Jun 25 2011

Aktualizace Debianu Squeeze 6.0.2 vydána

Rubrika: Bezpečnost, Hardware, Vývoj 20:02  

Stabilní vydání Debianu, tedy Squeeze, byl aktualizován na verzi 6.0.2. Aktualizace přináší hlavně opravy objevených bugů a bezpečnostních chyb. Jednou z hlavních součástí je i nová verze jádra 2.6.32, která obsahuje lepší podporu pro hardware. Seznam všech oprav najdete v oficiálním oznámení.


Jun 25 2011

Nový Iceweasel 5.0 na Debianu Squeeze a Wheezy

Rubrika: Balíčky, Návody, Software 17:58  

V uplynulém týdnu vyšla nová verze internetového prohlížeče Iceweasel (Firefox) s označením 5.0. Instalace je díky Debian Mozilla teamu možná i na Debian Squeeze (stable) nebo Wheezy (testing) po přidání následujícího řádku do /etc/apt/sources.list:

deb http://mozilla.debian.net/ squeeze-backports iceweasel-release

Poté je potřeba obnovit zdroje software, importovat GPG klíč a nainstalovat:

$ sudo aptitude update
$ wget -O- -q http://mozilla.debian.net/archive.asc | gpg --import
$ gpg --export -a 06C4AE2A | sudo apt-key add -
$ sudo aptitude install -t squeeze-backports iceweasel

Českou lokalizaci, která není obsahem repozitáře, nainstalujete z této stránky, kliknutím na soubor cs.xpi. Za tip s lokalizací děkuji uživateli Meg.


Jun 08 2011

Debian Squeeze 6.0.2 vylepší podporu hardware

S budoucí aktualizací Debianu Squeeze s číselným označením 6.0.2, bude vylepšena podpora hardware. Stane se tak díky tomu, že Debian kernel team se snaží pravidelně backportovat ovladače obsažené v jádrech novějších, v tomto případě 2.6.38, do jádra obsaženého ve stabilním vydání. Nové a opravené ovladače se týkají hlavně síťových karet, výčet všech nových a opravených ovladačů naleznete na blogu. Je zde i návod, pro ty, kteří by chtěli nové jádro testovat a reportovat případné problémy. Jisté však je, že do vydání aktualizace 6.0.2 se nestihnou přidat všechny plánované opravy. Znamená to tedy, že na další se můžeme těšit v budoucí aktualizace s označením 6.0.3.


Jun 02 2011

Linuxové jádro 3.0 je v Debianu

Rubrika: Balíčky 16:56  

Do větve experimental se dostalo jádro 3.0 RC1. Rozhodně není určeno pro nasazení v produkčním prostředí, ale jeho cílem je otestovat všechny možné problémy, které instalací nové verze v budoucnu vzniknou. Jak už nedávno upozorňoval Ben Hutchings, bylo tu s námi jádro 2.6 tak dlouho, že spousta balíků jednoduše napevno počítá s klasickým číslováním. Bude třeba také připravit řadu přechodových balíčků, které zajistí hladkou výměnu jader.