Apr 26 2009

OpenOffice.org 3.0 v Lenny backports

Rubrika: Balíčky, Software 8:45  

Pokud používáte na desktopu Debian Lenny, možná vás mrzí, že se do něj nedostal balík OpenOffice.org v poslední verzi 3.0. Ten bylo nutné instalovat z cizích repositářů různé kvality a trvanlivosti. Nyní je třetí řada kancelářského balíku dostupná v Lenny backports včetně různých doplňků a integračních součástí.


Apr 25 2009

Vyšel aptitude 0.5.2 s novým řešitelem konfliktů

Rubrika: Balíčky, Software 22:16  

Po třech měsících je tu opět nová verze Aptitude, tentokrát s označením 0.5.2. Kromě tradičních oprav je k dispozici zcela nový kód řešitele konfliktů a jeho nové grafické rozhraní. Nová verze je ve větvi experimental, odkud si ji můžete podle návodu nainstalovat. Zatím se ale jedná o neotestovaný balík, takže na případné problémy budete sami.


Apr 14 2009

Xfce 4.6 přichází do testingu

Rubrika: Balíčky, Software 12:53  

Je to jen něco přes týden, co se Xfce 4.6 dostalo do Debianu unstable a dnes již některé balíky propadávají do testingu. Například xfce4-utils, xfwm4, ale i další součásti včetně knihoven tak již v testingu naleznete v nové verzi 4.6. Balíčky normálně přijedou s aktualizací.


Apr 13 2009

Steve McIntyre pokračuje v roli vedoucího projektu

Rubrika: Projekt 18:27  

Opět proběhla volba vedoucího projektu, který už zítra zasedne do pomyslného křesla. Nyní je vše spočítáno a vyhodnoceno a staronovým vedoucím projektu je Steve McIntyre, který tak bude ve své práci pro Debian pokračovat.


Apr 11 2009

Osmá aktualizace Debianu Etch

Rubrika: Bezpečnost 16:05  

Přesně dva měsíce po poslední aktualizaci je tu další opravná verze pro Debian 4.0 Etch. Jako obvykle se jedná jen o zavedení oprav dříve distribuovaných na security.debian.org a pokud pravidelně aktualizujete, už máte vše nainstalováno. Technické problémy byly odstraněny v sedmi balíčcích, bezpečnostní záplaty se objevily ve 29 balících. Debian Etch (označený jako oldstable) bude podporován rok od vydání jeho nástupce – tedy zhruba do poloviny února 2010.


Apr 07 2009

KDE 4.2.2 je v Debianu

Rubrika: Balíčky, Software 16:21  

Jak bylo nedávno slibováno, do Debianu unstable se dostaly balíčky KDE 4.2.2. Uživatelům by měla automaticky přijet aktualizace. Pokud chcete zůstat u KDE 3.5, musíte si ručně zablokovat aktualizaci nebo dle oficiální rady přejít na Lenny.


Apr 06 2009

Dvě nové architektury v Debianu

Rubrika: Projekt 13:20  

Joerg Jaspert oznámil, že do stromů Debianu přibyly dvě nové architektury, které budeme vídat pod označením kfreebsd-i386 a kfreebsd-amd64. Jedná se o systém lidsky označovaný jako GNU/kFreeBSD pro architektury i386 a amd64, který kombinuje balíčkovací systém Debianu, GNU utility a FreeBSD jádro. Zatím byly vytvořeny jen větve experimental a unstable a i ty jsou zatím prázdné. Brzy do nich ale začnou přibývat balíčky nutné pro sestavení a běh základního systému.


Apr 05 2009

Debian obsahuje Xfce 4.6

Rubrika: Balíčky, Software 12:30  

Pokud jste v Debianu dříve chtěli používat Xfce 4.6, museli jste použít externí repositář. Yves-Alexis Perez oznámil přesun Xfce 4.6 do větve unstable. Změny jsou opravdu rozsáhlé a balík by měl automaticky po instalaci použít nástroj xfconf-migration-4.6.pl z xfce4-utils, který provede automatickou konverzi všeho potřebného pro novou verzi. Vývojáři doporučují provádět upgrade s vypnutým Xfce nebo alespoň ihned po aktualizaci prostředí restartovat.


Apr 03 2009

Vyšel Bash-Completion 1.0

Rubrika: Balíčky, Software 10:20  

Vývojářský tým nástroje Bash-Completion oznámil vydání verze 1.0. Pokud jste o BC nikdy neslyšeli, pak vězte, že se jedná o inteligentní doplňovač informací do příkazového řádku. Klasický shell dovoluje tabulátorem doplňovat jen názvy příkazů a souborů. S nainstalovaným rozšířením se pak může koukat i do externích zdrojů a doplňovat třeba názvy balíků pro Aptitude a podobně. Nová verze opravuje 49 chyb a přidává řadu nových doplňovacích funkcí.

Pro vývoj je také velmi důležité, že došlo k zásadní proměně celé pracovní skupiny a k vývojářům Debianu se přidali také lidé od jiných distribucí: Mandriva, Gentoo, Exherbo, RedHat, Fedora a časem zřejmě přibudou další.

Pokud ještě v Debianu tuto funkci nemáte, pak si nainstalujte balík bash-completion a do .bashrc si přidejte řádek:

. /etc/bash_completion


Apr 02 2009

KDE 4.2 bude v unstable ještě tento týden

Rubrika: Balíčky, Software 21:35  

Pokud netrpělivě čekáte, až se do Debianu oficiálně dostane KDE 4, pak vězte, že je čekání téměř u konce. Ana Guerrero oznámila, že během tohoto týdne balíky propadnou z experimentalu do unstable. Ana zatím ale nedokáže určit přesný den a upozorňuje uživatele updatující ze starší verze KDE, že musejí spustit konverzní nástroj kaboom. Debian váhal s nasazení KDE 4 poměrně dlouho, vzhledem k nejisté a nestabilní podobě nové řady prostředí. Jen připomenu, že KDE 4.2 je v experimentalu od ledna letošního roku.