Apr 26 2011

Co do Debianu přinese letošní Google Summer of Code?

Rubrika: Projekt 8:34  

Arthur Liu zveřejnil na wiki seznam projektů a studentů zapojených do letošního ročníku Google Summer of Code pro Debian. Pokud se všech devět projektů podaří dotáhnout, měl by Debian získat řadu zajímavých novinek. Vyvíjet se bude nativní integrace DebDelta do APT. To v budoucnu umožní při aktualizacích stahovat jen rozdíly mezi balíčky. Dále se bude připravovat infrastruktura pro projekt DEX, modulární Java, nástroj pro sestavování balíčků Pythonu a další novinky.


Apr 26 2011

Debian ukončí jádro 686 a zachová jen 686-bigmem

Rubrika: Balíčky 8:16  

Ben Hutchings na svém blogu zveřejnil informace o novinkách, které do Debianu přijdou společně s jádrem 2.6.39. V současné době existují čtyři jádra pro x86 platformu: 486, 686, 686-bigmem a amd64. Vývojáři ale chtějí zrušit dnes již zbytečnou variantu 686, která bude bez problémů nahraditelná 686-bigmem. Ta sice vyžaduje podporu PAE (článek v češtině) v procesorech, ale v 32bitových systémech podporuje až 64 GB RAM a navíc umožňuje ve větších tabulkách nasadit NX bit, který v nich zakazuje spouštění kódu a tím brání některým buffer overflow útokům. Výsledné jediné 686 jádro se bude jmenovat 686-pae.

Samozřejmě vznikne určitá mezera, protože ne všechny 686 procesory automaticky PAE umí. Jsou to například čipy z rodin Intel Pentium M, VIA C3 ‘Nehemiah’ a AMD Geode LX. Majitelé těchto procesorů ale budou moci použít jádra kompilovaná pro 486, protože nebudou potřebovat PAE ani SMP. Jádro pro starší procesory na zmíněných modelech navíc paradoxně podává vyšší výkon.


Apr 18 2011

Stav Gnome 3 v Debianu

Rubrika: Balíčky, Software 19:26  

Už jsme psali o tom, že Gnome 3 se postupně dostává do větve experimental. Raphaël Hertzog shrnul aktuální stav tohoto projektu na svém blogu. Práce jdou podle něj velmi dobře, což můžete sledovat na speciální stránce, kde je k vidění stav jednotlivých balíků.

Podle Raphaëla jde všechno výborně, zatím je hlavní problém v balíčku GDM, který ještě čeká hodně práce. Přestože práce postupují rychle, je stále přechod doporučován jen těm, kteří skutečně vědí, co a jak. „Pokud už aktualizujete na Gnome 3, bude téměř nemožné se vrátit zpět k původní verzi 2.32,“ varuje Raphaël.


Apr 17 2011

Stefano Zacchiroli znovu zvolen lídrem projektu Debian

Rubrika: Projekt 8:37  

Stefano Zacchiroli byl znovu zvolen vedoucím projektu Debian. Ze všech hlasů bylo 385 pro, 5 proti němu. Nutno dodat, že jiný kandidát nebyl do voleb přihlášen.


Apr 12 2011

V testingu je jádro 2.6.38

Rubrika: Balíčky 20:16  

Do Debianu testing (budoucí Wheezy) prošlo nejnovější jádro 2.6.38 a dlouho udržovaná verze 2.6.32 je tak označena za zastaralou.


Apr 04 2011

Architektury Alpha a HPPA zmizí z Debianu úplně

Rubrika: Hardware 8:02  

Repositáře pro architektury Alpha a HPPA a zmizely z testingu chvíli před vydáním Squeeze, aby se do něj nedostaly. Nyní Mark Hymers oznámil, že obě architektury zmizí také z unstable a experimentalu. Vyvolalo to bouřlivou debatu a někteří volají po zachování těchto architektur v Debianu. Správci serverů ale argumentují nedostatkem místa na serverech, které je třeba uvolnit pro jiné účely.