Feb 29 2008

Švýcarsko migruje 2000 desktopů na Debian

Rubrika: Nasazení 8:15  

Do konce roku 2008 by švýcarský okres Solothurn měl přejít se dvěma tisíci desktopy na Debian. Detailně rozpracovaný migrační proces je nyní přibližně v polovině a účastní se jej na 21 společností. Zdejší IT administrátoři se rozhodli nasadit distribuci Debian GNU/Linux, OpenOffice.org, Firefox a prostředí KDE. Změna operačního systému má přinést především nižší náklady až o 70 %, bezpečnost a flexibilitu. O migraci se už začala zajímat švýcarská vláda.


Feb 28 2008

Debian a Google Summer of Code

Rubrika: Projekt, Vývoj 14:29  

Steve McIntyre v konferenci debian-devel upozornil na spuštění letošního ročníku akce Google Summer of Code. Ta má za úkol podpořit open-source softwarové projekty a zaplatit studentům, kteří budou o prázdninách pracovat na vylepšení stávajících aplikací, případně na tvorbě nových programů. Je to šance i pro Debian, ale Lucas Nussbaum upozornil na problémy, které přinesly předchozí ročníky.

Potíž je především v tom, že někteří studenti z loňských ročníků jsou již letitými přispěvateli projektu a jejich účast tak byla neefektivní a místo práce na novém projektu se věnovali běžné práci na Debianu a byli proto neúspěšní. Někteří jiní vývojáři se naopak nezúčastnili, protože si mysleli, že projekt je jen pro zcela nové účastníky.

Lucas navrhuje tři možná řešení: zakázat účast v GSoC aktuálním vývojářům Debianu, veřejně deklarovat možnost účasti i stávajícím vývojářům, kompromis: vytvořit stejný počet projektů s novými i stávajícími vývojáři. V konferenci se rozhořela vášnivá debata ohledně toho, zda je účelem GSoC přivést do projektu nové lidi nebo především pohnout s vývojem.


Feb 27 2008

XFS je v Debianu 20x pomalejší než ext3

Rubrika: Software 12:27  

Ondřej Čertík náhodou objevil v Debianu konfigurační chybu, která způsobuje, že souborový systém XFS vykazuje dvacetkrát nižší výkon než klasický ext3. Potíž je v parametru barrier, který sice zvyšuje bezpečnost zápisu, ale zároveň se podepíše drasticky na výkonu. Řešením je remountovat svazek s parametrem nobarrier:

mount -o remount,rw,nobarrier /dev/sda3 /home/

Jak sám Ondřej píše, dojde ke zlepšení, ale na jeho počítači je stále XFS výrazně pomalejší. Další informace naleznete v jeho podrobném článku, případně v diskusi na Root.cz, kterou k tomuto tématu už dříve založil.


Feb 26 2008

Nástroj debian-cd v jazyce Python

Rubrika: Balíčky, Software 13:32  

Nástroj debian-cd slouží k sestavování instalačních obrazů pro Debian. Julian Andres Klode nyní vytváří vlastní variantu, která bude napsaná v Pythonu. Oznámil to v konferenci debian-devel a píše o tom na svém blogu. Nový debian-cd by měl být výkonnější, podle Juliana sestaví obraz pod 20 sekund a jeho konfigurace bude velmi jednoduchá. Utilita je už funkční, ale zatím v ní chybí mnoho funkcí a před vydáním je třeba kód pořádně pročistit.


Feb 25 2008

Marketing team projektu Debian

Rubrika: Projekt 12:10  

Sam Hocevar, aktuální vedoucí projektu Debian, na svém blogu informoval, že by rád vytvořil nový marketingový tým, který by podporoval a zajišťoval marketingové aktivity, připravoval propagační materiály (trička, samolepky,…) a činil důležitá rozhodnutí týkající se například potisků instalačních médií, startovacích obrazovek a podobně. Cílem je samozřejmě zviditelnit Debian a dát mu jednotnou a atraktivnější podobu. Zároveň hodlá Sam utratit nějaké peníze například za nového maskota Debianu. Zatím je vše ve fázi úvah a hledají se lidé, kteří by měli zájem se zapojit.


