Mar 25 2012

Pozvánka na 1. sraz příznivců Linuxu, zejména Debianu

Vážení přátelé,

tímto vás chci co nejsrdečněji pozvat na historicky první sraz českých a slovenských příznivců linuxové distribuce Debian, který se bude konat v Seči, v kempu u přehrady [mapa].
Oficiální termín konání srazu byl již stanoven na druhého až třetího června tohoto roku, i když někteří členové dorazí již v pátek 1. června.
Více informací naleznete na našem fóru.
Podotýkám, že vaše účast je povinná :-)


Mar 10 2012

Debian Lenny aktualizován na verzi 5.0.10

Oldstable vydání Debianu, Lennybyl naposledy aktualizován a to na verzi 5.0.10. I pro tuto poslední verzi budou k dispozici instalační média, přesto, že ji již nelze doporučit k instalaci. Dále také budou 24. března repozitáře Lennyho přesunuty na archive.debian.org, čím bude v podstatě ukončen jeho životní cyklus. Pokud stále používáte Debian Lenny a pravidelně aktualizujete, není třeba činit žádné další kroky k povýšení systému na tuto poslední verzi. Doporučeno však je co nejdříve přejít na nynější stable verzi, Debian Squeeze.


Mar 08 2012

Když Apt a Aptitude padají na SIGSEGV

Rubrika: Balíčky 21:06  

Právě jsem se setkal se zajímavým problémem, určitě může potkat někoho dalšího. Podělím se tedy o jednoduché řešení. Utility Apt i Aptitude začaly z ničeho nic padat na neoprávněný přístup do paměti.

# aptitude
Ouch! Got SIGSEGV, dying..
Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV)

Jistě uznáte, že to je v Debianu dost velký problém. Naštěstí jsem přišel na to, že je poškozená balíčková cache. Oba soubory s cache stačí smazat a balíčkovač zase začne fungovat.

# cd /var/cache/apt
# rm pkgcache.bin srcpkgcache.bin


Mar 05 2012

Bazárek na fóru

Naše fórum bylo obohaceno o sekci Bazárek, kde můžete nabízet, shánět, či vyměňovat různé věci týkající se výpočetní techniky, například procesory, paměťové moduly, zdroje, dále různé periférie, tedy monitory, ozvučení atd.


Mar 04 2012

Volby nového DPL na rok 2012

Rubrika: Projekt 14:37  

Od dnešního dne, 4. března, do příští soboty, 10. března, je možné nominovat kandidáty na pozici vedoucího projektu Debian. Po té proběhne kampaň, kterou ukončí volby, které proběhnou od neděle, 1. dubna, do soboty, 14. dubna. Nový vedoucí se svých povinností chopí 17. dubna.


Mar 03 2012

DebConf13 bude ve Švýcarsku

Rubrika: Akce 3:28  

Bylo oznámeno, že v pořadí již čtrnáctý DebConf se bude konat v obci Vaumarcus, ležící v kantonu Neuchâtel na západě Švýcarska.
Více informací naleznete zde.