Dec 31 2008

Debian Lenny věnován památce Thiema Seufera

Rubrika: Projekt 16:31  

Thiemo Seufer, jeden z důležitých vývojářů Debianu, tragicky zahynul při automobilové nehodě 26. prosince letošního roku. Projekt se mu za léta poctivé práce rozhodl věnovat připravované vydání Debian Lenny. Thiemo byl velmi aktivním vývojářem, který se staral o mnoho balíčků, byl členem jaderného i instalátorského týmu a aktivně pracoval na portu pro architekturu MIPS.


Dec 25 2008

Proprietární firmware a kam s ním?

Tuto nerudovskou otázku si na svém blogu klade Kurt Roeckx. Vývojáři rozhodují o zařazení proprietárního firmware do repositářů, stále ale není jasné, kam by měl vlastně patřit. Jedni jej posílají do non-free, druzí prosazují jeho zařazení do hlavního stromu a další vymýšlejí kompromisy. Kurt tvrdí, že existují tři možnosti:

  • přesunout veškerý firmware nesplňující pravidla DFSG do non-free
  • změnit pravidla DFSG tak, aby nepožadovala zdrojové kódy pro firmware a dát jej do main
  • rozhodnout, že bloby v jádře jsou vlastně zdrojové kódy a dát je do main

Theodore Tso navrhuje ještě jednu možnost: vytvořit další větev v rámci distribuce, kam by se tento software přesunul. Tato varianta se zatím zdá být nejčistším řešením.


Dec 24 2008

Šťastné a veselé

Přeji všem čtenářům tohoto webu vše nejlepší, hodně hezkých dárků a ještě více příjemných chvil s blízkými a přáteli.

P.S. Tahle zpráva má na zdejším webu pořadové číslo 200. Snad to příští rok půjde stejně dobře.


Dec 23 2008

Hledá se nový sekretář projektu

Rubrika: Projekt 15:07  

Včera jsem psal o tom, že Manoj Srivastava, dlouholetý sekretář projektu Debian, odstoupil ze své funkce. Vedoucí projektu, Steve McIntyre, nyní poděkoval Manojovi za dlouholetou práci a oznámil, že Debian hledá nového sekretáře. Existuje prý už několik zájemců, ale Steve se přesto rozhodl vše vyhlásit veřejně. Zájemce musí být vývojářem Debianu a musí znát dobře uspořádání projektu.


Dec 23 2008

Samba 3.2.6 pro Debian Lenny

Rubrika: Balíčky, Software 9:16  

V unstable je aktuálně Samba 3.2.5, ale vývojáři už vydali verzi 3.2.6. Kvůli zmrazenému Lennymu není možno novou verzi nahrát do Sida. Christian Perrier se proto rozhodl připravit uživatelům novou verzi skrze „backport“. Na Backports.org ale ještě není založena příslušná větev. Proto vytvořil soukromý repositář. Z něj je možno přímo instalovat, stačí přidat do /etc/apt/sources.list:

deb http://pkg-samba.alioth.debian.org/packages/ ./
deb-src http://pkg-samba.alioth.debian.org/packages/ ./


Dec 22 2008

Sekretář projektu Debian odstoupil kvůli hlasování o firmware

Rubrika: Projekt 19:32  

Minulý týden začalo kontroverzní hlasování týkající se zařazení proprietárních firmware „blobů“ do Lennyho. Mnoho vývojářů nevybíravě vyjádřilo hrubý nesouhlas se způsobem, jakým je toto hlasování postaveno. Někteří z protestujících žádali odvolání sekretáře projektu a začalo se dokonce schylovat k peticím. Manoj Srivastava se nakonec sám rozhodl odstoupit.

Ve svém rezignačním mailu píše: Bylo mi jasně ukázáno, že mi projekt už nadále nevěří a mnoho lidí tvrdí, že jsem byl ztělesněním neschopnosti a manipuloval jsem hlasy pro své vlastní potřeby. To bolí. Napsal také, že ho nikdo nevyzval, aby odstoupil z projektu jako takového a zvažuje proto další možnosti zapojení. Hlasování v každém případě pokračuje.


Dec 22 2008

Balíčky KDE 4.2 pro Debian

Rubrika: Balíčky, Software 8:27  

Ana Guerrero oznámila dobrou zprávu pro všechny, kteří chtějí testovat připravované KDE 4.2. Tým baličů KDE totiž připravil balíčky aktuální vývojové větve, ze které časem vznikne KDE 4.2 (aktuálně beta 2). Balíčky i instalační instrukce najdete na webu kde42.debian.net. Ana ovšem upozorňuje na to, že se jedná o experiment a neoficiální balíčky. Jedná se o betaverzi, která může obsahovat mnoho chyb a může se ještě před vydáním hodně měnit. Navíc se v balíčcích mohou objevit závislostní problémy. Testujte proto velmi opatrně.


Dec 19 2008

VirtualBox repositář pro Debian je zpět

Rubrika: Balíčky, Software 13:14  

Z licenčních důvodů před časem Sun zrušil repositář VirtualBox pro Debian. Podrobně jsem se problému věnoval v článku na Root.cz. Nyní jsou repositáře zpět, včetně těch pro Debian Lenny, Etch a Sarge. Postup zavedení zdrojů a klíčů naleznete na webu VirtualBox.org.


Dec 19 2008

Bude architektura PA-RISC součástí Lennyho?

Rubrika: Projekt, Software 8:41  

Peter Palfrader upozornil na problémy týkající se architektury PA-RISC, známé také jako HPPA. Upozornil především na nedostatek serverů pro kompilaci balíků. Pokud chcete stihnout vydání Lennyho, budete to muset napravit. O aktuálních technických potížích se hovořilo už v říjnu, ale výsledek se zatím nedostavil. Několik uživatelů nabídlo vývojářům svůj hardware, ale Martin Zobel-Helas podotkl, že není potřeba více serverů, ale aktuálně je nutná oprava zásadních chyb v jádře. Helge Deller tvrdí, že se na problému intenzivně pracuje několik posledních týdnů a jádra řady 2.6.28 se chovají velmi dobře. Souhlasím s tím, že to není stoprocentně perfektní, ale není to ani špatné.


Dec 18 2008

Vyšel Debian GNU/Linux 4.0r6 „Etch“

Rubrika: Bezpečnost, Projekt 14:53  

Necelé dva měsíce od vydání páté aktualizace Debianu 4.0 Etch je tu aktualizace šestá. Nejedná se o novou verzi Debianu, ale jen o aktualizaci stávající stable větvě, která obsahuje řadu oprav především bezpečnostních chyb. Pokud pravidelně aktualizujete ze security.debian.org, všechny záplaty jste už dostali, takže nemusíte podstupovat žádnou aktualizaci či reinstalaci.


Další stránka »