Nov 28 2008

Jak to bude s KDE 4.2 v Debianu

Rubrika: Balíčky, Software 22:18  

Ana Guerrero na svém blogu píše o množících se dotazech ohledně zařazení KDE 4.2 do repositářů Debianu. Na nejčastější otázky dala na blogu odpovědi. Z nich plyne, že se KDE 4.2 beta 1 do žádných repositářů nedostane a u druhé bety bude záležet na její kvalitě. Verze 4.2 by totiž automaticky updatovala aktuální balíčky 4.1 z experimentalu, proto si Ana musí být jistá jejich bezproblémovostí. Kromě toho jsme se dozvěděli, že backporty budou vytvářeny jen pro KDE 4.1 a velmi důležitá je také otázka zařazení KDE 4 do unstable. Podle Any se tak stane, jakmile vyjde Lenny.


Nov 23 2008

Gnash 0.8.4 je v Lenny

Rubrika: Balíčky, Software 20:41  

Miriam Ruiz oznámila, že flash přehrávač Gnash verze 0.8.4 je konečně součástí Debianu Lenny. Nová verze obsahuje řadu novinek a vývojáři jich ještě mnoho dalších připravují. Aktuální vývojový cyklus přehrávače Gnash je dlouhý tři měsíce.


Nov 18 2008

GCC 4.4.0 a kompilace repositářů Debianu

Rubrika: Software, Vývoj 8:51  

Martin Michlmayr před časem testoval připravované GCC 4.4.0 a zkoušel, jak si vývojová verze kompilátoru vede. Nyní začal s novou verzí překládat celý Debian. Objevil celkem 220 chyb, které se převážně týkají patchů. Valná většina je jich triviálně odstranitelná.


Nov 12 2008

Vyšel aptitude 0.5.0

Rubrika: Balíčky, Software 15:44  

Daniel Burrows vydal novou verzi správce balíčků aptitude, označenou jako 0.5.0. Nejdůležitější novinkou je pravděpodobně nové GTK+ rozhraní, které bylo vytvořeno v rámci Google Summer of Code. Jakmile budou zrcadla synchronizována, bude balíček s novým aptitude k dispozici ve větvi experimental. Pokud nevíte, jak instalovat balíky z experimentalu, přečtěte si můj podrobný návod.


Nov 12 2008

Jak bootovat Debian za 14 sekund

Rubrika: Hardware, Nasazení 8:25  

Na Debian-Administration.org se objevil užitečný návod, s jehož pomocí je možné zkrátit start Debianu na 14 sekund. Pokud se hodláte do něčeho takového pouštět, pak vězte, že budete muset zkompilovat vlastní opatchované jádro, zavést do něj všechny ovladače z modulů, poté vypnout coldplugging, zapnout read-ahead disku a přeházet pořadí startu některých služeb. Autorovi návodu se podařilo zkrátit start z 33 na 14 sekund.


Nov 11 2008

Betaverze serveru screenshots.debian.net

Rubrika: Projekt 8:38  

Christoph Haas a Roberto Sanchez společně vytvořili novou službu, která slouží k ukládání a prohlížení screenshotů pořízených z aplikací v balíčcích Debianu. Služba je již v betaprovozu a můžete si ji vyzkoušet na webu screenshots.debian.net. Podle Christopha je stále potřeba dořešit některé technické, legalizační a organizační problémy. Už nyní je ale možno prohlížet a především přidávat obrázky.


Nov 10 2008

Nová verze skriptů anonftpsync pro synchronizaci zrcadel

Rubrika: Software 10:04  

Joerg Jaspert oznámil novou verzi skriptů pro synchronizaci serverů sloužících jako debianí zrcadla. Balík je znám pod názvem anonftpsync. Pokud takový server provozujete, určitě aktualizujte na novou verzi (link ke stažení), která nabízí spoustu novinek. Přepisování trvalo měsíc a půl a skripty jsou nyní méně náročné na závislosti, jsou podstatně flexibilnější a měly by nahradit všechny dřívější verze. Další informace naleznete v Joergově blogu.


Nov 10 2008

Sdílení balíčků s apt-p2p

Rubrika: Balíčky, Software 8:27  

Na serveru debianí balíček dne se tentokrát objevil zajímavý tip na program, který dovoluje sdílet balíčky s jinými uživateli. Má výmluvný název apt-p2p. Nainstalovaná aplikace vám umožňuje sdílet již stažené balíky s dalšími uživateli a zároveň takto vytvořené P2P sítě využívat. V případě přetížených zrcadel jste tak schopni využít souborů již stažených jinými uživateli a nemusíte zatěžovat servery. Pokud se balík v síti nenachází, APT jej automaticky získá z běžných zdrojů. Určitě stojí alespoň za vyzkoušení.


Nov 07 2008

Testujte instalační média pro Debian Lenny

Rubrika: Software, Vývoj 10:41  

D-I tým a CD tým společně vytvořily obrazy debianího instalátoru pro Lenny. Stáhnout se dají na cdimage.debian.org/cdimage/.lenny_rc1/. Vývojáři prosí o testování a posílání reportů přes web Debian Installer. Pozor, nejedná se o Debian Lenny RC1, ještě netestujeme novou verzi Debianu, ale jen její instalátor. Oficiální název vydání je tedy „Debian Installer for Lenny, Release Candidate 1“.


Nov 04 2008

V archivu jsou vydání 0.93R6, Rex a Buzz

Rubrika: Projekt, Software 23:45  

Nedávno jsem psal o tom, že se hledají staré verze Debianu pro archive.debian.org. Joerg Jaspert nyní hlásí, že dostal dvě odpovědi a v archivu jsou nyní nově verze 0.93R6, Rex a Buzz. Pátrání stále ještě pokračuje. Joerg má ještě třeba verzi 0.91, ale má jen binární větev a chybí mu zdrojové kódy.