Mar 29 2009

Volba vedoucího projektu začala

Rubrika: Projekt 14:26  

O tom, že se blíží volba nového vedoucího projektu Debian, jsem psal přibližně před měsícem. „Volební kampaň“ je za námi a nyní nastoupila hlavní fáze – samotná volba. Vývojáři projektu mohou volit mezi dvěma kandidáty, kterými jsou Stefano Zacchiroli a Steve McIntyre. Hlasování začalo dnes a končí 11. dubna. Zvolený kandidát se svého úkolu chopí už 14. dubna.


Mar 27 2009

V unstable už jen jádro 2.6.29

Rubrika: Balíčky, Software 22:52  

Předevčírem jsem zde psal, že do unstable (Sid) pomalu přijíždí nové jádro 2.6.29. To ještě chyběla většina architektur včetně x86. Nástup nového jádra byl ale nečekaně razantní a z unstable už zmizelo jádro 2.6.28, které tam bylo jen několik týdnů! Vedle nové verze zůstávají ještě některé architektury na jádře 2.6.26. Bohužel jako obvykle zatím chybí x86 kbuild.


Mar 25 2009

Stav GNOME 2.24 v Debianu

Rubrika: Balíčky, Software 12:03  

Jordi Mallach na svém blogu píše o aktuálním stavu balíčků GNOME 2.24 v Debianu. Je to několik dní, co vyšla verze 2.26 a vývojáři už se o ni začínají zajímat, zatím ale není starší verze v testingu, ačkoliv balíčky už existují nějakou dobu. Vývojáři je začali uploadovat hned po rozmrazení testingu po vydání Lennyho a nutno poznamenat, že mnoho balíčků už nechybí. Verze všech a jejich aktuálnost můžete sledovat na speciální stránce.

Jakmile bude 2.24 kompletní a ve Squeeze, začnou vývojáři připravovat balíky 2.26. Nejprve budou v unstable aktualizovány méně důležité aplikace a pak přijde velký update. Podle Jordiho se někteří uživatelé ptají, proč vůbec aktualizovat na 2.24, když už tu máme další verzi. Jeho odpověď je prostá: balíčky jsou už dlouho hotové, čekaly jen na Lennyho a jsou proto velmi dobře otestované.


Mar 25 2009

Jádro 2.6.29 už je v unstable

Rubrika: Balíčky, Software 7:44  

Jádro 2.6.29 vyšlo včera a ve stejný den se balíčky objevily ve větvi unstable. Zatím jen pro několik málo architektur (x86 chybí), ale to se pravděpodobně brzy změní. Ještě dodám, že předchozí verze 2.6.28 je v Sidu asi tři týdny.


Mar 23 2009

Debian má vlastní Twitter

Rubrika: Projekt 8:02  

Sociální sítě a různé rychlé služby nové generace slaví v poslední době velký úspěch. Mezi jedny z nejznámějších patří i mikroblogovací systém Twitter. David Moreno Garza na svém blogu oznámil, že i Debian má nyní svůj účet na Twitteru. Sledovat jej můžete na twitter.com/debianproject. Nejzajímavější ale na celém debianím Twitteru je, že se do něj může zapojit každý vývojář s platným projektovým GPG klíčem. Server twitter.debian.net/post totiž přijímá podepsané zprávy a pokud ověření projde, pak se zpráva automaticky vypustí na Twitter. Pokud vás zajímají detaily, navštivte web twitter.debian.net.


Mar 15 2009

Jak na kbuild pro testing a jádro 2.6.28

Rubrika: Nezařazené 19:41  

Pokud jste si do Debianu testing (Squeeze) nainstalovali ručně balíček s jádrem 2.6.28, možná vám chybí balíček s kbuild, který v současné době v unstable k této verzi jádra není. V našem Debian fóru je k dispozici podrobný návod, který popisuje postup přípravy a kompilace vlastního balíčku s tímto kbuildem.


Mar 13 2009

Jak na downgrade z unstable na testing

Rubrika: Balíčky 20:47  

Přechod na vyšší verzi Debianu nebývá obvykle problémem. Občas se ale dostaneme do situace, kdy se potřebujeme naopak vrátit ke starší větvi. Na našem Debian fóru se objevil podrobný postup downgrade z unstable na testing. Použití postupu se neobejde bez problémů a není oficiálně podporováno.


Mar 13 2009

Jaké projekty bude mít Debian v Summer of Code

Rubrika: Projekt, Vývoj 15:28  

Také letos se Debian účastní Google Summer of Code. Byl založen twitter DebianGSoC, který bude o průběhu informovat. Kromě toho existuje mailing-list a IRC kanál #debian-soc na irc.debian.org. Celkem je připraveno dvanáct aplikací, o kterých se dozvíte na zváštní Wiki stránce. Týkají se především balíčkovacího systému, instalátoru a práce s bugy. Těšit se můžeme na správce datasetů, vylepšené GTK rozhraní pro Aptitude, historii akcí v balíčkovacím systému a třeba instalátor pro GNU/kFreeBSD.


Mar 12 2009

Debian Squeeze (testing) a jádro 2.6.28

Rubrika: Balíčky, Software 22:41  

Používáte Debian testing a rádi byste v něm používali jádro 2.6.28, které je již součástí unstable? Právě jsem otestoval možnost ruční instalace novější verze jádra přímo z repositářů unstable. Postup je jednoduchý:

  • navštivte repositář s jádry v unstable
  • vyberte si vlastní platformu a balíček si stáhněte (já jsem si vybral linux-image-2.6.28-1-686) z některého zrcadla
  • pak už stačí jen dpkg -i linux-image-2.6.28-1-686_2.6.28-1_i386.deb
  • zkontrolujte ještě raději nastavení Grubu (/boot/grub/menu.lst) a restartujte
  • můžete nabootovat nové jádro

Právě jsem postup vyzkoušel a je plně funkční, výhodou jsou podstatně novější ovladače než ty v jádře 2.6.26, které je součástí Squeeze. Doporučuji rozhodně nechat nainstalované i starší jádro, abyste se mohli kdykoliv vrátit do původního stavu. Nevýhodou pro vás může být, že některé balíčky závisející na konkrétní verzi jádra (jako třeba ovladače webkamer gspca) vám s takto jednoduše nainstalovaným jádrem nebudou fungovat. A na konec ještě obligátní poznámka: vše děláte na vlastní nebezpečí.


Mar 09 2009

Debian na Google Summer of Code 2009

Rubrika: Vývoj 12:17  

Steve McIntyre, vedoucí projektu Debian, oznámil účast projektu na letošním ročníku vývojářské akce Google Summer of Code. Steve bude opět administrátorem a letos by chtěl vylepšit celý průběh akce, aby vše proběhlo naprosto hladce. V tuto chvíli se spíše hledají nápady na jednotlivé projekty a označují se oblasti, ve kterých by mohl letošní SoC Debianu pomoci. Máte-li k tématu co říci nebo se chcete přímo zapojit, můžete se přihlásit ke konferenci soc-coordination nebo navštivte IRC kanál #debian-soc na irc.debian.org. Kompletní časový plán naleznete na webu Google Summer of Code.


Další stránka »