Feb 29 2012

Debian zkompilovaný pomocí překladače Clang

Rubrika: Balíčky, Vývoj 10:38  

Sylvestre Ledru pracuje na zajímavém projektu, který se pokouší zkompilovat archiv Debianu pomocí překladače Clang. Ten je postaven nad LLVM a jeho vývoj sponzoruje Apple. Řada různých projektů už po tomto kompilátoru pošilhává a pokouší se jím nahradit GCC. Děje se tak například ve FreeBSD.

Výsledky pokusu na Debianu jsou k dispozici na clang.debian.net a jsou velice slibné. Sám Sylvestre o nich píše: „Čekal jsem spoustu problémů a chyb způsobených Clangem, ale překvapilo mě, že většina potíží vznikla podporou různých standardů C, rozdíly v interpretaci nebo okrajovými případy. Během několika let by Clang mohl nahradit GCC v různých linuxových a BSD distribucích.“

Sylvestre také chválí vývojáře Clang za rychlý vývoj kompilátoru. „Zatímco s verzí 2.9 selhala kompilace 14,5 % balíčků, s verzí 3.0 už to bylo jen 8,8 %.“ Z celkem 15 658 balíčků je nezkompilovatelných jen 1381. Na zmiňovaném projektovém webu se dozvíte detaily o tom, proč konkrétní balíčky způsobují potíže.


Feb 29 2012

Poslední aktualizace Lennyho vyjde 10. března

Rubrika: Bezpečnost 10:21  

Adam D. Barratt oznámil, že poslední aktualizace Debianu Lenny (dnes už oldstable) vyjde 10. března. Během tohoto víkendu proběhne zmrazení a týden na to bude verze 5.0.10 vydána. Tím bude kompletně završena již oficiálně ukončená podpora Debianu Lenny a ten se zřejmě na konci března přesune na archive.debian.org.


Feb 18 2012

Seriál muchobijeckých party pokračuje

Rubrika: Akce, Vývoj 12:07  

Seriál muchobijeckých party pokračuje. Nejbližší párty se budou konat v Mönchengladbachu, v Německu, a v Cambridge, v UK, obě o víkendu 2. až 4. března. Dále následují párty 10. až 11. března v Perthu , v Austrálii, a 11-13 května v Yorku (), UK. Dnes (18.2) také probíhá párty v Paříži.


Feb 18 2012

Debian hledá projekty a mentory pro Google Summer of Code 2012

Rubrika: Akce, Vývoj 11:33  

Již tradičně i letos je tu poptávka po projektech a jejich mentorech pro nadcházející Google Summer of Code 2012. Jako obvykle je to určitá možnost jak získat pomoc při vývoji částí samotného Debianu.


Feb 18 2012

Vývoj Debianu údajně stál devatenáct miliard dolarů

Rubrika: Humor, Vývoj 11:01  

Jistý pán si dal tu práci s analýzou nákladů na kompletní vývoj celého Debianu kompletně od nuly, a došel k částce devatenácti miliard dolarů. Je potřeba pamatovat, že je to pořád jen odhad, a proto mu nelze úplně věřit.


Feb 18 2012

“Wheezy” artwork contest

Rubrika: Akce 10:44  

Opět mohou grafici soutěžit o to, čí výtvory se stanou hlavním motivem příští verze Debianu. Jako každá soutěž má určité požadavky.


Feb 07 2012

Upgrade Debianu Lenny na poslední chvíli

Rubrika: Bezpečnost 8:19  

V pondělí skončila bezpečnostní podpora pro Debian Lenny. Pokud jste ještě neaktualizovali a chystáte se na to, přečtěte si článek Petra Stehlíka na Root.cz, ve kterém popisuje, s jakými problémy se při aktualizaci setkal a na co je potřeba dát si pozor.


Feb 02 2012

V pondělí 6. února končí podpora Debianu Lenny

Rubrika: Bezpečnost 15:06  

Aktuální Debian 6.0 „Squeeze“ vyšel 6. února 2011 a nahradil starší vydání 5.0 „Lenny“. Starší vydání (takzvaný oldstable) je však podporován ještě rok, takže uživatelé mají dvanáct měsíců na přechod na novější verzi. Tato doba uplyne už příští pondělí 6. února, takže pokud ještě někde Lennyho provozujete, měli byste co možná nejdříve aktualizovat na Squeeze. Od příštího týdne by vám totiž přestaly chodit bezpečnostní aktualizace.