Oct 24 2011

Oznámen maraton muchobijeckých párty

Rubrika: Akce, Projekt, Vývoj 21:49  

Byl oznámen maraton muchobijeckých párty pro nadcházející vydání Debianu. První párty se uskuteční o víkendu od druhého do čtvrtého prosince ve městě Hildesheim, v Německu. Zmíněný maraton setkání má, jako obvykle, za cíl odstranit co nejvíce kritických chyb před vydáním nové verze Debianu.


Oct 18 2011

Gnome 3 přichází do Debianu

Rubrika: Balíčky, Software 10:43  

Balíčky prostředí Gnome 3 byly doposud jen v repositářích experimental. Nyní se ale směs Gnome 3 a 3.2 dostává do Debianu Sid (unstable) a probíhá tak poměrně komplikovaný přechod mezi verzemi. Vývojáři mají v plánu brzy balíčky dostat i do Debianu Wheezy (současný testing), aby byly k dispozici i pro příští stable vydání.


Oct 09 2011

Vyšel aktualizovaný Debian Squeeze 6.0.3

Rubrika: Bezpečnost, Hardware, Vývoj 12:47  

Po více než třech měsících vyšel Debian Squeeze aktualizovaný na verzi 6.0.3. O možnosti jeho testování jsme informovali. Jako vždy jsou opraveny objevené bugy a přidána podpora některých druhů hardware, hlavně však jde o vylepšení bezpečnosti. Podrobnosti naleznete v oznámení o vydání. V případě, že používáte Debian Squeeze a pravidelně aktualizujete, měl by systém obsahovat všechny potřebné aktualizace. Pokud tomu tak není, budou v nebližší době nabídnuty k instalaci.


Oct 07 2011

Ve Wheezy je standardně Python 2.7

Rubrika: Balíčky 10:18  

Julien Cristau oznámil, že v Debianu Wheezy (stejně jako v Sidovi) je standardní verzí Pythonu verze 2.7. Migrace byla poměrně náročná a nyní po jejím dokončení může z repositářů zmizet spousta nepotřebných tranzitních balíčků. Scott Kitterman k tomu píše: Mnoho lidí na tom strávilo mnoho času. Díky všem. Naštěstí už žádný Python 2.8 nebude, takže tím vším nebudeme muset projít znovu.


Oct 04 2011

Plánování rodičovství pomocí Debianu

Rubrika: Balíčky, Software 16:28  

Něžnější část uživatelů by zajisté ocenila program Periodic Calendar (pcalendar v Debianu), který je šířen pod GPL licencí a psán v javě, a který je podle recenze Miriam Ruiz komplexnější než řádkový mencal a grafický cycle. Tento program totiž umí pracovat i s dalšímy atributy cyklu (teplota, etc), proto by měl poskytovat přesnější predikce následujících cyklů. Samozřejmě, že ani tento program není 100% přesný a nelze ho tedy považovat za náhradu odborné péče, každopádně je tento program podle Miriam Ruiz užitečný.


Oct 04 2011

Testujte Squeeze 6.0.3, který vyjde v sobotu

Rubrika: Vývoj 16:22  

Philipp Kern vyzývá k testování chystaného vydání Debianu Squeeze 6.0.3. Jen tak je možné zajistit, aby vydání nerozbilo produkční stroje. Pokud se chcete do testování zapojit, vyzkoušejte balíčky z repositáře squeeze-proposed-updates na nějakém stroji, kde běží větev stable. Pokud na nějaký problém narazíte, určitě ho nahlaste vývojářům. Vydání je naplánováno na sobotu 8. října.


Oct 03 2011

Uvolněn aktualizovaný Debian 5.0 Lenny

Rubrika: Bezpečnost 18:11  

Byla uvolněna devátá aktualizace Debianu Lenny, aktuálně označené jako oldstable. Tato aktualizace proto obsahuje hlavně bezpečnostní opravy, nejedná se tedy o novou verzi. ISO obrazy budou brzy dostupné na obvyklých serverech.