Aug 27 2012

Budou instalační média i pro EFI systémy?

Rubrika: Projekt, Software, Vývoj 23:45  

Aktuálně jsou ve vývoji i obrazy instalačních medii pro systémy s EFI (modernější BIOS). Zatím je toto v alfa stádiu vývoje a lze tedy zatím získat jen neoficiální obrazy, určené pouze k testování. Pokud se ale bude vše vyvíjet příznivě, přibude tato podpora i do oficiálních obrazů Wheezyho, podle plánu už s třetí betou.


Aug 27 2012

Otestujte systemd-to-sysvinit konvertor

Rubrika: Projekt, Software, Vývoj 23:32  

Otestujte systemd-to-sysvinit konvertor, vyzývá Akhil Vij, a tím pomůžete snadnějšímu nasazení systemd v Debianu. Tento software totiž umožní vývojářům cílit primárně na systemd inicializační skripty, ale v případě nutnosti automaticky generovat sysvinit skripty. Někteří vývojáři Debianu již uvažují o přechodu k systemd, ale tomu zatím brání fakt, že tento je dostupný pouze pro linuxové jádro.


Aug 16 2012

Debian slaví 19 let

Rubrika: Projekt, Software, Vývoj 23:59  

16. 8. 1993, tedy přesně před 19 lety, Ian Murdock na linuxové konferenci
oznámil zrození z brusu nové linuxové distribuce, jíž pojmenoval Debian.

Debian [čti: Debien], jehož název vznikl spojením počátečních tří písmen křestních jmen zakladatele projektu Iana Murdocka a jeho tehdy ještě přítelkyně, dnes již bývalé manželky Debry, se již brzy po svém zrodu stal díky své dostupnosti, stabilitě a snadné správě velice oblíbenou linuxovou distribucí, která našla svůj domov zejména na serverech. Kvůli tomu se stal jedním z protagonistů masového rozvoje Internetu zejména na konci 90. let, neboť každému dal společně s ostatními linuxovými distribucemi možnost mít svůj vlastní web v síti, která dříve patřila spíše vyvoleným, za více než přijatelnou cenu.
Dalším důkazem jeho úspěchu je fakt, že z Debianu vychází 63% všech linuxových distribucí, jmenujme například *buntu, Knoppix, nebo třeba Sidux. Ačkoliv je třeba takové Ubuntu na světě již osm let, stále je z více než 90% tvořeno Debianem.
Ani dnes není Debian žádné béčko, podle DistroWatch.com je Debian šestou nejpopulárnější linuxovou distribucí, v posledním měsíci však dokonce skončil na krásném pátém místě.

Debíku, jménem redakce Ti ze srdce přeji všechno nejlepší


Aug 08 2012

Bude Xfce výchozím prostředím pro Debian 7.0 Wheezy?

Rubrika: Projekt, Software, Vývoj 17:37  

Vývojář Joey Hess navrhuje grafické prostředí Xfce jako výchozí pro příští vydání Debianu 7.0 Wheezy. Zdůvodňuje to tím, že pokud by se použilo Gnome, nevešla by se celá desktopová instalace na CD1, tak jak tomu nyní je. Dalším důvodem by mohlo být celkové odlehčení výchozí instalace Debianu. Nicméně konstatuje, že není lehké tuto změnu prosadit. Jaké výchozí prostředí byste zvolili vy?


Aug 06 2012

Debian 7.0 Wheezy Beta1

Rubrika: Projekt, Vývoj 19:10  

Tým vývojářů oznámil vydání instalačních médií Debianu 7.0 Wheezy ve verzi Beta1. V té bylo opraveno mnoho nalezených chyb například v jádře, které je verzi 3.2.21,  byla také rozšířena podpora hardware. V neposlední řadě bylo změněno téma instalátoru na téma Joy, které bude Debian Wheezy obsahovat. Celý seznam novinek je součástí oznámení. Bohužel od tohoto vydání z nabídky zmizelo instalační médium Businesscard, které obsahovalo pouze instalátor a pár základních balíků a bylo ideálním řešením, jak si systém sestavit podle sebe. Nyní nezbývá nic jiného, než použít médium Netinst, které je ale bohužel objemnější.