Feb 25 2009

Bezpečnostní tým má nový GnuPG klíč

Rubrika: Bezpečnost 15:29  

Martin Schulze oznámil, že bezpečnostnímu týmu brzy vyprší platnost GnuPG klíče a tak vytvořil nový klíč: 0x68B64E0D. „Uživatelé a vývojáři, kteří chtějí poslat nějaké citlivé informace bezpečnostnímu týmu, by měli tento klíč použít k zašifrování zpráv,“ napsal Martin ve svém blogu.


Feb 15 2009

Vyšel Debian Lenny

Rubrika: Projekt 21:10  

Přibližně před čtrnácti dny vývojáři oznámili, že Lenny vyjde na Valentýna. Vše se skutečně povedlo a Lenny je nyní oficiálně venku. Necelé dva roky stará verze Etch je tedy nyní oldstable a na místo testingu nastupuje Squeeze. Nezapomeňte, že bezpečnostní podpora pro nový testing nebude k dispozici ještě několik týdnů.


Feb 13 2009

MySQL Workbench pro Debian

Rubrika: Balíčky, Software 10:23  

Pokud používáte vizuální nástroj Workbench pro správu MySQL databází, pak zbystřete. Norbert Tretkowski použil oficiální balíky MySQL Workbench pro Ubuntu 8.04 a sestavil balíček MySQL Workbench 5.1.7 pro Debian. Zatím je k dispozici jen verze pro amd64 a Norbert plánuje upload do větve experimental. Pokud vás balíčky zajímají už teď, sáhněte po připraveném repositáři.


Feb 10 2009

Vyšel Debian GNU/Linux 4.0r7 „Etch“

Rubrika: Bezpečnost 13:28  

Po dvou měsících je tu další aktualizace Debianu 4.0 s kódovým označením „Etch“. Jedná se již o sedmou aktualizaci v pořadí a jako obvykle jsou v ní obsaženy všechny záplaty bezpečnostních chyb, které byly doposud objeveny. Nová verze je zajímavá jen pro ty, kteří chtějí znovu instalovat. Pokud někde Etch používáte a pravidelně záplatujete, máte tuto verzi již nainstalovanou. Celkem bylo opraveno 11 technických chyb a 28 bezpečnostních chyb. Úplně odstraněn byl balíček tmsnc, který je neudržovaný a způsoboval bezpečnostní problémy.


Feb 10 2009

Debian je v Německu nejpoužívanější serverovou distribucí

Rubrika: Nasazení 11:03  

Německý portál Heise Open provedl průzkum využití open-source software v německých firmách. Do průzkumu bylo zapojeno celkem 1312 firem, z čehož 30 % má méně než deset zaměstnanců, 51 % patří do kategorie malé a střední firmy a 19 % má více než 500 zaměstnanců.

Debian byl ve výsledcích označen za nejpoužívanější serverovou distribuci, přičemž je na serveru využíván ve 47 % zkoumaných firem a je na druhém místě i mezi desktopovými distribucemi s 29,9 %. Celý text naleznete v němčině na
found Heise.de/open/.


Feb 10 2009

Kolik RC bugů má ještě Lenny?

Rubrika: Projekt, Vývoj 10:40  

Když se objevilo oznámení o tom, že Lenny vyjde 14. února, začal jsem sledovat počítadlo otevřených bugů, které se týkají tohoto vydání. Čísla jsem si začal zapisovat a vynesl je do grafu:

Debian Lenny RC bugs

Modrá čára značí teoretickou lineární hranici počtu chyb, tak, jak by měl jejich počet klesat, aby byl 14. února na nule. Jak je vidět, stále se pohybujeme někde kolem šedesátky, přičemž není neobvyklé, že se zadávají nové chyby a nové problémy. Nerad bych opakoval práci Bastiana Venthura, protože je jasné, že jeho grafy neměly na vydání Lennyho vliv, takže to berte jen jako zajímavost.


Feb 03 2009

Vznikl Debian PostgreSQL Packaging Project

Peter Eisentraut oznámil vznik nového projektu s názvem Debian PostgreSQL Packaging Project. Zájemcům je už k dispozici velmi jednoduchý web. Debian už sice obsahuje hromadu balíčků souvisejících s PostgreSQL, ale projekt má za úkol sdružit všechny roztroušené správce, koncentrovat zdroje a sdílet zkušenosti mezi jednotlivými správci a vývojáři. Snad se díky němu dočkáme sjednocené přípravy nových a ještě lepších balíčků s PostgreSQL.


Feb 02 2009

Druhá RC verze instalátoru je venku, Lenny možná za 14 dní!

Rubrika: Projekt, Vývoj 12:12  

Debian Installer tým vydal druhou RC verzi nového instalátoru, která by měla být podle všeho poslední verzí před ostrým vydáním. Instalátor je to poslední, na co čeká vydání Lennyho. Projekt přešel do fáze hlubokého zmražení a nyní přijímá už jen opravy chyb týkající se vydání. Adeodato Simó předpokládá, že Lenny vyjde 14. února, jak napsal do konference.


Feb 02 2009

Jak jednoduše zkompilovat nové jádro pro Debian

Rubrika: Balíčky, Software 12:06  

Pokud hledáte způsob, jak jednoduše zkompilovat nové jádro v Debianu a udělat si z něj balíček, navštivte naše Debian fórum, kam Spox včera zadal podrobný postup, jak na to.