Mar 29 2011

Instalace IceWeasel 4.0 na Debian 6 Squeeze

Rubrika: Balíčky, Návody, Software 20:57  

Pokud toužíte po čerstvě vydané verzi prohlížeče IceWeasel (Firefox) 4.0, přijde vám možná vhod jednoduchý návod spočívající v přidání zdroje software, GPG klíče a následné aktualizaci systému.


Mar 29 2011

Byla vydána opravená media Debianu Squeeze 6.0.1a

Rubrika: Projekt, Software, Vývoj 20:51  

V úterý 29. března 2011 byla vydána opravená verze některých instalačních medií Debianu Squeeze označených 6.0.1a. Důvodem je chyba při sestavování obrazů. Tato chyba se týká CD businesscard obrazu, CD netinstall obrazu a také DVD verze některých architektur.


Mar 28 2011

Zítra proběhne přednáška Jak se to dělá v Debianu

Rubrika: Akce 8:37  

Středisko unixových technologií (SUT) při klubu Silicon Hill na pražském ČVUT zítra pořádá přednášku Jak se to dělá v Debianu aneb specifika konfigurace distribuce Debian. Seminář začíná v úterý 29. března ve 20:00 a proběhne na kolejích Strahov (mapa a informace).


Mar 21 2011

Aktuální verze Nginx web serveru pro Debian

Rubrika: Nezařazené 18:11  

Jak si vytvořit balíčky aktuální verze lehkého webového serveru Nginx anglicky píše Kevin Veroneau na webu zaměřeném na správu debiáních systémů.


Mar 19 2011

Vyšla aktualizace Debianu Squeeze 6.0.1

Uplynulo něco málo přes měsíc od vydání Debianu 6.0 Squeeze a jak jsme avizovali, tak také vyšla první opravná verze 6.0.1. Aktualizace přináší hlavně opravy bezpečnostních problémů a opravuje několik nalezených bugů. Seznam opravených balíků je součástí oznámení o vydání. Pokud svůj systém pravidelně aktualizujete, měl by již obsahovat všechny opravy a není potřeba činit žádné další kroky.


Mar 16 2011

Debian přešel na LibreOffice

Rubrika: Balíčky, Software 13:45  

Na konci ledna začali vývojáři experimentovat s LibreOffice a nyní se balíčky dostaly až do větve testing. Debian tím plně přešel na LibreOffice a příští vydání už jej tedy jistě bude používat. Pokud používáte jinou větev než stable, systém vám při aktualizaci automaticky přejde z OpenOffice.org na LibreOffice. Balíčky s názvem openoffice.org-* zůstávají jen metabalíčky, které v závislostech požadují libreoffice-*.

LibreOffice v Debianu


Mar 16 2011

Repositář stable-updates se rozjíždí

Rubrika: Balíčky 9:31  

Vývojáři nedávno oznámili, že připravují nový repositář stable-updates, který bude nabízet aktualizace pro stabilní vydání Debianu. Budou se v něm nacházet takové balíčky, které v průběhu času vyžadují aktualizaci, aby byly vůbec použitelné – databáze antivirů, skripty pro stahování obsahu z proměnlivých webů a podobně. Nyní byl repositář doopravdy spuštěn tím, že do něj přibyl první balíček. Aktualizován byl balík clive, který umožňuje stahovat videa z YouTube, Google Videos a dalších webů. Připravuje se také brzké zařazení nové verze balíčku tzdata.


Mar 16 2011

Jediným kandidátem na vedoucího projektu je Stefano Zacchiroli

Rubrika: Projekt 8:22  

Minulý týden jsme psali o tom, že se blíží volba vedoucího projektu Debian a čeká se na přihlášky kandidátů. První kolo je uzavřeno a jediným přihlášeným kandidátem je aktuální vedoucí projektu Stefano Zacchiroli. Samotná volba proběhne od 2. do 15. dubna a Stefano potřebuje prostou většinu hlasů, aby mohl ve své funkci od 17. dubna pokračovat.


Mar 15 2011

GNOME 3 se dostává do větve experimental

Rubrika: Balíčky, Software 9:53  

Erich Schubert upozornil na to, že se do experimentalu dostávají první balíčky z připravovaného GNOME 3. Upozorňuje zároveň, že „věci se stávají… experimentálními“, takže balíčky budou jako obvykle jen pro otrlé testovače a rozhodně je nedoporučujeme k běžnému nasazení. Ostrá verze GNOME 3 by měla podle aktuálního plánu (značně nejistého) vyjít během dubna 2011.


Mar 07 2011

Z Debianu vychází 63 % linuxových distribucí

Rubrika: Nasazení 11:12  

Bruce Byfield vydal zajímavý článek, ve kterém zveřejnil výsledky svého průzkumu prováděného na serveru Distrowatch.com, který sleduje vývoj 323 linuxových distribucí. Tři ze čtyř nejstahovanějších distribucí přitom vycházejí z Debianu: Mint, Ubuntu a Debian samotný. Celkem 128 distribucí je založeno přímo na Debianu a dalších 74 pak vychází z Ubuntu. Z toho plyne, že celkem 63 % sledovaných distribucí je založeno na práci Debianu. Pro zajímavost: 50 (15 %) distribucí vychází z Fedory nebo Red Hatu, 28 (9 %) ze Slackware a 12 (4 %) z Gentoo.


Další stránka »