May 30 2008

Jak nainstalovat KDE 4.1 beta 1 z experimental

Rubrika: Balíčky, Software 10:31  

KDE 4.1 beta 1 vyšlo před pár dny a už je v Debianu ve větvi experimental. Zkušení uživatelé by už měli zkoušet a především reportovat problémy. Ana Guerrero ve svém blogu píše, jak KDE 4.1 nainstalovat. Kdy bude KDE 4.1 dostupné v Lennym? Na to Ana odpovídá: „To zatím ještě nevíme. Rádi bychom KDE 4.1 distribuovali, ale zatím je samozřejmě příliš brzy.“Postup instalace je velmi jednoduchý:

Do zdrojů v /etc/apt/sources.list přidejte repositáře z experimental:

deb http://ftp.de.debian.org/debian/ experimental main

a pak nainstalujte:

$ aptitude install -t experimental kde4-minimal

Pak restartujte grafické prostředí (Ana píše o restartu počítače, ale pravděpodobně stačí restartovat kdm) a doinstalujte zbývající balíky.

$ aptitude install -t experimental kdeutils

Zmíněný návod obsahuje i postup, kterým se můžete vrátit zpět ke KDE 3.5. Stačí jen odinstalovat příslušné balíky.


May 27 2008

Backports.org slaví pět let

Rubrika: Projekt 10:43  

Norbert Tretkowski na svém blogu píše: „Přesně před pěti lety, 27. května 2003, po diskusi s mým šéfem a některými kolegy, byla zaregistrována doména Backports.org. Chtěl jsem původně napsat podrobný článek o předchozích pěti letech, ale bohužel mi na to nezbývá čas. Zkusím to dohnat co nejdříve.“


May 27 2008

Rozbité X11 v unstable a řešení

Rubrika: Software 10:32  

Uwe Hermann informoval o nepříjemné chybě, která probublala až do Debianu unstable. Týká se X serveru a pokud nepoužíváte ke spouštění displej manažera (KDM, GDM či XDM) a pouštíte Xka pomocí startx, zřejmě může po update postihnout i vás. Chyba je právě ve zmíněné binárce. Projevuje se tak, že se server po startu odporoučí s chybou:

Fatal server error:
Unrecognized option: /etc/X11/xinit/xserverrc

Chyba už byla nahlášena jako bug #482425 a #482527 a snad bude brzy opravena. Do té doby nabízí Uwe malý patch, který opravuje /usr/bin/startx.


May 22 2008

Balíček pgadmin3 fungující s PostgreSQL 8.3

Rubrika: Balíčky 11:21  

Program pgadmin3 je grafický administrační nástroj k PostgreSQL, který výrazně zjednodušuje správu databáze. Bohužel aktuální verze balíčku (1.4.3) v Debianu si neporadí s PostgreSQL 8.3, který je v testing a unstable a skrze backports jej můžete dostat i do Etch.

Nová verze pgadmin3 ale zase potřebuje k běhu wxWidgets verze 2.8. Nová knihovna je teď konečně ve větvi experimental a Gerfried Fuchs se rozhodl vytvořit vlastní balíček pgadmin3 ve verzi 1.8.2, který už s PgSQL 8.3 chodí. Zatím se do experimental nedostal, ale mělo by se tak stát velmi brzy. Do té doby jej najdete v Gerfriedově repositáři.


May 19 2008

Co by se mohl Debian naučit od Red Hatu?

Rubrika: Projekt, Vývoj 12:01  

Russell Coke, který je známý především jako vývojář Debianu a SELinuxu, publikoval na svém blogu článek, ve kterém vyzdvihuje pozitivní vlastnosti Red Hatu a navrhuje, aby některé z nich Debian převzal. Russellovi se především líbí myšlenka dvou větví, kdy jedna (RHEL) nabízí stabilitu a mnoho let podpory a druhá (Fedora) nabízí aktuální software a rychlý vývoj.

