Oct 30 2013

Nahradí sysvinit systemd nebo upstart

Rubrika: Projekt, Software, Vývoj 21:48  

Podle všeho není Systemd jediný kandidát na náhradu dnes již nemoderního sysvinit. Další žhavý kandidát je též upstart vyvynutý pro Ubuntu firmou Canonical. Již dříve problěhl průzkum ohledně nasazení systemd, podle kterého je systemd mezi uživateli vítán, i přesto však vyvolává určité negativní ohlasy, i když možná neoprávněné. K tomuto tématu se vyjádřil i Lennart PoetteringRozhodnutí však nakonec  bude na technické komisi, 


Oct 28 2013

Debian v pozadí největšího webu ve Švédsku

Rubrika: Nasazení 10:43  

Podle článku publikovaném na Royal Pingdom tvoří Debian základ zpravodajského webu Aftonbladet.se. Tento web denně navštíví přes tři miliony unikátních návštěvníků, kteří jeho připojení zatíží asi patnácti tera bajty dat. Proto lze označit Aftonbladet za největší webovou stránku ve Švedsku. Kromě Debianu jsou použité také MySQL a Tomcat. Vše pochopitelně provozují na vlastních serverech.


Oct 28 2013

Vydána Debian Edu / Skolelinux 7.1 (wheezy)

Byla vydána i aktualizace Debian Edu / Skolelinux 7.1, která je v podstatě reakcí na aktualizaci samotného Debianu. Debian Edu / Skolelinux je specializovaná distribuce určená pro nasazení ve školách, proto také obsahuje programy a utility určené k výuce. Samozřejmostí ale nadále zůstává možnost používat i oficiální debianí repozitáře a balíčky.


Oct 28 2013

Vydaná aktualizace Debianu 6.0

Byla vydána aktualizace oldstable větve Debianu 6.0.8, která řeší bezpečnostní a některé závažnější objevené problémy v oldstable. Jedná se tedy jen o aktualizace některých balíků. Bezpečnostní aktualizace již proto byly distribuovány obvyklým způsobem.


Oct 14 2013

Detaily příprav Debianu 8.0 „Jessie“ byly zveřejněny

Rubrika: Projekt, Vývoj 20:58  

Debian Wheezy vyšel před pěti měsíci a vývoj běží naplno dál. Další verze ponese číselné označení 8.0 a kódové jméno „Jessie“ a Niels Thykier z release týmu zveřejnil informace o tom, jak bude vývoj probíhat. Ke zmražení dojde o půlnoci z 5. na 6. listopadu 2014, tedy za více než rok. Poté by se měl vývoj začít řídit přísnějšími pravidly, která stanoví, jaká změna může být vpuštěna do vývojového stromu a jak budou vyřazovány problémové balíčky. Konkrétní podoba pravidel se ještě bude ladit.

Oznámení dále představilo návrhy některých cílů, které by mohly být později stanoveny pro Jessie. O jednotlivých variantách se ale ještě povede diskuse. Zatím je navrhováno:

  • nativní podpora systemd ve všech balíčcích se sysv skripty
  • bezpečnostní zlepšení ELF binárek, rozšiřující možnosti ve Wheezym
  • pravidla pro používání CC/CXX flagů
  • clang jako alternativní kompilátor
  • možnost cross-kompilovat základní systém
  • přímá podpora SELinuxu
  • zlepšení podpory UTF-8
  • a další

Oct 13 2013

Vydána druhá aktualizace Debian 7 “Wheezy”

Byla vydána druhá aktualizace stabilní větve Debian 7 “Wheezy”, která obsahuje hlavně bezpečnostní opravy. Jde o opravy, které byly už dříve distribuované přes repozitář security.debian.org. Brzy budou též k dispozici aktualizované CD a DVD obrazy. Spolu s touto aktualizací byl též aktualizován debian instalátor.


Oct 06 2013

LinuxDays 2013 je za námi

Rubrika: Akce 22:26  

Právě jsme se vrátili z LinuxDays, kde jste nás měli možnost potkat u stánku Debian. U něj Antonín Mička předváděl Debian na desktopu i pěkném 1U serveru, dva dny trpělivě odpovídal na dotazy a předváděl síťování, konfiguraci serverových služeb a různé dobré vlastnosti Debianu. Pokud jste se na LinuxDays 2013 nedostali, zkuste to určitě za rok. Stálo to za to.

LinuxDays 2013


Oct 03 2013

Aplikace DebianDroid je na Google Play

Rubrika: Software, Vývoj 13:58  

Paul Sarbinowski na svém blogu oznámil, že na Google Play zveřejnil aplikaci DebianDroid, určenou pro mobilní telefony s Androidem. Aplikace vznikla v rámci letošního Google Summer of Code a je určena především správcům a vývojářům z komunity okolo Debianu. Umožňuje sledovat bugy, reagovat, komentovat, sledovat stavy balíčků a podobně. Podrobnosti najdete na GitHubu.