Sep 26 2008

Který mirror použít pro stahování balíků?

Rubrika: Balíčky, Software 20:32  

Mnoho uživatelů Debianu neví, který server by měli použít pro stahování balíčků z repositářů a nastavit jej do /etc/apt/sources.list. Pokud nevíte, který mirror je pro vás nejvýhodnější, můžete využít služeb utility netselect, která je součástí Debianu a je umístěna ve stejnojmenném balíčku. Chcete-li prověřit dostupnost několika serverů, stačí je všechny předat programu jako parametr. Například všechny oficiální české mirrory:

# netselect ftp.cz.debian.org ftp.debian.cz debian.ignum.cz debian.mirror.web4u.cz debian.sh.cvut.cz ftp.cvut.cz ftp.zcu.cz

Program sám ohodnotí servery podle rychlosti odezvy (ping) a počtu skoků (hops) od vašeho počítače ke zvolenému serveru. Nakonec je vypsán jeden z testovaných serverů, který získal nejlepší hodnocení a měl by vám proto nabízet nejrychlejší a nejdostupnější služby. Chcete-li získat více informací o každém ze serverů, přidejte programu parametr -vv.


Sep 24 2008

Debian má bug číslo 500000

Rubrika: Vývoj 10:00  

půl miliónu bugů bylo zadáno do debianího bug tracking systému. Ten půlmilióntý byl zadán před chvíli a týká se fontů v balíčku cdbs.


Sep 24 2008

Architektura m68k se přesunula do portů

Rubrika: Projekt, Vývoj 7:30  

Na začátku září bylo oznámeno, že se některé méně aktivní architektury přesunou z hlavního serveru na server debian-ports.org. Jednou z těchto architektur je i m68k (procesory Motorola 68000), která nesplňuje kritéria pro vydání a od Sarge nevyšla. Stephen Marenka oznámil, že přesun na Debian-ports byl dokončen.


Sep 23 2008

Debian-installer pro Lenny bude v 63 jazycích

Ačkoliv Christian Perrier ještě před pár dny hrozil zrušením některých jazykových variant debianího instalátoru, nakonec vše dobře dopadlo a většinu jazyků se podařilo zachránit. V Lennyho instalátoru tedy nakonec bude celkem 63 různých lokalizací, přičemž v Etch jich bylo 58. Přibylo tedy pět nových jazyků a jen jeden (estonštinu) se nepodařilo dokončit včas a byl vyřazen. Nyní jsou již překlady zmrazeny a připraveny.


Sep 18 2008

Překlady instalátoru pokračují

Rubrika: Projekt, Vývoj 9:59  

Christian Perrier si včera postěžoval, že se blíží zmražení debianího instalátoru a mnoho jazyků se do něj pravděpodobně nedostane. Zdá se, že to probudilo překladatele, kteří začali tři dny před termínem intenzivně pracovat. Dnes Christian oznámil, že jsou některé jazyky zachráněny. Vanja Cvelbar dokončil překlad slovinštiny a ozvala se i makedonská skupina uživatelů, která hodlá svou lokalizaci dotáhnout. Také katalánština byla úspěšně dopřeložena.


Sep 17 2008

Výzva k testování nové verze Debian Installer

Rubrika: Software, Vývoj 15:44  

Otavio Salvador poslal do vývojářské konference mail, ve kterém oznámil, že se připravuje vydání nového Debian Installer Release Candidate 1, který bude součástí Debianu Lenny. Vývojáři pilně pracují na opravě posledních problémů a instalátor by tak měl být brzy hotový. Protože nabídne řadu zásadních novinek, je třeba začít důkladně testovat.

Testování je prosté: stáhněte si aktuální vývojovou verzi instalátoru, vyzkoušejte jej co možná nejpodrobněji a nakonec vyplňte instalační zprávu. Určitě se do testování zapojte, můžete pomoci podstatně vylepšit stav projektu.


Sep 17 2008

Lenny je připraven k finálnímu testování

Rubrika: Software, Vývoj 7:32  

Luk Claes informoval o stavu vývoje připravovaného stabilního vydání Debian GNU/Linux 5.0 „Lenny“. Přestože je zatím otevřeno mnoho kritických bugů, je systém připraven přejít do testovací fáze a mohou začít přípravy na poznámkách k vydání. Luk zvláště zmínil nutnost otestovat nové jádro 2.6.26, které se do Lennyho dostalo na poslední chvíli. Podotkl také, že všechny známé problémy, které přetrvají, se musejí dostat do dokumentace k vydání.


Sep 17 2008

Některé jazyky zřejmě vypadnou z instalátoru

Rubrika: Projekt, Software 7:25  

Do zmražení debian-installeru zbývají pouhé čtyři dny a už nyní je jasné, že nebudou dokončeny všechny lokalizace. Christian Perrier, který překladatelskou činnost koordinuje, shrnul aktuální situaci: v ohrožení jsou dánština, ukrajinština, estonština, slovinština, lotyština, bosenština, makedonština a několik dalších jazyků. U některých z nich je zatím stále malá šance, že budou překlady dokončeny. Podle Christiana ale bude mít každopádně Lenny instalátor méně jazykových variant než měl Etch. Česká lokalizace je v tuto chvíli kompletní z 97,85 % a lépe je na tom jen francouzština, němčina a portugalština.


Sep 16 2008

Jak zabránit omylem smazaným souborům

Rubrika: Balíčky, Software 16:29  

François Marier na svém blogu představil úpravu příkazu rm, která zabraňuje náhodnému smazání důležitých souborů. Pokud si nainstalujete jeho balíček safe-rm, můžete do blacklistu v /etc/safe-rm.conf nebo ~/.safe-rm vkládat adresáře a soubory, které pak pomocí rm nesmažete.


Sep 16 2008

Drobky z Debian GNU/Hurd po třech letech

Rubrika: Projekt, Software 9:25  

Už jsou to více než tři roky, co vyšla poslední zpráva o stavu projektu nazvaná „Drobky od vývojářů Debian GNU/Hurd“. Michael Banck se rozhodl, že je na čase informovat veřejnost o aktuální situaci a proto do vývojářského mailing listu poslal novou zprávu. Za poslední tři roky vyšly tři nové verze (K14, K15 a K16), poslední už na čtyřech CD či dvou DVD.

Většina balíčků v repositářích je zcela aktuálních, k dispozici jsou například aktuální nemodifikované verze glibc, binutils či gcc. Celkem je nyní pod portem Hurd přeloženo asi 60 % debianích balíků. Největším problémem posledních let je balík util-linux, který je i nyní funkční jen částečně. Díky podpoře Xen v GNU Mach je možno Hurd provozovat pod Xenem. Co bohužel zatím velmi chybí je funkční debian-installer. To je také oblast, na kterou by se měl vývoj nyní zaměřit.


Další stránka »