Nov 28 2010

Vydána sedmá aktualizace Lennyho

Bylo oznámeno vydání sedmé aktualizace aktuální stabilní verze Debianu s kódovým označením Lenny. Mimo jiné tato bezpečnostní a technická aktualizace opravuje lokální eskalaci práv v glibc a PostgreSQL, přetečení bufferu v OpenSSL a Sambě, odmítnutí služeb u apt-util, možné SQL injection u smbind a vykonání cizího kódu u OpenLDAP. Instalátor byl také vylepšen o novější jádro s množstvím oprav.


Nov 27 2010

Návod: Jak zprovoznit Gmail video chat v Debianu Squeeze

Rubrika: Návody 9:14  

Pokud patříte mezi uživatele, kteří používají emailovou schránku Gmail a především chat, který je v ní obsažen, mohl by se vám hodit návod na zprovoznění videochatu. Postup je velmi jednoduchý a spočívá v instalaci video pluginu.


Nov 24 2010

Debian Squeeze dostane nové desktopové téma

Rubrika: Balíčky 18:10  

Těsně před svým vydáním dostane Debian 6.0 Squeeze zbrusu nové desktopové téma nazvané Space Fun. Součástí balíku desktop-base verze 6.0 je nové pozadí Grubu, nové pozadí plochy, téma splash atd. Možné je nastavit i téma pro Plymouth, pokud jej používáte a ještě pár dalších věcí. Téma bude použito i na přebalech instalačních médií nebo třeba na tričkách. Space Fun je v současné době přítomno ve vývojové distribuci Sid a do Squeeze by se mělo dostat co nejdříve. Pokud jste nedočkaví, je zde možnost nastavit si nový vzhled desktopu již nyní. Nutno dodat, že nové téma se velmi povedlo.


Nov 24 2010

Tip: pohodlná instalace lokálních balíčků s gdebi

Pokud jste stáhli deb balíček a chystáte se jej nainstalovat, pravděpodobně sáhnete po základní debianí utilitě dpkg. Nevýhodou takového postupu je, že dpkg zkontroluje závislosti a pokud některá chybí, prostě to oznámí a skončí. Instalovat okolní software pak musíte ručně. V tomto směru je zajímavá utilita gdebi, která dokáže vše automatizovaně připravit a nainstalovat. Součástí balíčku je i GTK rozhraní (příkaz gdebi-gtk) a je možné si doinstalovat i rozhraní pro KDE. Použití na řádce je velmi jednoduché:

# gdebi opera_11.00.1111_i386.deb


Nov 23 2010

Ubuntu je z 93 % stále Debian

Rubrika: Balíčky, Software 8:38  

Raphaël Hertzog na svém blogu zmínil několik zajímavých čísel týkajících se vývoje Ubuntu. Vývojáři této distribuce přebírají všechny balíčky z repositářů Debian unstable a experimental. V 17 % těchto balíčků jsou pak ještě provedeny dílčí změny a výsledkem je 93 % Ubuntu. Zbylých 7 % balíčků tvoří software třetích stran, který je balen pro Ubuntu, ale nedostává se do Debianu. Zajímavé také je, že vývojáři Ubuntu všechny balíčky překompilovávají s některými parametry překladače, které Debian nepoužívá.


Nov 22 2010

Jak dostat vývojový Firefox 4.0 do Debianu

Možná vás zajímají vývojové verze prohlížeče Firefox 4.0, ale v Debianu je samozřejmě nenajdete. Debian Mozilla tým ale nyní dává k dispozici vývojové verze přímo ve svém repositáři. Přidání repositáře je snadné: do /etc/apt/sources.list přidejte následující řádek:

deb http://mozilla.debian.net/packages/ ./

Pak ještě importujte příslušný podpisový klíč:

# GET http://mozilla.debian.net/packages/archive.asc - | gpg --import

A můžete vesele aktualizovat. Kromě Firefoxu (IceWeasel) najdete v repositáři také potřebné závislosti. Samozřejmě platí, že byste měli tyto balíčky instalovat jen v případě, že víte, co děláte. Pokud budete připravovaný Firefox 4.0 testovat, určitě nezapomeňte hlásit vývojářům chyby.


Nov 17 2010

Debian Squeeze je skoro hotový

Rubrika: Vývoj 20:51  

Vývojářský tým, který má na starost vydání nové verze Debianu, informoval o aktuálním stavu chystaného Squeeze. Podle Neila McGoverna se Squeeze blíží k vydání „nevyhnutelně a nezastavitelně“. Velmi brzy se systém dostane do stavu hlubokého zmrazení, což už je opravdu finální stav, kdy jsou jen opravovány nejdůležitější chyby a vše směřuje k vydání. Nyní je třeba vývojářům pomoci s testováním především v těchto oblastech:

Pokud uživatelé přiloží ruku k dílu a budou testovat a především hlásit problémy, můžeme nový Debian Squeeze dostat jako vánoční dárek.


Nov 14 2010

Multimedia v Debianu Squeeze

Rubrika: Balíčky, Software 7:42  

Vývojář Alessio Treglia z Debian Multimedia týmu vydal dnes aktualizovaný seznam verzí multimediálních aplikací, které bude obsahovat blížící se vydání Debianu Squeeze. Mimo jiné se dozvíme, že se můžeme těšit na FFmpeg 0.5.2, VLC 1.1.3, a mnoho dalších. Celý seznam aplikací je obsažen v oznámení. Nutno dodat, že Debian Multimedia tým nemá nic společného s repozitářem debian-multimedia.org.


Nov 12 2010

Nová verze fóra – pomozte nám odhalit chyby

Avizovaná aktualizace našeho Debian fóra nakonec dopadla dobře a podařilo se nám odladit i vzhled a několik chyb, které jsme po přechodu objevili. Určitě nové fórum vyzkoušejte a pomozte nám najít případné chyby. Ty můžete hlásit ve speciálním diskusním vláknu a my se je pak budeme snažit odstranit co nejdříve.


Nov 11 2010

Návod: podrobný postup kompilace jádra

Rubrika: Návody 20:39  

Vzhledem k blížícímu se vydání Debianu Squeeze je pozastaveno přijímání aktuálních verzí některých součástí systému i v distribuci Sid (unstable). Toto se týká mimo jiné i jádra systému, které je ve verzi 2.6.32 již nějaký ten pátek. Mnoho uživatelů Linuxu toto vidí jako nevýhodu Sida oproti jiným distribucím, které používají stejný systém aktualizací – rolling updates. Na našem foru je podrobný návod, jak si zkompilovat jádro nejnovější a zároveň upravené uživatelovým představám a hardware. Uvedený postup je samozřejmě možné použít pro Debian Squeeze.


Další stránka »