Aug 17 2009

Debian slaví šestnácté narozeniny

Rubrika: Projekt 7:19  

Je to právě šestnáct let, co Ian Murdock v linuxové konferenci oznámil, že téměř dokončil novou distribuci, kterou pojmenoval Debian. Tím vznikla jedna z dlouhodobě nejoblíbenějších linuxových distribucí, kterou nalezneme téměř na 50 % linuxových strojů, ať už přímo nebo v podobě některého z následovníků. Dodnes se jedná o druhou nejstarší existující linuxovou distribuci. Starší je už jen Slacwkare, i když jen o měsíc.


Aug 16 2009

Ve Squeeze je jádro 2.6.30

Rubrika: Balíčky, Software 10:56  

Jsou to přesně dva měsíce, co se jádro 2.6.30 dostalo do větve unstable. Nyní se mu podařilo dostat i do testingu, takže je jasné, že toto nejnovější jádro se dostane i do stable větve Debianu Squeeze. V současné době je to také jediná verze jádra, která je v testingu.


Aug 13 2009

IPv6 v Debianu stále ještě plně nefunguje

Rubrika: Vývoj 8:12  

Andreas Barth na svém blogu píše o tom, že se jej v poslední době lidé ptají, proč je IPv6 na seznamu cílů pro Debian Squeeze. „Odpověď je jednoduchá: pořád to ještě úplně nefunguje.“ Podle slov Andrease není většina problémů specifických pro Debian, ale mnoho z nich se týká strojů používajících pouze IPv6.


Aug 12 2009

Větev kFreeBSD je skoro hotová – vyzkoušejte

Rubrika: Vývoj 9:03  

Nedávno nově zařazená architektura kFreeBSD se stane oficiální součástí Debianu 6.0 Squeeze. Zdá se, že přípravy vrcholí a Luca Favatella zveřejnil informace o vývoji. Ze základních funkcí už chybí jen grub-installer, jinak by všechno mělo být připraveno. V odkazované zprávě jsou odkazy ke stažení testovacích obrazů, můžete je tedy předběžně vyzkoušet.


Aug 11 2009

Vyzkoušejte Debian live CD s KDE 4.3.0

Rubrika: Software 8:32  

Ana Guerrero oznámila, že je k dispozici nové debianí live CD obsahující nejnovější KDE 4.3.0. Můžete si tak bezbolestně vyzkoušet novou verzi tohoto populárního grafického prostředí. Médium má 565 MB a stáhnout jej můžete přes BitTorrent.


Aug 02 2009

Debian přechází na Grub 2

Rubrika: Balíčky, Software 19:09  

Do Debianu testing se dostala nová verze bootloaderu Grub 2. Zatím se jedná o verzi 1.96. Nový Grub přináší řadu novinek včetně podpory skriptování a UTF-8. Tato verze ve Squeeze nahradí klasický Grub. Do té doby bude podporována i starší verze, dostupná v balíčku grub-legacy. Uživatelé jsou upozorňováni při upgrade na to, že by měli zvážit přechod na novou verzi pojmenovanou jako grub-pc. Po vydání Squeeze už to bude zřejmě jediná podporovaná verze Grubu.