Mar 29 2020

Nový vzhled fóra

Rubrika: Fórum, Vývoj 21:33  

Protože už včera bylo pozdě, po letech se konečně změnil výchozí vzhled našeho fóra.

Ten dostal název <I/O> a přináší novinku pro návštěvníky prohlížející skrze smartphone – protože je nyní design responzivní, obsah by měl být dobře čitelný i na zařízeních s vysokou hustotou pixelů na jednotku plochy, aniž by bylo třeba užívat přiblížení, byť v prostředí poněkud jednodušším, a sice kvůli velkému důrazu na maximální prostor pro užitečný obsah a dobrou ovladatelnost.
<I/O> je nicméně stále ve vývoji, proto, prosím, případné nedokonalosti omluvte.


Mar 08 2020

Aktualizován návod na Netinst instalaci pro Debian Buster Gnome

Rubrika: Fórum, Návody 9:02  

Po nějaké době jsem se pustil do velké aktualizace návodu na instalaci Debianu Buster 64bit s prostředím Gnome a výsledek si můžete prohlédnout a vyzkoušet na našem fóru. Hlavní inovace spočívá v přidání zhruba 40 screenů všech kroků, kterými je potřeba projít během instalace nebo základního nastavení systému. Návod jsem tak více zacílil na začínající uživatele, kteří se kvůli pověrám bojí instalace Debianu a místo toho volí různé hnědé nebo zelené odvary. Tak odhoďte strach a šup do instalace. S případnými problémy nebo dotazy rádi na fóru pomůžeme.


Dec 23 2015

Návody na instalaci Debianu Jessie a Stretch na fóru byly aktualizovány

Rubrika: Fórum, Nasazení, Návody 16:29  

Návody na našem fóru, týkající se instalace stabilního vydání Debian 8 Jessie, stejně jako testovacího vydání Stretch, byly aktualizovány. Oba návody byly upraveny vzhledem k potřebám aktuálních vydání Debianu. Doufáme, že pomohou mnohým z vás hlavně při první instalaci linuxového systému Debian. V případě jakýchkoliv dotazů se na nás obraťte přímo na fóru.


Apr 14 2014

2. sraz členů našeho fóra, uživatelů Debianu i jiných linuxových dister

Víkend na přelomu května a června bude patřit již druhému srazu nejen členů našeho fóra, ale i ostatních linuxáků.

Ačkoliv počet účastníků předloňského srazu nebyl zrovna ideální a dal by se vyjádřit prsty dvojice rukou, dalo se to čekat, neboť nikdo nevěděl, do jaké vody vstoupí, jestli to nebude trapas a zbytečná ztráta času. Kupodivu i v tak malém počtu účastníků se sraz nečekaně dobře vydařil a minimálně většina z nich dorazí i letos.

Letošní sraz bude opět v Seči, velice oblíbené turistické destinaci s krásnou přírodou, nikoliv však v kempu na pláži jako minule, kde by sraz kolidoval s mnohem mohutnějším srazem, ale v menším a klidnějším kempu U letadla.
Celá akce započne v pátek 30. 5. 2014 a skončí v neděli 1. 6. 2014.

Všechny vás srdečně zvou a těší se na vás: Petr Krčmář, Ota Trkola, Antonín Mička, Roman Horník a další.

Bližší informace a diskuzi k tomuto tématu naleznete na našem fóru


Mar 23 2013

Možnost objednání trička s motivem Debian

Rubrika: Akce, Debian-linux.cz, Fórum 20:51  

Nabízím omezenou  možnost objednat tričko s motivem Debianu. Na výběr jsou dvě barvy a tři motivy. Veškeré další podrobnosti včetně ceny a fotografií naleznete na našem foru.


Mar 25 2012

Pozvánka na 1. sraz příznivců Linuxu, zejména Debianu

Vážení přátelé,

tímto vás chci co nejsrdečněji pozvat na historicky první sraz českých a slovenských příznivců linuxové distribuce Debian, který se bude konat v Seči, v kempu u přehrady [mapa].
Oficiální termín konání srazu byl již stanoven na druhého až třetího června tohoto roku, i když někteří členové dorazí již v pátek 1. června.
Více informací naleznete na našem fóru.
Podotýkám, že vaše účast je povinná :-)


Mar 05 2012

Bazárek na fóru

Naše fórum bylo obohaceno o sekci Bazárek, kde můžete nabízet, shánět, či vyměňovat různé věci týkající se výpočetní techniky, například procesory, paměťové moduly, zdroje, dále různé periférie, tedy monitory, ozvučení atd.


Jan 28 2012

Návod: instalace forku Gnome 2 MATE do Debianu Wheezy nebo Sid

Rubrika: Fórum, Návody 14:56  

Debian 6.0 Squeeze byl posledním vydáním, které obsahovalo velmi populární grafické prostředí Gnome 2. S příchodem Gnome 3 a Gnome-shellu do Debianu Wheezy, se začala část uživatelů poohlížet po alternativě, která by staré dobré Gnome 2 alespoň trochu připomínala. Část uživatelů zakotvila u Xfce nebo Lxde, nicméně pro mnoho z nich to nebylo stále to pravé. Zanedlouho po příchodu Gnome 3 se objevuje nová možnost pro ty, kteří staré Gnome 2 ve vývojových větvích Debianu stále postrádají. Tou možností je fork Gnome 2, který se jmenuje MATE. Nyní naleznete na našem foru návod na to, jak MATE Desktop Environment lehko na svůj počítač nainstalovat. Jak píše autor návodu Roman Horník, hodně štěstí při používání MATE!