May 29 2012

Plán na zmražení Debianu 7.0 Wheezy

Rubrika: Projekt, Vývoj 20:40  

Dle posledních informací od vývojářů Debianu je zmražení budoucího stable vydání Debianu 7.0 Wheezy plánováno na druhou polovinu června roku 2012.  Vývojáři vyzývají k pomoci s opravou chyb, kterých je v současné době kolem 1000.


May 12 2012

Vyšla aktualizace Debianu Squeeze 6.0.5

Rubrika: Projekt, Software 19:10  

Dnes vyšla aktualizace stabilního vydání Debianu Squeeze 6.0.5. Stejně jako vždy bylo opraveno několik bugů, nalezené bezpečnostní problémy a také je k dispozici novější verze jádra. Více informací je v oficiálním oznámení. Uživatelé pravidelně aktualizující svůj Debian Squeeze nemusí pro povýšení na toto vydání činit žádné další kroky.


May 11 2012

Repozitář debian-multimedia.org na nové doméně

Rubrika: Software 19:55  

Repozitář debian-multimedia.org se stěhuje na novou doménu deb-multimedia.org. Všichni uživatelé, kteří tento repozitář používají a nadále používat chtějí, musí provést úpravu zdrojů software. Nejsnáze lze změnu provést úpravou řádku v souboru /etc/apt/sources.list, a to nahrazením domény debian-multimedia.org novým názvem deb-multimedia.org.

Například, pokud používáte stabilní vydání Debian Squeeze:

deb http://www.debian-multimedia.org/ squeeze main non-free

Změňte na:

deb http://www.deb-multimedia.org/ squeeze main non-free


May 10 2012

Vyšla kniha Debian Administrator’s Handbook

Rubrika: Projekt 12:28  

Raphaël Hertzog oznámil, že byl dokončen projekt tvorby knihy Debian Administrator’s Handbook. Autory jsou Raphaël Hertzog a Roland Mas a na textu pracovali od prosince loňského roku. Pokud si chcete knížku přečíst, máte několik možností:


May 08 2012

XBMC 11 “Eden” v Debian 7 “Wheezy”

XBMC “free open source (GPL) software” je multimediálny prehrávač a zábavné centrum pre digitálne médiá. XBMC je k dispozícii pre Linux, OSX a Windows. Viac ako 50 softvérových vývojárov a viac ako 100 prekladateľov prispeli k XBMC, takže sa dá povedať, že v dnešnej podobe je už na slušnej úrovni a zároveň je k dispozícii vo viac ako 30 jazykoch.

Ak sa moja pamäť nemýli, tak doposiaľ tento software nebol dostupný priamo pre Debian, čo sa od dnešného dňa zmenilo, no a samozrejme nás aj potešilo. Takže v ďalšej stabilnej verzii Debian 7 “Wheezy” ho nájdeme priamo v repozitároch.

Tento nový XBMC s kódovým označením “Eden” prichádza s novinkami ako napr. podpora starších verzií doplnkov, zrýchlenie aj vďaka novému dekodéru, vylepšenia vzhľadu a iné. Ešte aby som nezabudol, prikladám oficiálny zoznam zmien.

Pre nedočkavcoch, ktorý používajú Debian 7 “Wheezy” testing ako ja, tak si tento skvelý softvér môžu okúsiť, postačiť by im mala jednoduchá inštalácia samotného produktu.

sudo aptitude install xbmc

May 01 2012

Debian a Google Summer of Code 2012

Rubrika: Akce, Software, Vývoj 10:28  

I tento rok se bude Debian účastnit akce Summer of Code jako vedoucí organizace. Celkem k Debianu dorazilo 81 přihlášek, například nástroj pro vytváření SysV-init souborů z systemd service souborů od Akhil Vij.


May 01 2012

Debian Projekt se připojil k Open Source Initiative

Podle starší zprávy se Debian připojil k Open Source Initiative, což je nezisková organizace na podporu a obranu svobodného software.