Feb 28 2011

Firefox 4.0 a jeho cesta do Debianu

Rubrika: Balíčky, Software 8:12  

V souvislosti s vydáním Squeeze, který obsahuje stále ještě Firefox (v Debianu pod názvem Iceweasel) 3.5, se hovoří o tom, jakým způsobem se budou dostávat nové verze prohlížeče do Debianu. Mike Hommey v mailové konferenci zveřejnil plány na následující týdny. Iceweasel 4.0 beta12 bude brzy k dispozici v experimentalu, zatím jej mohou testeři stahovat na mozilla.debian.net. V oficiálních repositářích (unstable i testing) zatím zůstává verze 3.5 a verze 3.6 nebude k dispozici. Pokud přesto tuto verzi chcete, můžete ji také získat z repositáře mozilla.debian.net. Jinými slovy: Firefox 3.6 bude v Debianu přeskočen a připravuje se rovnou zařazení chystané verze 4.0.


Feb 24 2011

Další možnost objednání Debian triček

Rubrika: Nezařazené 19:04  

Pokud máte zájem o tričko s motivem Debianu a první kolo jste nestihli, navštivte forum pro bližší informace. Je zde druhé kolo na základě opětovného zájmu a kladných reakcí na trička z kola prvního.


Feb 22 2011

Velký jarní úklid aneb odstranění starých balíčků

Rubrika: Balíčky 8:22  

Lucass Nussbaum připomněl, že v Debianu je mnoho zastaralých balíčků, o které se nikdo nestará, nikdo je v podstatě nepoužívá a jen překážejí při přípravě nových vydání. Uživatelé je ale i přesto občas instalují, protože jim je balíčkovací systém vyhledá. Lucas se proto rozhodl vyhlásit velkou čistku a automatizovaně vyhledal 471 balíčků (1,6 % balíčků v Debianu), které mají nízké hodnocení popularity (Popcon), jsou opuštěné více než 500 dnů a jejichž bugy nebyly upraveny déle než 100 dní.

Nehrozí žádné riziko, protože balíčky budou i po odstranění stále k dispozici na snapshot.debian.org a mohou být kdykoliv vráceny zpět do stromu. Podle Lucase nejde o to všechny tyto balíčky zlikvidovat, ale prý by se přibližně polovina z nich odstranit určitě dala. Můžete v tom pomoci – stačí si některý balíček vybrat, projít si jeho bugy a zkontrolovat případné komentáře argumentující pro jeho zachování. Pokud shledáte balíček nepotřebným, můžete vyplnit bugreport podle Lucasova vzoru.


Feb 21 2011

Německo-český slovník StarDict pro Debian

Rubrika: Balíčky, Software 21:50  

Michal Čihař oznamuje uvolnění německo-českého slovníku pro program StarDict pro Debian. Zatím jsou k dispozici pravidené týdení snímky v jeho repozitáři, časem se počítá i se zařazením přímo do distribuce. Prozatím však slovník obsahuje pouze malou slovní zásobu, Michal ale doufá v její brzké rozšíření.


Feb 21 2011

Balíček Dropbox a jeho oprava pro Debian Squeeze

Pokud na svých počítačích používáte synchronizační nástroj Dropbox, možná jste si všimli, že kvůli rozdílnému označení knihovny libnautilus-extension1 v Ubuntu, není možné do Debianu balíček nainstalovat. Na svém blogu jsem publikoval návod, podle kterého je možné si jednoduše balíček Dropbox opravit a do Squeeze doinstalovat. Zásah spočívá v opravě zmíněné problémové závislosti.


Feb 15 2011

Projekt Volatile byl nahrazen novým systémem aktualizací

Rubrika: Balíčky 12:46  

Projekt debian-volatile přinášel aktualizace některých balíčků pro stable větev Debianu. Jednalo se především o balíčky obsahující „servisní“ data pro různé antiviry, spam filtry a podobně. Prostě o data, která je potřeba za životnost vydání Debianu mnohokrát obměnit. S vydáním Debianu 6.0 Squeeze byl celý projekt ukončen a byl nahrazen repositářem squeeze-updates na standardních zrcadlech Debianu.

V tomto přídavném repositáři se teď budou objevovat aktualizace, které splňují následující kritéria:

  • nejedná se o bezpečnostní aktualizace
  • balíček obsahuje jen data a ta se aktualizují s časem
  • balíčky, které je třeba kvůli vnějším vlivům aktualizovat (třeba v reakci na nějakou změnu na webu)
  • balíčky, které bez aktualizace nedávají smysl (antiviry)

Všechny zde zveřejněné balíčky budou navíc součástí všech vydaných aktualizací Debianu stable. Pokud chcete tento repositář odebírat, přidejte si do sources.list:

deb http://ftp.cz.debian.org/debian squeeze-updates main

Oznámení o novinkách se budou objevovat v samostatném mailing listu debian-stable-announce@lists.debian.org.


Feb 14 2011

Čistíme systém snadno a rychle

Rubrika: Návody 16:55  

Raphaël Hertzog píše, jak se zbavit starých nepotřebných balíků. Pro mnohé uživatele budou rovněž přínosné první a druhé povídání o očistě.


Feb 14 2011

Debian instalátor slaví 10. narozeniny

Rubrika: Projekt 10:35  

Joey Hess upozornil na zajímavé výročí – instalátor Debianu slaví své desáté narozeniny. Potvrdil to i původní mail ze 14. února 2001, ve kterém Joey píše, že se mu podařilo dosáhnout prvních úspěchů, instalátor se podařilo nahrát na disketu, poprvé nabootovat na 486 a bylo možné v něm ručně nastavit síť. Pak ale instalátor odmítl spolupracovat a po dalších pokusech havaroval. Trvalo další čtyři roky, než se nový Debian instalátor stal oficiální součástí prvního vydání – v roce 2005 to byl Debian 3.1 Sarge.


Feb 14 2011

Stav Xfce 4.8 v Debianu

Rubrika: Balíčky, Software 8:29  

Yves-Alexis Perez na svém blogu píše o stavu prostředí Xfce 4.8, které vyšlo před měsícem, ale stále ještě není v Debianu. Některé balíčky jsou zatím nahrány ve větvi experimental, ale vývojáři varují před aktualizací. Xfce 4.8 je v pořádku, ale problémem jsou samotné balíčky, které obsahují chyby a ne všechny se kvůli licenčním a technickým problémům podařilo do repositáře umístit. „Takže dokud tyto problémy neodstraníme, neaktualizujte na Xfce 4.8. Není kompletní a rozbije se vám to,“ píše Perez na svém blogu. Nejlepší bude počkat, až se nová verze objeví v unstable.


Feb 13 2011

Česká příručka k instalaci Debianu z businesscard ISO

Rubrika: Návody 17:59  

Pokud se chystáte instalovat nový Debian, možná vám přijde vhod česká instalační příručka Oty Trkoly, která popisuje instalaci z malého businesscard ISO obrazu. Ten má jen několik desítek megabajtů, ale balíčky stahuje z internetu a proto vytvoří vždy nejčerstvější instalaci se všemi opravami a záplatami. Příručku si můžete stáhnout ve formátu PDF a můžete ji šířit pod licencí Creative Commons BY-NC-SA 3.0.


Další stránka »