Feb 22 2008

Projekt Debian PostgreSQL Packaging

Rubrika: Balíčky, Projekt 12:07  

Martin Pitt a Peter Eisentraut založili spolu s dalšími vývojáři projekt Debian PostgreSQL Packaging. Nově sestavená skupina se bude zabývat především správou debianích balíčků obsahujících databázový systém PostgreSQL a další relevantní software. Cílem projektu je sdružit vývojáře, soustředit zdroje na jednom místě, vyměňovat zkušenosti a nabídnout dalším lidem možnost zapojení v dílčích krocích.


Feb 21 2008

Velké třídění bugů v Debian OpenOffice.org

Rubrika: Vývoj 22:08  

Lior Kaplan zahájil rozsáhlé třídění chyb, které jsou nahlášeny k OpenOffice.org balíčkům v Debianu. Za prvních 24 hodin se mu podařilo roztřídit téměř čtvrtinu (21 %) z 285 chyb, které má v plánu vyřídit. Část těchto chyb (35) se navíc podařilo uzavřít.

Aktuálně je v debianím bug tracking systému více než 300 chyb týkajících se OpenOffice.org. Lior věří, že se mu na konci procesu podaří snížit toto číslo přibližně o třetinu.

„Mnoho uživatelů je velmi potěšeno tím, že se jejich bugům dostává nějaké pozornosti a někteří jsou rádi, že jejich chyby byly konečně vyřešeny. Zpětná vazba od uživatelů je jednou z věcí, která mě motivuje i nadále přispívat do Debianu,“ napsal Lior Kaplan.


Feb 20 2008

PHP a SSL se serverem Lighttpd na Debian Etch

Rubrika: Software 12:03  

Filip Van Raemdonck na svém blogu popsal jednoduchý postup, podle kterého je možné nainstalovat lehký web server Lighthttpd s podporou SSL a PHP. Vše podstatně zjednodušuje nástroj lighty-enable-mod, který je v Debianu součástí balíčku lighthttpd. Postup je následující:

  1. nainstalujte lighttpd, php4-cgi nebo php5-cgi a openssl
  2. spusťte lighty-enable-mod fastcgi
  3. pokud používáte php5, změňte cestu v /etc/lighttpd/conf-available/10-fastcgi.conf
  4. spusťtelighty-enable-mod ssl
  5. změňte cestu k SSL certifikátu v /etc/lighttpd/conf-available/10-ssl.conf
  6. restartujte lighttpd server

Feb 20 2008

Galax jako balíček pro Debian

Rubrika: Balíčky, Software 9:36  

Galax je open-source implementace jazyka W3C XML Query Language. Stefano Zacchiroli připravil balíček pro Debian a poslal jej do větve experimental. Zatím ale není veřejně k dispozici. Pokud jej chcete přesto vyzkoušet, použijte Stefanův repositář:

deb http://people.debian.org/~zack/debian unstable main


Feb 19 2008

Debian Lenny a jádro 2.6.24

Rubrika: Balíčky 11:41  

Nejnovější jádro 2.6.24 je součástí větve unstable, ale běží i v Lenny (testing). Sám jsem právě ověřil bezproblémovou kompatibilitu. Postup instalace je jednoduchý: vyhledejte příslušný balíček (já jsem použil linux-image-2.6.24-1-686), a stáhněte ho z nejbližšího zrcadla. Pak nainstalujte

$ dpkg -i linux-image-2.6.24-1-686_2.6.24-4_i386.deb

Pokud používáte Grub, po restartu vám bude automaticky nabídnuto nejnovější jádro. Právě na něm běžím a vše vypadá stabilně a chová se dle očekávání.


Další stránka »