May 30 2011

Debian a oficiální čínské zrcadlo

Rubrika: Projekt, Vývoj 15:52  

Vývojáři jsou hrdí na to, že mohou oznámit zprovoznení oficiálního čínského debianího zrcadla. Věří, že nové zrcadlo sníží síťové latence a také že dopomůže zvýšit počet čínských uživatelů Debiánu.


May 22 2011

Fibre Channel over Ethernet nyní i v Debianu

Debian nyní obsahuje i utility pro práci FCoE hardwarem. Zatím však pouze jako experimentální, vývojáři by proto ocenili testování se skutečným hardwarem a případnou zpětnou vazbu.


May 21 2011

Čerstvé jádro 2.6.39 už je v unstable

Rubrika: Balíčky, Software 15:41  

Linuxové jádro 2.6.39 bylo vydáno ve středu a už v pátek byly příslušné balíčky přijaty do Debianu unstable. Už došlo k nedávno oznamované změně a nejsou k dispozici samostatná jádra pro 686. Uživatelé s procesory 686 musejí sáhnout po variantě 686-pae, pokud podporu PAE nemají (Intel Pentium M, VIA C3 ‘Nehemiah’ a AMD Geode LX) použijí jádro pro 486. V unstable zatím zůstává i starší jádro 2.6.38.


May 09 2011

Architektury Alpha a HPPA dostupné na Debian-ports.org

Rubrika: Projekt 15:08  

Před měsícem byla oznámena informace o tom, že architektury Alpha a HPPA vypadávají oficiálně z projektu Debian. Pokud jste byli jejich uživateli, nemusíte si zoufat. Obě architektury jsou dostupné na serveru Debian-ports.org, který hostuje neoficiální porty Debianu. K dispozici máte větve unstable a experimental, pokud je chcete ve svém systému použít, stačí si nainstalovat balíček s klíči a poté do /etc/apt/sources.list přidat:

deb http://ftp.debian-ports.org/debian unstable main 
deb http://ftp.debian-ports.org/debian unreleased main

May 03 2011

Jádro 2.6.38 pro Debian Squeeze

Rubrika: Balíčky, Hardware, Software 20:23  

Po nějaké době od vydání, přináší repozitář Debian backports možnost nainstalovat si jádro 2.6.38 do stabilní verze Debianu Squeeze. Rozhodně stojí za vyzkoušení v případě výskytu problémů s chybějící podporou hardware v jádře 2.6.32, které je standardní součástí Squeeze.


May 01 2011

Bude mít Debian současně dvě verze pro koncové uživatele?

Rubrika: Projekt, Vývoj 9:27  

Dnes je oficiální doporučení pro běžné uživatele Debianu používat stabilní větev (aktuálně Squeeze). Řada uživatelů však přesto používá testovací větev (Wheezy). Raphaël Hertzog proto přišel s ideou, zda by nebylo lepší mít dvě verze pro koncové uživatele, stable, kde by byl nadále kladen důraz na maximální stabilitu, a rolling, průběžně aktualizovanou. S tím by však zvnikla i větev “next stable”, kde by byly soustředěny veškeré práce spojené s vydáváním. Diskuze nad touto ideou však teprve započala, nelze proto odhadnout všechny dopady, které by tato změna měla na postupy spojené s vydáváním.
Aktualizace: k tomuto tématu se též vyjádřil Lucas Nussbaum.


May 01 2011

Instalace Dropboxu do Debianu (Sid)

Pro uživatele a fanoušky dropboxu bude určitě užitéčný článek o jeho instalaci do Debianu. Bohužel zatím není dostupný jako balíček skrz debiání repozitáře, proto postrádá typické výhody, jako automatické aktualizace, atd, ale podle autora článku je to pořád lepší, než nic.