Oct 31 2010

Noví vývojáři Debianu za měsíc říjen 2010

Rubrika: Projekt 18:31  

Dnes byli oznámeni noví vývojáři Debianu za měsíc říjen:

  • Jeffrey Ratcliffe (jjr)
  • Deepak Tripathi (deepak)
  • Michael Schutte (michi)
  • Ansgar Burchardt (ansgar)
  • Salvatore Bonaccorso (carnil)

Gratulujeme!


Oct 31 2010

Návod: instalace Debianu s Xfce ze 40MB ISO obrazu

Rubrika: Návody 14:54  

Na našem fóru naleznete nový návod, který popisuje instalaci Debianu s prostředím Xfce z malého 40MB ISO obrazu typu „businesscard“. Výhodou tohoto je, že si každý uživatel nainstaluje pouze aplikace, které potřebuje a na které je zvyklý a nemá PC plné programů, které nepoužívá. Prostředí Xfce vyniká nízkými nároky na hardware, je uživatelsky přívětivé a jeví se jako vhodná alternativa k blížícímu se Gnome shellu. Businesscard ISO obraz obsahuje pouze instalátor a jeho velikost by měla být maximálně 40 MB. Všechny instalované balíky jsou stahovány z internetu až při instalaci.


Oct 30 2010

Debian Installer ve verzi 6.0 Beta1

Rubrika: Projekt, Vývoj 22:31  

Vydání Debianu Squeeze se blíží a svědčí o tom i dnešní vydání instalátoru Debianu Squeeze ve fázi Beta1. Bylo přidáno pár nových vlastností, jako například lepší podpora PlayStation 3, správná detekce recovery oddílů systémů Windows či přidání podpory nových platforem a mnoho dalších. Více informací naleznete v oznámení o vydání.


Oct 28 2010

Výsledky průzkumu mezi uživateli Debianu

Rubrika: Projekt 17:07  

Torsten Werner provedl před časem vlastní průzkum mezi uživateli Debianu. Celkem se ho zúčastnilo 3258 respondentů, kteří odpovídali na to, jak používají Debian, jestli nějak přispívají do projektu a jaké jsou jejich názory na případné změny. Z první části výsledků se dozvíte, že jen asi 6 % respondentů tvoří vývojáři nebo správci Debianu a většina z nich využívá Debian na desktopu i serveru. Zajímavější je ovšem druhá polovina průzkumu, ve které se dozvíte například to, že 80 % dotázaných je pro zachování non-free sekce v repositářích, že 73 % vyhovuje přístup „vydáme to, až to bude hotové“ a že většině uživatelů vyhovuje délka vydávacího cyklu mezi 12 a 24 měsíci.


Oct 25 2010

Jak pojmenovat knihovnu?

Rubrika: Nezařazené 21:32  

Autor Overbenny se ptá, jak pojmenovat nově vyvíjenou knihovnu. Jedná se o implementaci politiky jednotek, jež má řešit schizma SI a IEC předpon jednotek (mocniny 10 a mocniny 2).


Oct 25 2010

Vývojový snímek Merkaartoru znovu v experimentálu

Rubrika: Software, Vývoj 21:23  

Aktuální vývojový snímek programu Merkaartor se po čase opět dostal do experimentální větve. Jako jedna z posledních vlastností byl zařazen plugin pro podporu francouzského katastrálního projektu z Openstreetmap.
Dodatek: Merkaartor je editor map k projektu openstreetmap


Oct 25 2010

Uvolněn Debian Edu/Skolelinux 6.0.0 alpha1

Rubrika: Nasazení, Projekt, Vývoj 17:49  

Byla uvolněna testovací verze Debianu Edu/Skolelinux 6.0.0 alpha1 určeného pro vzdělávání.  Novinek  obsažených v této verzi oproti verzi vycházející z Lennyho je mnoho. Jejich kompletní seznam je obsažen v oznámení o vydání.


Oct 22 2010

Nové verze xrootconsole a keynav v experimentalu

Axel Stefan Beckert na svém blogu oznámil odeslání nových verzí balíků xrootconsole a keynav z upstreamu do repozitáře experimental. Oba tyto balíky budou taktéž k dispozici v “unstable”, ale až poté, co se Squeeze oficiálně stane vydáním stabilním a pomyslné žezlo po něm převezme Wheezy. Oznámení zejména obsahuje seznam změn obou balíků.


Oct 21 2010

Jak vyzkoušet Debian pro ARM

Rubrika: Návody 20:13  

Mnoho vývojářů Linuxu se v poslední době věnuje portování aplikací na ARM architekturu.  Pokud by někdo zatoužil vyzkoušet ARM bez podporovaného zařízení, lze k tomu použít emulátor QEMU. Hezký návod jak na to uveřejnil Aurélien Jarno, ale návodů je jistě více. Hodně štěstí při testování!


Oct 20 2010

Jak při kernel panic automaticky restartovat

Rubrika: Návody 11:32  

Lucas Nussbaum upozornil na jednoduchý návod, který vám umožní nastavit systém tak, že v případě pádu na kernel panic dojde k automatickému resetu. Postup je jednoduchý: do souboru /proc/sys/kernel/panic zapsat nenulovou hodnotu. Vložené číslo pak značí počet sekund, po jejichž uplynutí bude stroj automaticky restartován.


Další stránka »