Dec 31 2010

Stav Squeeze k poslednímu dni roku 2010

Rubrika: Vývoj 14:48  

Podle Tolimara je ve Squeeze k poslednímu dni tohoto roku 41 neopravených chyb. Podle oficiálního počítadla jich je 110 (12:00 UTC). Letos tedy s vysokou pravděpodobností Squeeze vydán nebude.


Dec 30 2010

Jak pomoci Debianu?

Rubrika: Návody, Projekt, Vývoj 13:07  

Stefano Zacchiroli na svém blogu píše, že je velmi potěšen zájmem lidí přispívat. Odkazuje se i na základní seznam dokumentů, které by začátečníkům měly pomoci. Přesto má pocit, že né všechny detaily každodenního života jsou zde zdokumentovány. Ocenil by proto připomínky od lidí, kteří si své začátky ještě pamatují.


Dec 22 2010

Trička s motivem Debianu

Rubrika: Nezařazené 18:55  

Chcete mít ve svém šatníku tričko s motivem Debianu? V tom případě zpozorněte a navštivte naše forum, kde právě rozjíždíme výrobu triček pro případné zájemce. Podílet se můžete i na výsledné podobě trička.


Dec 21 2010

Debian unstable není pro každého

Rubrika: Nezařazené 10:03  

Včera jsme psali o článku Raphaëla Hertzoga, ve kterém vysvětloval, že Debian unstable neznamená „nestabilní“, ale že se jedná o velmi dobře použitelný operační systém. Zajímavý protinázor publikoval Alfie, který komentoval všech pět bodů původního článku:

  1. není zaručeno, že skutečně veškerý software je opravdu otestovaný a stabilní,
  2. že se unstable nerozbije každý druhý den zároveň znamená, že se jednou za čas rozbije a o to více,
  3. je sice základem ostatních distribucí, ale ty na ni odvádějí hodně další práce,
  4. chyby se v něm opravují stejně jako v ostatních větvích, ale některé chyby se dostanou jen do unstable,
  5. argument „používám to“ je závislý hodně na znalostech konkrétního uživatele.

Výsledkem je, že každý podobný text má několik úhlů pohledu a nemusí být platný pro každého.


Dec 20 2010

Pět důvodů proč si Debian unstable nezaslouží své jméno

Rubrika: Nezařazené 15:26  

Raphaël Hertzog na svém blogu publikoval článek s názvem Pět důvodů, proč si Debian unstable nezaslouží své jméno, ve kterém vysvětluje velmi často omílaný mýtus, že Debian unstable je nestabilní. Podle Raphaëla je to ale úplně jinak a jeho důvody zní:

Debian unstable…

  1. obsahuje hlavně stabilní verze aplikací,
  2. nerozbíjí se každý druhý den,
  3. je základem dalších distribucí,
  4. není méně bezpečný než stable nebo testing,
  5. hodně lidí používá jako hlavní systém.

Dec 17 2010

Squeeze bude obsahovat svobodné jádro bez uzavřených ovladačů

Rubrika: Balíčky, Licence 17:14  

Už od Debianu 4.0 Etch (duben 2007) se vývojáři snaží dodávat se systémem jádro, které nebude obsahovat žádné uzavřené ovladače. Než se ale podařilo takový funkční balíček vytvořit, uplynuly téměř čtyři roky. Debian 6.0 Squeeze tak bude obsahovat svobodné jádro bez uzavřených součástí. Všechny nesvobodné ovladače (firmware) budou odsunuty do samostatných non-free balíčků a nebudou součástí Debianu. Pokud je budete přesto při instalaci potřebovat, budou k dispozici alternativní instalační obrazy se speciálními jádry.


Dec 17 2010

Debian má nový nástroj DACA pro kontrolu kvality kódu

Rubrika: Vývoj 7:09  

Raphael Geissert oznámil dostupnost nového nástroje DACA (Debian’s Automated Code Analysis), který umožňuje automatickou kontrolu kvality kódu, který se objevuje v Debianu. Výstupy prvních dvou nástrojů jsou k dispozici na adrese qa.debian.org/daca a postupně přibude další zhruba dvacítka dalších. Výsledkem projektu DACA by měla být automatizovaná kontrola veškerého kódu a zjednodušená oprava chyb v balíčcích.


Dec 14 2010

Debian Squeeze byl hluboce zmrazen

Rubrika: Projekt, Vývoj 10:21  

Po měsíci od posledních zpráv od release týmu jsou tu nové informace o vývoji Squeeze. Podle plánu je testing ve fázi hlubokého zmražení a všechny změny, které neopravují chyby kritické pro vydání, jsou striktně odmítány. Je také nastaven podrobný plán likvidace posledních technických problémů. Brzy také bude určeno datum vydání Squeeze, které bude dohodnuto napříč týmy, ale stále bude možné jej posunout, pokud se objeví další problémy. Diskutuje se také nad tím, že ne všichni jsou spokojeni s novým desktopovým tématem „Space Fun“. Bohužel je už pozdě na to, vytvářet úplně nové téma, ale možná dojde k drobným úpravám.


Dec 11 2010

Návod: instalace Debianu dle vašich představ s grafickým prostředím Gnome

Rubrika: Návody 15:39  

Jak jistě víte, vydání Debianu 6.0 Squeeze se blíží. Pokud patříte k uživatelům, kteří se chystají Debian Squeeze instalovat a navíc preferují grafické prostředí Gnome, neměl by ujít vaší pozornosti návod na instalaci Debianu, který je na našem foru. Jedná se o instalaci z media Businesscard a výhodou takové instalace je, že si nainstalujete aplikace pouze takové, které používáte a nemáte v systému nic navíc. Podle návodu můžete nainstalovat i Debian Lenny (stable) a Debian Sid (unstable), všechny verze v 32bit i 64bit provedení.


Dec 08 2010

Vyšla druhá betaverze Debian instalátoru 6.0

Rubrika: Vývoj 22:17  

Vývojáři po měsíci od první bety uvolnili druhou betaverzi instalátoru, který bude použit v Debianu 6.0 Squeeze. Nová verze přináší aktualizaci jádra na 2.6.32-27, vylepšuje detekci diskových oddílů, vylepšuje detekci operačních systému v zavaděči GRUB, vylepšuje práci s USB klávesnicemi a mechanikami a opravuje řadu chyb. K dispozici je už také 50 kompletních lokalizací včetně češtiny. Pokud máte zájem, můžete si stáhnout obrazy a pustit se do testování.


Další stránka »