Nov 29 2011

Levné samolepky Debian a dalších distribucí

Rubrika: Akce 21:19  

Jen do středy 30. listopadu máte možnost si objednat levné samolepky a přívěšky s linuxovou tématikou. V nabídce komunitní neziskové akce jsou také dvě velikosti nálepek Debian. Pokud chcete někomu polepit počítač nebo chcete mít pár drobných dárků k Vánocům, rychle objednávejte.


Nov 29 2011

Dvě nové architektury v Debianu: armhf a s390x

Rubrika: Hardware 12:54  

Mark Hymers upozorňuje na to, že na zrcadla se dostaly základy Debianu pro dvě nové architektury: armhf a s390x. Zatím je samozřejmě najdete jen v unstable a během následujících týdnů budou zkompilovány i ostatní zdrojové balíčky. Migrace do testingu je prý na release týmu a podle Markových slov začne „ve správnou chvíli“.

Armhf je dalším z portů pro ARM a aktivně využívá FPU (Floating-Point Unit) v některých nových procesorech. To by mělo výrazně zvýšit výkon některých aplikacích. Vyžaduje to ale přítomnost FPU v procesoru.

Proti tomu s390x je 64bitový port Debianu pro mainframe s390. Nedávno o něm na svém blogu psal Aurélien Jarno, který je také za jeho vývoj zodpovědný. Důvod vzniku je jednoduché: Klasický port Debianu pro s390 využívá jen 31bitovou adresaci paměti, takže aplikace může využít maximálně 2 GB paměti.


Nov 24 2011

České manuálové stránky zmizí z Debianu

Rubrika: Balíčky 12:10  

Michal Čihař vyplnil bugreport, ve kterém říká, že české manuálové stránky jsou zastaralé. Navíc se už přes dva roky v podstatě nevyvíjejí, takže to nevypadá na zlepšení situace. Existují proto dvě možnosti: vyhodit neaktuální stránky nebo se zbavit celého balíčku. Michal zvolil druhou možnost a až budou vyřešeny závislosti, balíček manpages-cs z Debianu zmizí. Pokud by je někdo v budoucnu zase začal udržovat, balíček by se mohl do repositářů vrátit.


Nov 07 2011

Tydenní statistiky kritických chyb opět veřejně

Rubrika: Projekt, Vývoj 17:03  

Alexander “Tolimar” Reichle-Schmehl bude opět zveřejňovat statistiky kritických chyb pro nadcházející vydání, Wheezy, stejně jako tomu činil pro současné vydání, Squeeze. Zvídavý čtenář už může prostudovat i první statistiku.


Nov 07 2011

DebConf12

Rubrika: Akce, Projekt, Vývoj 16:42  

Příští konference vývojářů, tzv. DebConf12, se uskuteční příští rok, od 8. do 14. července 2012 v Nicaragui ve městě Managua.