Mar 31 2008

Začalo hlasování o vedoucího projektu Debian

Rubrika: Projekt 13:55  

Včera začalo hlasování o nového vedoucího projektu. Svého vedoucího volí vývojáři a vybírají ze tří kandidátů, kterými jsou: Marc ‘HE’ Brockschmidt, Raphaël Hertzog a Steve McIntyre. Hlasy musejí být zaslány do neděle 13. dubna.


Mar 29 2008

Jádro 2.6.24 je v Lenny

Rubrika: Balíčky 20:44  

O jádře 2.6.24 jsem už několikrát psal, úspěšně jsem ho vyzkoušel v Lennym. Balíček nyní propadl z unstable a je tak jasné, že minimálně tato verze bude v chystané stable verzi Debianu. Je samozřejmě možné, že se vývojářům bude „líbit“ i slibná verze 2.6.25 a vše se ještě změní. Do definitivního zmražení Lennyho zbývá ještě mnoho měsíců.


Mar 28 2008

Server Backports.org měl výpadek

Rubrika: Projekt 14:42  

Server Backports.org měl problémy s řadičem fibre channel a proto došlo k několikahodinovému výpadku, během kterého nebyl k dispozici hlavní zdroj, ale jen jeho zrcadla. Nyní už je vše v provozu, ale bylo třeba obnovit data ze zálohy. Administrátoři přišli o backporty zhruba za jeden a půl dne. Vývojáři by měli své soubory brzy reuploadovat.


Mar 26 2008

Nová verze debimg: dělení disků a podpora PowerPC

Rubrika: Balíčky, Software 11:06  

O nástroji debimg jsem už několikrát psal a jeho vývoj je opravdu velmi živý. Julian Andres Klode nyní připravuje verzi 0.0.3, která bude obsahovat podporu chytrého přerozdělování balíčků na víc médií podle závislostí. Program se tak bude automaticky snažit udržet závislé balíky na společném médiu.

Příští týden začne Julian vytvářet denní sestavení obrazů pro PowerPC. K dispozici budou jak plné instalační obrazy, tak i businesscard. Soubory budou k dispozici na jak-linux.org/cdimage.


Mar 26 2008

Debian spustil Google Summer of Code 2008

Rubrika: Projekt 9:00  

Od tohoto do příštího pondělí je možno zasílat projektové návrhy do Summer of Code týkajícího se Debianu. Erich Schubert na svém blogu vyzývá potenciální účastníky k akci a přidává některé rady. Pokud se chcete zúčastnit, měli byste reagovat rychle, co nejvíce komunikovat, mít zajímavé nápady a především přijít s něčím opravdu novým. Pak máte šanci uspět a nabídnout projektu něco užitečného.


Mar 19 2008

Většina GNOME 2.22 je v Debian unstable

Rubrika: Balíčky, Software 15:26  

Romain Francoise oznámil, že nový GNOME 2.22 se dostal do Debian Sid. Podrobně je situace vidět na speciální status stránce, která sleduje stav GNOME 2.22 v Debianu. Většina nového prostředí je již v Sidu, některé balíčky ale ještě stráví chvíli v experimental repositářích. Je potřeba je ještě pořádně otestovat, aby nedošlo k větším problémům při update.


Mar 18 2008

Debian Installer Lenny Beta1 představen

Rubrika: Vývoj 13:43  

Vývojáři uvolnili betaverzi instalátoru pro připravovaný Debian Lenny. Jedná se o první novou verzi od vydání Debian Etch a jeho vývoj probíhal přibližně jedenáct měsíců. Vývojáři nyní potřebují pomoct s hledáním chyb, které by mohla nová verze instalátoru obsahovat. Pokud se chcete podívat, sáhněte po ISO obrazu instalačního média.

Mezi nejdůležitější změny patří: podpora pro instalační CD/DVD sady je zpět, instalátor synchronizuje čas přes NTP, přidán repositář volatile.debian.org, možný start instalace z MS Windows a další. Naopak vypadla podpora některých architektur (RiscPC, DECstation, sparc32).


Mar 18 2008

AptFs: souborový systém pro APT repositáře

Rubrika: Software, Vývoj 8:16  

Chris Lamb oznámil svůj nový projekt AptFs. „Byl to jeden z těch otravných ‘jé, to zabere jen hodinku’ nápadů.“. AptFs je souborový systém využívající FUSE, který umožňuje snadno přistupovat k APT repositářům se zdrojovými balíky. Binární balíčky se pak zobrazují jako symbolické linky na adresáře, ve kterých jsou rovnou vidět zdrojové kódy.

To umožňuje za pomocí běžných unixových utilit provádět nad repositáři rozsáhlé a nestandardní úkony. Software je zatím ve vývojové fázi a získat jej můžete v Chrisově Gitu.


Mar 17 2008

Hry v repositářích distribuce Debian

Rubrika: Balíčky, Software 15:11  

„Jsem členem týmu Debian games. Balíme ohromné množství her a já se stydím, protože jsem z nich hrál jen pár. Rozhodl jsem se, že vyzkouším každou z nich alespoň jednou a napíšu k ní sumář. Pokusím se vyzkoušet zhruba jednu denně,“ píše Jonathan Dowland ve svém blogu. Jako první si zahrál hru amphetamine.


Mar 17 2008

Vyšel aptitude 0.4.11

Rubrika: Software 12:19  

Daniel Burrows oznámil vydání nové verze aptitude 0.4.10 a záhy další verze aptitude 0.4.11. Změn je skutečně hodně a verze jedenáct byla pro jistotu zatím nahrána jen do větve experimental.

Nejdůležitější novinky pro uživatele jsou: volba safe-upgrade, která provádí upgrade, ale neodstraňuje ani nedowngraduje balíky; vylepšený sumář chystané akce; v tichém režimu jsou vypnuté doporučené balíky; vylepšené vyhledávání; vylepšený řešitel závislostí a další.


Další stránka »