Jul 31 2009

Plány pro Debian GNU/Linux 6.0 Squeeze

Rubrika: Vývoj 8:33  

Vzhledem k novému pravidelnému režimu mražení testingu se nám příprava nové verze Debianu výrazně přiblížila. Přípravy na vydání odstartují už za pět měsíců. Vývojáři proto vydali seznam vlastností, které by se měly stát součástí Squeeze:

  • lepší podpora 32bitových balíků na 64bitovém systému
  • oficiální podpora větve kFreeBSD – první nelinuxové vydání Debianu
  • nový závislostní bootovací systém – zrychlení a zpřehlednění startu
  • zlepšení procesů týkajících se kvality balíčků – přísnější pravidla
  • podpora nových formátů balíčků + příprava na lepší kompresi
  • lepší bezpečnost – vyhození starých knihoven
  • plná podpora IPv6 a velkých souborů
  • a další…

Vývojáři chtějí také zapracovat na obecných postupech. Budou tedy například vyhazovat balíky, které neprojdou základní sadou testů. Zároveň přestanou být přijímány binární balíky od správců. Vše v systému bude kompilováno ve stejném kontrolovaném prostředí.


Jul 30 2009

MySQL 5.1 je v Debianu unstable

Rubrika: Balíčky, Software 8:16  

Christian Hammers připravil nový balíček MySQL 5.1, který se nyní dostal do větve unstable. Opravuje několik nepříjemných chyb a vše by mělo být připraveno k použití a otestování.


Jul 29 2009

Debian bude vycházet v pravidelných cyklech

Rubrika: Projekt 9:36  

Jednou z nejkritizovanějších vlastností Debianu je nepořádek ve vydávacích plánech, který mate uživatele a nedovoluje přesněji plánovat například aktualizace větších systémů. Vývojáři se proto rozhodli učinit rázný krok a přejít k pravidelným vydávacím cyklům. Debian tedy bude zmrazen vždy v prosinci každého lichého roku. To se sice nijak přímo neváže k samotnému vydání, ale to můžeme očekávat v první polovině sudého roku. Příštího zmrazení testingu se tak dočkáme už letos. Zimní období bylo zvoleno, protože se u dvou předchozích vydání osvědčilo jako nejlepší doba pro vývoj nové verze. Od vydání Lennyho po Squeeze uběhne pouhý rok, tím se ale celý cyklus stabilizuje a od teď už bude alespoň přibližně jasná doba vydání.


Jul 14 2009

Xfce 4.6 pro Debian Lenny

Rubrika: Balíčky, Software 19:07  

Yves-Alexis Perez oznámil, že se na server Backports.org dostala nová verze Xfce 4.6. Pokud si ji chcete do Lennyho doinstalovat, stačí přidat příslušný backport repositář a zavolat

$ aptitude -t backports install xfce4


Jul 08 2009

IceWeasel (Firefox) 3.5 je v experimental

Rubrika: Balíčky, Software 15:23  

Před několika dny se objevily nové balíčky Firefoxu 3.5 pro Debian. Ty jsou nyní oficiálně zařazeny ve větvi experimental a brzy by se měly dostat na všechny servery, takže je možno je přímo nainstalovat do unstable. Pokud nevíte jak na to, přečtěte si podrobný návod.


Jul 05 2009

Balíčky IceWeasel (Firefox) 3.5 k otestování

Rubrika: Balíčky, Software 23:08  

Mike Hommey připravil nové testovací balíčky Firefoxu (IceWeasel) 3.5 pro Debian. Zatím jsou i v unstable jen balíky 3.0, takže pokud chcete otestovat čerstvou novinku přímo z debianích balíčků, máte možnost. Balíčky jsou prý připraveny k velmi brzkému uploadu do repositářů: i386 a amd64.