Oct 30 2008

Hledají se staré verze Debianu

Rubrika: Projekt 9:33  

Joerg Jaspert updatuje server s debianím archivem a začal se rozhlížet po opravdu starých vývojářských verzích, které by doplnily historii celého Debianu. Vše od prvního oficiálního vydání (Buzz, 1996) v archivech je, ale Joerg hledá balíky z ještě starších období, kdy byl Debian ještě v plenkách. Pokud něco podobného někde skladujete, určitě se mu ozvěte.


Oct 29 2008

Sarge se přesunul do archivu

Rubrika: Projekt 15:33  

Joerg Jaspert oznámil, že začal přesouvat Debian Sarge na archivační server archive.debian.org. Sarge tak bude postupně mizet z hlavního stahovacího serveru (ftp.debian.org) a jeho zrcadel. Kvůli omezení počtů naráz smazaných souborů na zrcadlech bude smazáno maximálně tisíc souborů denně, takže odstranění Sarge bude nějakou dobu trvat. Archivace probíhá také u větví sarge-backports a sarge-amd64.


Oct 24 2008

Vyšel Debian GNU/Linux 4.0r5 „Etch“

Alexander Reichle-Schmehl oznámil v konferenci, že vyšel pátý update Debianu Etch. Nová verze přidává především opravy bezpečnostních chyb a řeší také některé technické problémy. Nejedná se o novou verzi distribuce, ale jen o zavedení oprav. Pokud Etch používáte a pravidelně aktualizujete, máte všechny záplaty nainstalovány.


Oct 22 2008

Hledají se překladatelé poznámek k vydání Lennyho

Rubrika: Projekt 9:03  

Zatím není vůbec jasné, kdy přesně Lenny vyjde, ale už nyní probíhají všechny přípravy na tento důležitý den. Martin Borgert zveřejnil výzvu, ve které hledá překladatele poznámek k vydání, což je jeden z důležitých dokumentů, které jsou vydávány společně s novou distribucí.

Při vydání Etch bylo k dispozici 22 jazykových variant poznámek a Martin doufá, že se tento počet podaří navýšit alespoň o devět dalších. Samozřejmě jsou vítány i nové jazyky, které nejsou zahrnuty ani v požadavcích ani v předchozích vydáních. Pokud vládnete některým z jazyků, neváhejte se přidat k překladatelům.


Oct 21 2008

Debian Eee zlepšuje podporu hardware a rychlost startu

Rubrika: Hardware 7:34  

Ben Armstrong vydal zprávu o stavu portu Debianu pro populární netbooky Eee PC. Nové jádro 2.6.27 zavedené do repositářů řeší mnoho problémů především s ACPI a přidává ovladač pro WiFi kartu ath5k, která dříve v modelech 701, 900, 900A a 1000HD vyžadovala instalaci nesvobodného ovladače. Přestože to nepatří mezi priority projektu, vývojáři Arjan van de Ven a Auke Kok se snaží urychlit start Debianu na Eee a za reálnou považují hranici pěti sekund.


Oct 20 2008

Web packages.debian.org dostal nový hardware

Velmi užitečný web packages.debian.org běžel už více než dva a půl roku na stejném hardware, který se čím dál více zadýchával. Joerg Jaspert včera oznámil, že se konečně podařilo získat a nasadit nový server. Výsledkem je samozřejmě podstatné navýšení výkonu. „Je to opravdu hezké – cron běží a updatuje, ale vy to vůbec nepoznáte. Odpovídá to přes web zatraceně rychle, “ napsal Joerg na svůj blog.

K oznámení přidal Joerg i několik zajímavých čísel: během letošního roku server navštívilo 5,7 milionů unikátních uživatelů, kteří dohromady zobrazili přes 122 milionů stránek. Jen 49,9 % uživatelů přichází s Linuxem, 36,2 % používá MS Windows a na 2,9 % běží Mac OS. Celkem 41,9 % uživatelů používá prohlížeč Firefox a jen 19,9 % přichází pomocí MSIE.


Oct 20 2008

KDE 4.1.2 pro Debian Lenny i pro PowerPC

Rubrika: Balíčky, Software 8:12  

Ana Guerrero oznámila novinky z webu kde4.debian.net, který připravuje balíčky KDE 4 pro Debian Lenny. Nově je k dispozici KDE verze 4.1.2, která byla poprvé vydána také pro architekturu PowerPC. K nové verzi KDE patří i čerstvé Qt, takže na serveru je nyní verze 4.4.3 pro i386, AMD64 a PowerPC.


Oct 15 2008

Lenny bude první Debian na Blu-ray disku

Rubrika: Projekt, Vývoj 15:45  

Steve McIntyre poslal do konference mail, na kterém rozebral vydání Lennyho na fyzických médiích. Jako obvykle budou k dispozici CD (včetně malých business card a netinst CD variant) a DVD varianty (i ISO obrazy ke stažení), ale poprvé bude Debian k dispozici také na Blu-ray disku. Jelikož má disk kapacitu 25 GB, vejde se po mnoha letech opět kompletní repositář architektury na jedno médium. Počítá se s vydáním Blu-ray médií pro i386, amd64 a source. Pokud od uživatelů přijdou takové požadavky, vývojáři připraví i kombinované i386/amd64 médium. Jen s PowerPC je problém – kód genisoimage pro tvorbu hybridních ISO9660/HFS médií selhává kvůli příliš velkým výsledným obrazům.


Oct 13 2008

Seznam domén na debian.net byl zrušen

Rubrika: Projekt 9:44  

V pátek jsem psal o seznamu domén na debian.net. V diskusi jsem byl pak upozorněn na to, že stránka s přehledem přestala fungovat. Nico Golde pak vysvětlil, co se vlastně stalo. Problémem Nicova automaticky generovaného seznamu bylo zveřejnění osobních údajů a dat, která by měla zůstat neveřejná. Užitečná stránka tedy byla dodatečně stažena z webu. Nico vytvořil náhradní řešení: wiki stránku, na kterou mohou majitelé domén své údaje ručně přidat.


Oct 13 2008

Uhodněte datum zadání bugů 600 000 a 1 000 000

Rubrika: Humor 8:24  

Nedávno byl do Bugzilly projektu Debian zadán bug s kulatým číslem 500 000. Christian Perrier nyní vyhlásil soutěž v odhadu data, kdy budou zadány bugy 600 000 a 1 000 000. Vyhraje ten, jehož tip bude nejpřesnější. Na žádnou výhru se netěšte, může vás pak ale hřát pocit, že jste byli nejlepší. Tipovat můžete na wiki stránce, která bude odemčená až do konce listopadu. Poté se volba uzavře, dokud nebude nový bug 600 000 zadán. Pak bude spuštěno další kolo tipování miliontého bugu.


Další stránka »