Debian nic podobného jako je Fedora nemá. Debian testing je stále živý a nevydává stabilní verze. Russell zmiňuje projekt Etch a půl, který na stabilní Etch roubuje nové balíky z Lennyho, ale ten podle něj také není ideální. Navrhuje tedy přidat ještě jednu větev mezi testing a stable, která by pravidelně připravovala stabilní a vyzkoušené „snapshoty“ s nejnovějším softwarem. Debian by tak vydával „Enterprise“ verzi (aktuálně stable) a pak novou uživatelskou verzi, která by přinášela čerstvé balíčky.

Navíc by se vydání těchto verzí mohlo koordinovat s vydáním RHEL, Ubuntu a dalších, jak nedávno navrhoval Mark Shuttleworth. Výhodou by byla možnost snadno převzít kód například od Red Hatu. Russell také vítá myšlenku „postupného zmražování“ připravované distribuce. Nejprve by se ustabilnily systémové balíky (jádro, GCC, glib a důležité programy jako Apache), pak další aplikace a desktopová prostředí a nakonec celý systém.


May 18 2008

Spuštěny komentáře na Debian-linux.cz

Rubrika: Debian-linux.cz 23:13  

Právě jsem na tomto webu spustil dlouho plánovanou podporu komentářů. Původně jsem se hodně bál spamu, vyzkoušel jsem ale několik technických řešení a podle všeho jsou velmi účinná. V tuto chvíli jsou to především Raven’s antispam a Akismet. Není možno zpětně komentovat starší příspěvky, ale počínaje tímto můžete reagovat na vše, co se zde do budoucna objeví.


May 16 2008

Komiks: s Debianem si nemůžete být jisti

Rubrika: Humor 13:33  

Na LOLDebian se objevil veselý komiks, týkající se problému s OpenSSL v Debianu. Opravdu jsem se mu zasmál:

randomness

May 16 2008

Jak nastavit proměnné prostředí při přihlašování do X

Rubrika: Software 10:03  

Možná jste někdy potřebovali nastavit některé proměnné prostředí až po přihlášení konkrétního uživatele. Soubor ~/.bashrc vám ale nepomůže, protože ho spouští jen shell (třeba xterm). Enrico Zini na svém blogu radí, jak na to. Editovat je potřeba jeden z následujících souborů, který pak načítá GDM:

  • ~/.profile pro textová i grafická sezení
  • ~/.xprofile pouze pro grafická sezení

May 15 2008

Debian mění všechny důležité klíče

Včera jsem psal o vadném OpenSSL, které téměř dva roky generovalo v Debianu velmi slabé klíče. Kromě instalace opravené verze je nyní třeba všechny klíče vyměnit. Admini na Debian.org už odstranili všechny přístupové DSA klíče a resetovali hesla v LDAP databázi. Stejně tak musejí být vyměněny všechny podpisy vývojářů na db.debian.org, protože ty byly také vygenerovány vadným algoritmem. K dispozici je už nový kořenový certifikát, jehož fingerprinty jsou:

SHA1: AF:70:88:43:83:82:02:15:CD:61:C6:BC:EC:FD:37:24:A9:90:43:1C
MD5: 2A:47:9F:60:BB:83:74:6F:01:03:D7:0B:0D:F6:0D:78


May 14 2008

OpenSSL v Debianu generovalo dva roky vadné klíče

Vývojáři objevili vážnou bezpečnostní chybu v balíčku OpenSSL, který je součástí Debianu. V září 2006 byl do balíčku přidán patch, který mimo jiné poškodil generátor náhodných čísel a OpenSSL začalo vytvářet vadné klíče. Postiženy jsou všechny větve, i systémy, které z Debianu vycházejí. Patch se naštěstí nedostal k vývojářům OpenSSL, takže ostatní systémy jsou nedotčeny. Oprava už přijela, teď je ale potřeba přegenerovat všechny vadné klíče, které byly vytvořeny v posledních dvou letech.


Další stránka »