Dec 30 2011

Gnome 3.2 v Debianu

Rubrika: Balíčky, Software 11:38  

Nyní je i aktuálně nejnovější verze dektopového prostředí GNOME dostupná pro Debian, a to ve vezi 3.2.1. Zatím však pouze pro jeho nestabilní větev, časem bude zajisté i pro testovací.


Dec 21 2011

KDE 4.7.4 experimentálně v Debianu

Jak bylo oznámeno, byla do experimentální větve nahrána zatím poslední stabilní verze KDE SC a to 4.7.4
Dodatek: jak na novou verzi upgradovat si můžete nastudovat v anglicky psaném návodu


Dec 19 2011

GnuTLS 3.0.x v unstable

Nyní je i pro Debian k dispozici GnuTLS 3.0.x a to jak pro nestabilní, tak pro stabilní (Squeeze). Za zvážení je proto aktualizace (knihovna libgnutls28).


Dec 16 2011

Francouzská státní správa hledá podporu pro Debian

Rubrika: Akce, Nasazení, Software 12:54  

Francouzská státní správa zahájila veřejnou soutěž na poskytovatele podpory pro systémy postavené na Debianu, případně CentOS. Vítěz pak bude po tři roku spravovat systémy na úřadě premiéra, ministrů vlády, soudů, obrany, etc. Jen připomenu, že jsou na Debianu též údajně provozovány systémy newyorské burzy.


Dec 10 2011

Jádro FreeBSD 9.0 v Debianu

Rubrika: Nasazení, Projekt, Vývoj 15:52  

Vývojáři portu Debian GNU/kFreeBSD zařadili volitelně jádro systému FreeBSD 9.0, který by měl vyjít v příštím týdnu. Port GNU/kFreeBSD vyšel poprvé spolu s Debianem Squeeze, coby preview a vývoj pokračuje ve větvi Wheezy/Sid, kde je možno nejnovější jádro volitelně použít. Podrobné info najdete na serveru Phoronix.


Dec 08 2011

KDE SC 4.7 v Debianu zatím pouze experimentálně

Rubrika: Balíčky 17:57  

Nyní je k dispozici KDE SC ve verzi 4.7.2, a to v experimentální a v polooficiální experimentální větvi. S touto verzí, stejně jako s 4.7.3, se však pro nestabilní větev nepočítá, cílem bylo pouze, aby nově přidané balíky prošly zařazovací frontou, během několika dnů či týdnů by měly být k dispozici balíky verze 4.7.4. Vzhledem k tomu, že není zahrnuta nová verze kdepim, je možné, že všechny verze řady 4.7 budou pro SID přeskočeny.


Dec 07 2011

Podpora Debianu Lenny brzy skončí

Rubrika: Bezpečnost, Projekt 19:18  

Pokud stále používáte Debian 5.0 Lenny, měli byste vědět, že nastal čas na upgrade systému na aktuální stabilní vydání – Debian 6.0 Squeeze. Důvodem je fakt, že bezpečnostní aktualizace pro Lennyho budou vycházet pouze do 6. února 2012.


Dec 07 2011

Nový buildd server na Technologickém Institutu v Karlsruhe

Uživatele platformy s390 zajisté potěší nový buildd server zemlinsky na Technologickém Institutu v Karlsruhe. Tento a další podobné stroje tvoří plně automatický systém překladu debianích balíčků, avšak jen některé jsou využívány pro vytváření oficiálních repozitářů.


Dec 03 2011

Upozornění: systemd a aktualizace udev znefunkční systém

Pokud chcete používát v testovací větvi místo init novější systemd, mějte se na pozoru při aktualizaci udev. Taková aktualizace totiž může způsobit potíže. Důvodem je přesun binárky udevd do adresáře /sbin. Oprava je jednoduchá, stačí v souboru /lib/systemd/system/udev.service upravit ExecStart na /sbin/udevd.