Jan 31 2011

Několik vážných chyb v jádrech řady 2.6

Rubrika: Bezpečnost 18:12  

V jádrech řady 2.6 použitých v Debianu (týká se stabilní, testovací, unstable i experimentální větve) bylo objeveno několik závažných bezpečnostních chyb typu eskalace práv, odepření služby (DoS) nebo úniky dat. Je doporučeno aktualizovat jádro samotné a také související balíky. Pro řádnou aktualizaci je samozřejmě nutno také restartovat systém.


Jan 31 2011

Párty k vydání Squeeze

Rubrika: Humor, Projekt 18:02  

tento víkend (5. února 2011) se uskuteční více než malé množství akcí spojených s vydáním Squeeze jako stabilní verze. Jedna akce se uskuteční i v České republice – v Jablonci nad Nisou. Přidáte se a uspořádáte vlastní setkání?


Jan 27 2011

LibreOffice 3.3 ve větvi experimental

Rubrika: Balíčky, Software 18:19  

První stabilní vydání kancelářského balíku LibreOffice je k dispozici v repozitáři experimental. Projekt LibreOffice vznikl odchodem části vývojářů nespokojených s postoji firmy Oracle, která vyvíjí balík OpenOffice.org a zároveň došlo ke sloučení s projektem Go-oo, dřívější odnoží OpenOffice.org. I přes poměrně krátký vývoj došlo k podstatnému pročištění kodu a implementaci kodu nového. Součástí balíku jsou programy na které jste zvyklí z OpenOffice.org. Pokud chcete LibreOffice nainstalovat a používáte Debian Squeeze nebo Sid, musíte přidat repozitář experimental do sources.list:

deb http://ftp.debian.org/debian/ experimental main contrib non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ experimental main non-free contrib

A poté nainstalovat:

$ sudo aptitude -t experimental install libreoffice


Jan 26 2011

Možnost objednání trička s motivem Debianu

Rubrika: Nezařazené 18:02  

Od dnešního dne až do neděle 30.1.2011 je možno objednat trika s motivem Debianu. Výběr je ze tří barev a to bílá, tmavě modrá a černá. Veškeré další podrobnosti včetně ceny a fotografií naleznete na našem foru.


Jan 25 2011

Starší verze Debianu budou podporovány tři roky

Rubrika: Bezpečnost 10:53  

Nedávno proběhlo setkání členů bezpečnostního týmu projektu Debian. Rozhodnuto bylo například o zefektivnění práce celého týmu, úpravách parametrů kompilátoru vedoucích k vyšší bezpečnosti, beatestování bezpečnostních záplat a podobně. Velkým tématem byla také podpora starších vydání Debianu (oldstable). V současné době běží podpora ještě rok po vydání nové verze. Vývojáři chtějí ale podporu stabilního vydání prodloužit přibližně na pět let a delší cyklus vydávání bezpečnostních záplat je prvním důležitým krokem. Proto budou v budoucnu oldstable verze záplatovány ještě tři roky po vydání nového stable. „Nejprve ale bude potřeba vyřešit řadu věcí než k tomu budeme moci přistoupit,“ píše Thijs Kinkhorst z bezpečnostního týmu.


Jan 24 2011

Debian Installer 6.0 vyšel ve verzi RC2

Rubrika: Vývoj 8:26  

Deset dní po vydání první RC verze Debian instalátoru pro Squeeze je tu druhá RC verze. Ta odstraňuje několik problémů s jádrem kFreeBSD a opravuje konfiguraci klávesnice pro některé jazyky. Pokud se neobjeví žádné další významné problémy, měla by následovat finální verze, které se dočkáme o víkendu 5. či 6. února.


Jan 22 2011

Debian Squeeze – odpočítávání začalo…

Rubrika: Projekt 22:32  

Pokud netrpělivě čekáte na vydání Debianu 6.0 Squeeze, mohlo by vám přijít vhod odpočítávání, které právě začalo. Doufejme, že datum vydání bude dodrženo a že nové vydání Debianu bude alespoň tak úspěšné, jako Debian 5.0 Lenny, který právě vyšel ve verzi 5.0.8.


Jan 22 2011

Debian Lenny aktualizován na verzi 5.0.8

Debian Lenny, součané stabilní vydání Debianu, byl aktualizován na verzi 5.0.8.  Jako obvykle, je v aktualizaci obsaženo několik oprav odhalených bugů a hlavně pár bezpečnostních aktualizací. Vše potřebné je možno zjistit v poznámkách o vydání. Pokud používáte Debian 5.0 Lenny a provádíte pravidelné aktualizace, pak patrně máte veškeré aktualizace obsažené v aktualizaci 5.0.8 a není potřeba činit žádné další kroky pro povýšení na aktuální verzi.


Jan 21 2011

Podpora IPv6 v instalátoru Debianu

Podle oznámení od Matthew Palmera je možné nově instalovat Debian i na sítích, které disponují jen IPv6 konektivitou. Je kvůli tomu třeba provést ruční konfiguraci sítě, ale mělo by to fungovat jak na linuxovém, tak i na kfreebsd jádře. Jedná se ale o experimentální funkci, takže není garantována její stoprocentní spolehlivost.


Jan 20 2011

O Debian se podle Google nejvíce zajímají Češi

Rubrika: Nezařazené 9:41  

Služba Google Trends umožňuje sledovat, jak se vyvíjí hledanost určitého výrazu v Google. Mimo jiné je možné také sledovat vyhledávání podle jazyků a jednotlivých zemí. Pro nás je zajímavé, že výrazy Debian a Debian Squeeze vede ve vyhledávání Česká republika. Na dalších místech jsou Rusko, Německo a poměrně vysoko se objevuje také Maďarsko.


Další stránka »