Zacchiroli zveřejnil informace o novém webu sources.debian.net, na kterém je webové rozhraní k archivu se zdrojovými balíčky. Pokud hledáte informace o různých verzích dostupných zdrojových balíčků, můžete začít právě zde. Web se s aktuální podobou repozitářů synchronizuje čtyřikrát denně a je integrován s další službou codesearch.debian.net, která umožňuje hledat uvnitř zdrojových balíčků, zatím však pouze v unstable.


Jul 01 2013

V celém Debianu nalezeno kolem dvanácti set kritických chyb

Na Carnegie Mellon University vyvinuli analytický software pro ověřování binárních souborů na exploity. Díky němu se jim podařilo v celém Debianu nalézt přibližně dvanáct set chyb. Toto číslo vypadá na první pohled závratně, ale je třeba si uvědomit, že právě Debian obsahuje desítky tisíc balíčku a i před zveřejněním této analýzy obsahoval přes dva tisíce nahlášených kritických chyb. Dodejme, že aktuálně tvůrci řeší, jak nalezené chyby nahlásit.