Oct 09 2009

Stav podpory jednotlivých architektur pro Squeeze

Rubrika: Vývoj 10:00  

Začátek příprav na Debian Squeeze se blíží a Andreas Barth shrnul za vývojáře stav podpory jednotlivých architektur. Bohužel z kandidátu na Squeeze vypadla architektura Alpha. Vývojáři už nejsou schopni nadále větev udržet aktuální. Přesto se začne na aktivním čištění této větve, takže bude zachována. Naopak velmi dobře jsou na tom architektury Armel, HPPA, MIPS, PowerPC a SPARC. Problémy má architektura s390, pro kterou nemají vývojáři aktuální hardware. Pomoc ale byla přislíbena, takže vše by teď už mělo jít bez problémů. Architektury i386 a AMD64 jsou vyvíjeny nejaktivněji, takže u nich samozřejmě problémy nehrozí.


Oct 08 2009

kFreeBSD se skutečně stane součástí Squeeze

Rubrika: Vývoj 8:10  

Projekt GNU/kFreeBSD má za úkol vytvořit Debian běžící nad jádrem FreeBSD. Nejedná se o žádnou novinku a původně měla být nová větev zařazená už do Debianu Lenny, nakonec to ale vývojáři nestihli. V plánech pro Squeeze se opět kFreeBSD objevil a vývojáři začali vše připravovat k finálnímu vydání. Nedávno se objevily testovací obrazy, díky kterým bylo možno vše předběžně vyzkoušet. Podle poslední zprávy vývojářů je vše připraveno k zařazení nového portu do příští verze. Cílem celého projektu je nabídnout uživatelům alternativní jádro, které bude mít vlastnosti BSD jader, jako například jails.


Oct 06 2009

Ve větvi experimental je jádro 2.6.31

Rubrika: Balíčky, Software 8:03  

V Debianu unstable i testing je od prázdnin k dispozici jádro 2.6.30. Uživatelé čekají, až se do jejich distribuce dostane aktuální jádro 2.6.31. To se nyní dostalo do větve experimental ve verzích pro všechny běžné platformy. Pokud se nestane nic neočekávaného, mělo by se jádro brzy dostat mezi běžné uživatele. Jste-li nedočkaví a používáte Debian unstable, můžete si jádro nainstalovat z experimentalu už teď.


Oct 02 2009

Počty debianích vývojářů podle zemí

Rubrika: Projekt 8:52  

Christian Perrier na svém blogu vydal aktuální počty vývojářů setříděných podle jednotlivých zemí. Česko je po přepočtu na počet obyvatel na 21. místě se šesti aktivními vývojáři. Nejvíce vývojářů je v USA a Německu.