Jan 31 2008

Podpora bzip2 uvnitř deb balíčků

Rubrika: Balíčky, Vývoj 12:53  

Raphael Hertzog před časem ve svém mailu mimo jiné oznámil, že se do dpkg-dev dostala podpora komprese bzip2, která je často úspornější než klasický gzip. Vývojáři tak mohou nyní binární balíčky komprimovat novějším algoritmem pomocí parametru -Z. Lior Kaplan ve svém blogu upozorňuje, že se tato podpora zatím netýká zdrojových souborů, které je zatím stále třeba komprimovat gzipem. Snad se časem dočkáme také orig.tar.bz2 souborů.


Jan 30 2008

Etch upravený pro Asus Eee

Rubrika: Projekt 13:48  

Že Debian běží na Asus Eee, už víme. Kenshi Muto nyní připravil speciální verzi Debian Etch, která obsahuje jádro 2.6.24 a také další ovladače hardware včetně firmware k WiFi kartě ipw2200. Tato upravená verze distribuce by měla přímo fungovat na Asus Eee. Kenshi také oznámil, že se přidal k iniciativě Etch a půl, která podobně jako on připravuje Etch rozšířený o aktuální podporu hardware.


Jan 30 2008

Vylepšení bezpečnosti pro Lenny

Rubrika: Vývoj 13:42  

Repositáře Debian patří k největším softwarovým sbírkám vůbec a přestože se vývojáři starají o bezpečnost velmi poctivě, stále je podle nich prostor ke zlepšení. Vznikl proto nový projekt, který má do Lennyho (budoucí Debian stable) přidat nové bezpečnostní prvky. Konkrétně by se mělo nasadit řešení proti zneužití přetečení zásobníku, náhodné rozmístění objektů v paměti a podobně. Ve výsledku bychom tak měli získat podstatně bezpečnější systém. Více v mailu Moritze Muehlenhoffa.


Jan 29 2008

Projekt „Etch a půl“

Rubrika: Projekt 13:23  

Cílem iniciativy s výstižným názvem „Etch a půl“ je upravit stávající Debian stable tak, aby si rozuměl z co největším množstvím hardware, ale zároveň aby neohrozil stabilitu systému a aktuální uživatele. Cílem je tedy vytvořit jakousi novou „mezivětev“. Do aktuální verze by měly být přidány balíčky s aktuálním jádrem. Zatím není úplně jasné, které to budou, ale mělo by se jednat o čerstvě vydanou verzi 2.6.24, pokud se prokáže její stabilita. V opačném případě bude využita verze 2.6.22. Aktuálně je v Etch jádro 2.6.18, které je ze září 2006. Kromě jádra přibudou také nové ověřené ovladače pro X a další balíčky vylepšující kompatibilitu s novým hardware. Vylepšení mimo tento záběr nebudou zařazena. K projektu existuje wiki stránka a práce jsou koordinovány na teams.debian.net.


Jan 29 2008

Jádro 2.6.24 přijelo do Sid

Rubrika: Balíčky 13:10  

Čerstvé linuxové jádro 2.6.24 se stalo součástí větve unstable. Brzy budou k dispozici balíčky pro všechny architektury. Podle informací některých uživatelů jádro běží bez potíží i nad testingem (Lenny) a brzy se v něm také objeví. Jen upozorňuji, že zatím chybí obrazy pro VServer a Xen.


Jan 28 2008

Debian Lenny vyjde možná ještě letos

Rubrika: Vývoj 10:29  

Martin Krafft na australské konferenci potvrdil, že by k vydání nové verze Debianu (Lenny) mělo dojít do konce roku 2008. „Posledně jsme měli zpoždění jen čtyři měsíce, takže pokud to tentokrát stihneme do ledna 2009, bude to zlepšení,“ řekl Krafft.

Zmínil se také o některých změnách, které s Lennym přijdou: čeká nás nová samostatná větev GNU/kFreeBSD a bude ukončena podpora pro sparc32. Vzniknout by také měl archiv, který bude obsahovat neoficiální porty. Díky úpravám v linkeru a překladače by se měla zlepšit nízkoúrovňová bezpečnost a měl by se zjednodušit proces překladu do všech 58 jazyků.


Jan 25 2008

Jak se připravit na GCC 4.3?

Rubrika: Vývoj 9:43  

Benjamin Kosnik ze společnosti Red Hat dal dohromady příručku, která se zabývá portováním stávajících aplikací na nový překladač GCC verze 4.3, kterého bychom se měli brzy dočkat. Pokud tedy budete zkoušet něco kompilovat za pomoci GCC 4.3 a narazíte na problémy, konzultujte je s příručkou, kterou naleznete na oficiálním webu GCC.


Jan 24 2008

Gnash zatím v Debianu nebude

Rubrika: Balíčky 14:00  

Miriam Ruiz vytvořila balíček s novou verzí flash přehrávače Gnash. Balíček je k dispozici pro Debian Sid (zdrojový balíček). Zatím se ovšem nemůže dostat do oficiálních repositářů kvůli nekompatibilitě licencí. Gnash je totiž vydáván pod GPLv3, zatímco KDE (a prohlížeč Konqueror) je směsí kódu pod GPLv2, LGPL, GPLv2 a vyšší nebo BSD. Také Qt je zatím pod GPLv2, ale to by se mělo v brzké době změnit. Pak se možná dočkáme i balíčku Gnash v Debianu.


Jan 24 2008

Debian je menší než Windows Vista

Rubrika: Nezařazené 11:10  

FreeSoftwareMagazine nabízí zajímavé srovnání (na konci článku) velikosti operačních systémů Windows Vista a Debian. Porovnána byla „základní funkční instalace“. Výsledek zřejmě nikoho nepřekvapí: jádro + libc + X.org + KDE + Firefox zaberou v porovnání s Vista asi 3x méně diskového prostoru.


Jan 23 2008

Nemiver přidán do větve experimental

Rubrika: Balíčky 10:51  

Nemiver je zajímavý mladý projekt, který vytváří grafický debugger pro prostředí GNOME. Jedná se vlastně o backend, který používá klasický gdb pro ladění programů v C/C++. Do větve experimental se nyní dostala aktuální SVN verze Nemiver a vývojáři vyzývají k jejímu testování. Pokud objevíte chybu, neváhejte ji reportovat.


Další stránka »